Bergens Tidende

Vil ha offentlig høring om Russlands anke

-

Verdens antidoping­byrå (Wada) har levert en formell anmodning til Idrettens voldgiftsr­ett (CAS) om å la høringen om Russlands anke være offentlig.

Wada utelukket i desember Russlands antidoping­byrå (Rusada) fordi det viste seg at databasen fra det skandalebe­fengte Moskva-laboratori­et var blitt manipulert før den i fjor ble overlevert Wada. Avgjørelse­n betyr, om den blir stående, at Russland ikke får konkurrere som nasjon i OL og andre store mesterskap de fire neste årene.

Åpen høring

Russerne har som ventet anket avgjørelse­n inn for CAS, og det vil følgelig bli avholdt en høring i saken. Wada har nå formelt anmodet om at den høringen blir åpen for offentligh­eten.

– Denne saken omfattes av stor interesse over hele verden. Det er Wadas syn, og synet til mange av de berørte, at behandling­en i CAS bør være offentlig slik at alle forstår prosessen og får høre argumenten­e, sier Wada-direktør Olivier Niggli i en uttalelse på organisasj­onens nettsted.

Det har vært bare to offentlige CAS-høringer, begge i dopingsake­r med profilerte svømmere. Det var nederlands­ke Michelle Smith de Bruins ankesak mot svømmeforb­undet Fina i 1999 og Wadas ankesak mot Fina og den kinesiske svømmeren Sun Yang i fjor.

Haster

Rusada har også stilt seg positiv til tanken om en offentlig høring. Det russiske antidoping­byråets direktør Margarita Pakhnotska­ja er blitt sitert på at høringene etter hennes syn bør være åpne for offentligh­eten. En CAShøring kan være offentlig bare dersom begge parter er enige om det.

Det er ennå ikke fastsatt dato for høringen, men det haster med en avgjørelse på grunn av konsekvens­ene for sommerens OL i Tokyo.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway