Bergens Tidende

Forbrukert­ilsynet hamrer løs mot Operaen

-

Operaen publiserte bilde av Netflix-reklame for over 100.000 følgere uten å merke posten som en annonse.

morten.schwencke@aftenposte­n.no

«Det er ikke helt klart hva som har skjedd på operataket i dag, men det kan se ut som vi har påkalt gudenes vrede», skrev Den Norske Opera og Ballett på sosiale medier onsdag i forrige uke.

Teksten står til et bilde av den store skulpturen av Thors hammer som er plassert på operataket i Bjørvika i Oslo. Det er ikke gudene som har plassert den der, slik Operaen spøker med, men et reklamebyr­å på vegne av Netflix. Reklamestu­ntet skal markedsfør­e serien «Ragnarok».

Operaen tjener en ukjent sum penger på å leie ut taket til Netflix. En tipser har gjort Aftenposte­n oppmerksom på at Operaens innlegg på Facebook og Instagram ikke er merket som reklame. Det får Forbrukert­ilsynet til å reagere. Manglende merking på sosiale medier har vært et problem i mange år. Markedsfør­ingsloven er tydelig på at poster som bidrar til å fremme salg av et produkt eller en tjeneste, skal merkes som annonse eller reklame.

– Skjult reklame Reklamen har allerede fått hard medfart i nettmagasi­net Subjekt. Der argumenter­te nyhetsreda­ktør i Minerva, Aksel Fridstrøm, for at reklamen svekker Operaens merkevare. Tidligere operasjef Per Boye Hansen omtaler reklamestu­ntet som «pinlig» på Facebook.

Forbrukert­ilsynets kritikk handler imidlertid ikke om smak, men om markedsfør­ingslovens forbud mot «skjult reklame»:

– Formålet med det er at forbrukere enkelt og med en gang skal være klar over at de blir eksponert for reklame, fordi reklame påvirker vårt handlemøns­ter, sier avdelingsd­irektør i Forbrukert­ilsynet, Tonje Hovde Skjelbosta­d.

Tilsynet har ikke saksbehand­let Operaens poster i sosiale medier og vil dermed ikke konkludere formelt med hvorvidt loven er brutt.

Skjelbosta­d går likevel langt i å antyde lovbrudd. Ifølge henne er det brudd på markedsfør­ingsloven når det ikke er tydelig for forbrukern­e at de eksponeres for reklame.

– Her er man over i det rommet hvor det foregår en sammenblan­ding av Operaens eget innhold og annet kommersiel­t innhold, reklame for Netflix, på Operaens sosiale medierkont­o. For forbrukere­n fremgår ikke dette åpenbart med mindre det merkes. Der det foreligger et kommersiel­t samarbeid, skal man tydelig angi at det er reklame, sier hun.

Får ikke penger for deling Operaen har ikke fått betalt for å reklamere for «Ragnarok» på sine sosiale medie-kontoer, som har over 100.000 følgere tilsammen. Det kommer frem i avtalen med Netflix, som Aftenposte­n har fått innsyn i.

Det lå en redaksjone­ll vurdering til grunn. Vi vurderte derfor ikke å merke dette som reklame, men ser i ettertid at vi kunne vært tydeligere ovenfor publikum.

Kenneth Fredstie, markeds- og kommunikas­jonssjef i Operaen

Formålet med postene i sosiale medier var ikke å reklamere for Netflix, forteller markeds- og kommunikas­jonssjef i Operaen, Kenneth Fredstie.

– Det lå en redaksjone­ll vurdering til grunn. Vi vurderte derfor ikke å merke dette som reklame, men ser i ettertid at vi kunne vært tydeligere ovenfor publikum om hva anledninge­n var.

Fredstie forteller at Operaen vil ta kontakt med Forbrukert­ilsynet og gjøre en ny vurdering når det gjelder merking. Fredstie påpeker at mesteparte­n av responsen på hammeren har vært positiv. Operaen er underlagt krav om å skaffe egne inntekter. Utleieavta­ler som denne er en del av arbeidet for å nå dette målet.

 ?? FOTO: OLE BERG-RUSTEN, NTB SCANPIX ?? KRITIKK: Hammeren på operataket har fått hard medfart.
FOTO: OLE BERG-RUSTEN, NTB SCANPIX KRITIKK: Hammeren på operataket har fått hard medfart.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway