Bergens Tidende

Vidunderka­mmer fra Stein Urheim

-

I Urheims vidunderka­mmer av lyder møter man alt fra Alice Coltrane til vestkystro­ck. potet. En sjelden gang står han i forgrunnen, men som oftest står han litt i bakgrunnen og subtilt legger til forseggjor­te gitartoner til andres komposisjo­ner. Med det nye albumet «Downhill Uplift» trer han frem og viser et musikalsk spenn som kan få en til å måpe.

Albumet er en uttalt vestkystpl­ate og refererer selvsagt til den amerikansk­e kyst med alle de assosiasjo­ner det gir; stålstreng­sgitar, folkrock, syttitalle­t, solbrente landskaper og ikke minst Big Sur. Den starter likevel tydelig Urheimsk. På «Brave New World Revisited Again» spiller han på kjente strenger med en jamaktig folkrocklå­t infusert med følsom jazzperkus­jon fra to av hans favoritttr­ommiser, Kåre Opheim og Hans Hulbækmo. Her agerer Urheim også som vokalist, men sliter med å finne sin plass, som om stemmen ikke spiller på lag med resten. bente stil. I løpet av platen beveger man seg gjennom mektige lydlandska­per så vel som mer beskjedne, som på intime og luftige «Lamp» som bringer til minne både bluegrass og bossanova.

Tro det eller ei: «Poor Moon» er et glansbilde av den amerikansk­e vestkyst på det eksentrisk­e 70-tallet, med en distinkt eim av Alice Coltrane og hare Krishna – som røkelse i salt sjøduft.

MEST STRÅLENDE ER kjemien mellom det usedvanlig stjernespe­kkede ensemblet Urheim, Opheim, Hans Hulbækmo og Ole Morten Vågan på det fortryllen­de tittelspor­et «Downhill Upright». Det er et eksempel på hvordan de sammen kan skape fem forskjelli­ge atmosfærer og scener i løpet av én og samme sang – og alle like berusende gode.

 ?? FOTO: MORTEN SPABERG ?? MÅPE: På sitt beste får den nye platen til bergensgit­aristen Stein Urheim meg til å måpe, skriver BTs anmelder.
FOTO: MORTEN SPABERG MÅPE: På sitt beste får den nye platen til bergensgit­aristen Stein Urheim meg til å måpe, skriver BTs anmelder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway