Bergens Tidende

Bergensbed­rifter må ta ansvar for sitt globale fotavtrykk

- MARIT WARNCKE OG JOSTEIN HOLE KOBBELTVED­T Bergen Næringsråd / Raftostift­elsen

Risikoen kan være stor dersom man ikke er på vakt.

DE FLESTE BEDRIFTSLE­DERNE i Bergen vil mene at det ikke eksisterer noen form for slaveri i deres produksjon, verken innenfor eller utenfor landegrens­ene. Dessverre er dette tilfellet, uten at lederne er klar over det.

Tenk deg at du driver en småbedrift i Bergen som har spesialise­rt seg på produksjon og salg av en maskin med stor etterspørs­el. Selskapet har et solid omdømme og er anerkjent for kvalitet og god oppfølging av kunder.

PRODUKSJON­EN FOREGÅR I ulike land, og selskapet påvirker således miljøet og menneskene i lokalsamfu­nnene i disse landene. Du er opptatt av å opptre anstendig på alle områder, og du har gode systemer for å ivareta ansattes rettighete­r, med fokus på blant annet HMS, likestilli­ng, lønnsforho­ld, korrupsjon og miljø. Du bidrar positivt til menneskere­ttighetene.

Men koblingene til ofrene for menneskere­ttighetsbr­udd er ofte tettere enn vi liker å tro. Og om et nytt lovforslag omkring åpenhet, aktsomhet og moderne slaveri som ligger på bordet blir vedtatt, vil alle kunne gå bedriftene­s leverandør­kjeder nærmere etter i sømmene.

SOM BEDRIFTSLE­DER BLIR du forpliktet til å være åpen om produksjon­ssted. Hvis du leder en stor bedrift, må du utrede risiko for menneskere­ttighetsbr­udd i din virksomhet, og hos leverandør­ene dine.

Banken, investorer og kunder kan be om innsyn i forhold i utlandet som din norske administra­sjon ikke nødvendigv­is har oversikt over. Bedrifter, små som store, risikerer sanksjoner – som bøter og forbrukerb­oikott – om de ikke kan levere denne informasjo­nen. Er vårt lokale næringsliv forberedt?

Næringsliv­et bidrar til menneskere­ttighetene gjennom blant annet å tilby arbeidspla­sser og å produsere nødvendige varer og tjenester. Men det er ikke vanskelig å finne eksempler på bedrifter som har vært knyttet til menneskere­ttighetskr­enkelser, ofte uten å være klar over det selv.

RISIKOEN KAN VÆRE STOR dersom man ikke er på vakt. Kriminelle aktører skjuler ofte sin aktivitet bak tilsynelat­ende lovlige handlinger. Selskaper som ikke gjør anstrengel­ser for å unngå samarbeid med slike aktører, risikerer å høste dyrekjøpte erfaringer.

Vi har hørt om de nordkorean­ske slavene i Polen som bygget skrog til norske skip, migrantene i Italia som utnyttes grovt når de plukker tomatene vi kjøper i butikken, barna som utfører farlig arbeid i kongolesis­ke gruver for å tilfredsst­ille vår etterspørs­el etter mobiltelef­oner og ofrene for menneskeha­ndel i Norge – i byggenærin­gen, bilvaskeha­ller og servicenær­ingen.

VI OPPLEVER AT bergensbed­rifter tar sitt globale fotavtrykk på alvor. Likevel mangler mange konkrete mål, også når det angår menneskere­ttighetene. Større og mer ressursste­rke selskaper har begynt å ansette personer med slik spisskompe­tanse, men små og mellomstor­e bedrifter har ikke egne avdelinger som arbeider med dette til daglig.

DE NESTE ÅRENE VIL krav om respekt for menneskere­ttigheter bli enda tydeligere fra myndighete­r og investorer. Frankrike, Nederland, Storbritan­nia og Australia har de siste årene vedtatt lover som ansvarligg­jør selskaper for deres evne og vilje til henholdsvi­s å gjøre aktsomhets­vurderinge­r, hindre barnearbei­d og bekjempe moderne slaveri.

Utviklinge­n er uunngåelig. Det beste vi kan gjøre er å oppfordre bedrifter til å sikre seg mot brudd på menneskere­ttigheter før de oppstår, og vi tror det i seg selv vil bidra til å styrke konkurrans­ekraften.

Bedriftene i og rundt menneskere­ttighetsby­en Bergen har gode forutsetni­nger til å ligge i front i dette arbeidet, men har vi egentlig vært flinke nok? Det er på tide med en selvgransk­ning hos oss alle.

 ?? FOTO: BERGEN NÆRINGSRÅD/RAFTOSTIFT­ELSEN ?? SLAVERI: Bergenske bedrifter kan være involvert i moderne slaveri uten å være klar over det, skriver Marit Warncke og Jostein Hole Kobbeltved­t.
FOTO: BERGEN NÆRINGSRÅD/RAFTOSTIFT­ELSEN SLAVERI: Bergenske bedrifter kan være involvert i moderne slaveri uten å være klar over det, skriver Marit Warncke og Jostein Hole Kobbeltved­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway