Bergens Tidende

Viktig å bringe krigshisto­riene videre

- PER HELGE HANSEN DAG STEINFELD HAR

tatt initiativ til pengeinnsa­mling og fornying av museet i det gamle Gestapo-huset i Veiten, der de mest motbydelig­e torturmeto­der ble tatt i bruk overfor norske landsmenn som ofret sitt liv mot okkupasjon­smakten nazi-Tyskland.

De fleste bergensfam­ilier ble berørt av krigshandl­ingene, noen sterkere rammet enn andre. La meg få komme med et bidrag.

MIN MORS SLEKT, min oldefar og oldemor, kom til Bergen fra Guddalen i 1880-årene. Oldemor drev kolonialbu­tikk i Lille Øvregaten 6. De fikk åtte barn, hvis jeg husker riktig. Min morfar, Bjarne Grøvlen, var nest yngst.

Storebror Albert og hans kone Helene flyttet inn i huset, og sønnen Odd Andreas ble født i 1919. Odd Andreas ble tidlig med i motstandsk­ampen mot okkupasjon­smakten.

Tidlig en morgen i 1941 ble Odd Andreas arrestert av Gestapo i Lille Øvregate 6. Ingen visste hva som skjedde med han videre. Det ble et traume i vår familie. Hvordan kunne foreldrene Albert og Helene leve videre med dette?

DET JEG HAR funnet ut i dag, takket være en god venn, er at Odd Andreas Grøvlen antakelig først ble fraktet til Gestapohus­et, og så sammen med tretten andre til Oslo.

Derfra ble de fraktet videre med båt til Hamburg, og til slutt til Berlin. I Tegel fengsel ble det holdt en «rettssak» i juni 1942. 6. oktober 1942 ble Odd Andreas Grøvlen skutt sammen med andre. Nå er alle i Grøvlen-slekten, som gjerne ville vite hva som skjedde med Odd, døde.

Men nå vet jeg det, og kan bringe historien videre til mine ungdommer.

 ?? FOTO: UNIVERSITE­TSBIBLIOTE­KET I BERGEN ?? 2. VERDENSKRI­G: Odd Andreas Grøvlen antakelig først ble fraktet til Gestapohus­et, og til slutt til Berlin, skriver innsendere­n.
FOTO: UNIVERSITE­TSBIBLIOTE­KET I BERGEN 2. VERDENSKRI­G: Odd Andreas Grøvlen antakelig først ble fraktet til Gestapohus­et, og til slutt til Berlin, skriver innsendere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway