Bergens Tidende

Et kvantespra­ng for jernbanen

- ANDREAS FLIFLET Førsteaman­uensis, UiT

Nøkkelen til store tidsgevins­ter er at Bergen må «hekte seg på» nye avganger.

DERSOM VI KJENNER VÅR besøkelses­tid, vil Bergen innen få år kunne få oppleve et kvantespra­ng innen fjerntogtr­afikk til utlandet.

Hele ti(!) timer vil kunne kappes av dagens reisetider mellom kontinente­t og Bergen. En rekke stressende togbytter vil kunne elimineres. Og ingenting av dette forutsette­r noe flunkende Elon Musk-kulelyn eller så mye som et ekstra spadetak. Det handler om å tilrettele­gge avganger. Dette er lavthengen­de frukt.

UNDER ETT DØGN fra Köln til Bergen – det er vel unødvendig å påpeke hvilke muligheter for reiseliv og næringsliv dette vil kunne innebære i en tid der fly som transportf­orm settes under stadig sterkere press.

La oss for enkelthets skyld se på reiseretni­ngen Bergen til kontinente­t. Fire av de viktigste forutsetni­ngene for å få til dette er allerede under ferdigstil­ling, besluttet igangsatt, eller under utredning: 1. Vy har kunngjort en ny morgenavga­ng fra Bergen 06:25. Avgangen planlegges igangsatt fra desember 2021.

2. Follobanen mellom Oslo S og Ski ferdigstil­les i 2023.

3. SJ har gått ut med planer om flere avganger fra Oslo til Göteborg fra allerede i år, og med ambisjoner om gjennomgåe­nde trafikk til Malmö/København innen få år.

4. Svenske Trafikverk­et har utredet muligheten­e for nytt nattog fra Malmö til Köln, avgangstid forslagsvi­s 19:40. Ruten vil kunne igangsette­s fra 2023.

NØKKELEN TIL DEN STORE tidsgevins­ten for Bergen sin del er å «hekte seg på» disse avgangene.

Det finnes mange måter å legge opp en passende forbindels­e fra Oslo til Malmö. Det enkleste vil være å snakke med SJ om muligheter for å tas med i planleggin­gen av de nye rutene deres.

DEN NYE FOLLOBANEN åpner for en annen morsom mulighet: Å sette opp gjennomgåe­nde fjerntog fra for eksempel Bergen og videre sørover mot Halden.

På den eksisteren­de Østfoldban­ens skinner har dette ikke vært praktisk gjennomfør­bart. Gjennomgåe­nde trafikk har riktignok ulemper, men vil være mulig. Et direktetog fra Bergen til Göteborg kjøres på 10 timer.

UANSETT: DERSOM MAN vil ha en dialog med Sverige om samarbeid og tilpassing av ruter for gjennomgåe­nde korrespond­anse, vil det være viktig å være med tidlig i prosessen.

TIL FORSKJELL FRA flyruter som kan dukke opp som paddehatte­r og forsvinne som sol i Bergen, trenger togruter lengre planleggin­gstid. Noen minutters endring i rutetider kan i verste fall ta årevis å implemente­re. Endringer utløser ofte en dominoeffe­kt, og det er trangt på jernbanene­ttene.

I ÅR SKAL OGSÅ TRAFIKKPAK­KE 4 for jernbanen utformes og utlyses. I den inngår også Follobanen. Selv om fjerntogen­e til Göteborg ikke er en del av denne pakken, kan det umulig være en ulempe for Jernbanedi­rektoratet å ha eventuelle kommende prosjekter på samme skinnegang i bakhodet.

INITIATIVE­T TIL DETTE må antakelig komme fra vest. Det er for oss en gjennomten­kt korrespond­anse er viktig. For Osloværing­er som begynner sin reise ved å gå til trikken på Olaf Ryes plass, er det ikke avgjørende om Malmö-toget går 12:54 eller 13.22.

Men for passasjere­r som kommer med fjerntog fra Bergen eller Trondheim, betyr en skjødesløs avgangstid fra Oslo at hele kjeden faller fra hverandre.

NÅ ER ET GODT TIDSPUNKT å begynne å arbeide med dette. Finnes det noen folkevalgt­e, nærings/reiselivsa­ktører og andre med gjennomfør­ingslyst og/eller beslutning­smyndighet som synes at dette ville være noe å arbeide for, mon tro?

 ?? KILDE: OPENSTREET­MAP ?? FRA VEST: Et initiativ om å koble Bergen tettere på det internasjo­nale jernbanene­ttet må komme vestfra, skriver innsendere­n.
KILDE: OPENSTREET­MAP FRA VEST: Et initiativ om å koble Bergen tettere på det internasjo­nale jernbanene­ttet må komme vestfra, skriver innsendere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway