Bergens Tidende

Nordmenn drikker mindre melk. Nå vil 600 bønder selge kvoten.

Ikke noe annet sted i landet vil så mange bønder og eiere av melkekvote­r selge kvotene sine som på Vestlandet.

- EINAR AARRE einar.aarre@bt.no foto MARITA AAREKOL

Folk drikker stadig mindre melk, og neste år får melkeprodu­sentene i tillegg en ekstra knekk når hele 100 millioner liter må ut av produksjon­en i én jafs.

Sier ja til statens tilbud Verdens handelsorg­anisasjon WTO sier nei til fortsatt subsidieri­ng av produksjon av Jarlsbergo­st. Da blir det ikke lenger lønnsomt å produsere osten som Tine inntil nå har solgt i USA.

Bare det reduserer etterspørs­elen etter norsk melk med syvåtte prosent.

Nå har 126 eiere av melkekvote­r på Vestlandet meldt at de vil benytte seg av statens tilbud om å kjøpe melkekvote­ne deres, slik at disse går ut av produksjon. Dette er dels eiere som igjen leier ut sine melkekvote­r, og dels melkebønde­r som vil slutte å gå i fjøset morgen og kveld.

– En tung avgjørelse

En av dem er bonde Ove Holmås (59) i Alver kommune.

I snart 40 år har han drevet med melkekyr og sau på tunet ved Sævråsvege­n.

Nå sliter han med vonde ben og armer. Helsen gjorde at han var blant de første som meldte seg til å selge kvoten til staten.

– Det var en tung avgjørelse. Veldig tung, sier Holmås.

Som 21 -åring overtok han farsgården. Han har siden investert i nye bygninger og flere dyr, og driver nå med 22 melkekyr, 150 vinterfore­de sauer og 30 villsau.

– Nå vil jeg kvitte meg med melkeprodu­ksjonen, men fortsette med sau. Det gjør gårdsdrift­en lettere, sier han.

Når melkebilen henter den ferske melken i fjøset på Lindås, kjører den til Tines nye store anlegg på Flesland.

I kjøleskape­t

Her finnes Vestlandet­s største kjøleskap.

Det gigantiske lokalet holder en temperatur på 3,5 grader året rundt.

150.000 liter melk passerer hver dag, på vei fra vestlandsb­onden til forbrukern­e i Vestland fylke.

Arbeidsfol­kene er kledd i tykke, varme dresser.

Selvstyrte kjøretøy flytter og stabler paller med meieriprod­ukter.

Det er stabel etter stabel med skummet melk, lettmelk og helmelk, fløte, yoghurt og ost.

Varene er på vei fra produsent til forbruker.

Salget av ost øker

Problemet er at forbruket av melk synker.

Hvert år produseres rundt 1500 millioner liter melk i Norge. Mye av dette blir melkepulve­r og går til yoghurt og oster.

For å produsere én liter ost, trengs ti liter melk, og salget av ost øker. Også melk med smakstilse­tning, som sjokomelk, selger bra.

Men folk drikker færre glass med kald melk. De siste ti årene har forbruket av det som kalles søtmelk falt med rundt 150 millioner liter.

Mange alternativ­er Meierisjef Mårten Haukjem hos Tine på Kokstad sier at trenden har pågått over mange år.

– Konkurrans­en er blitt annerledes. Nå finnes så mange alternativ­er til melk – fra cola til havremelk. Vi må forsøke å overbevise folk at det er viktig å drikke melk, og at melk har en stor helsegevin­st, sier Haukjem.

– Hvordan påvirker mindre etterspørs­el arbeidet på et stort meieri med 170 arbeidspla­sser?

– Det stiller krav til at vi stadig forbedrer oss, driver stadig mer kostnadsef­fektivt og håndterer nye produkter, sier Haukjem.

Lavere energiforb­ruk

Det 18.000 kvadratmet­er store bygget ble åpnet i fjor sommer.

Det har solceller på taket og en miljøinnre­tning som gjør at det ifølge Tine kreves 40 prosent mindre energi å håndtere én liter melk enn i de gamle lokalene på Minde.

Leder i Hordaland Bondelag, Peder Nernæs, er opptatt av at den økte importen av melkeprodu­kter må reduseres.

– Vi importerer nå melkeprodu­kter tilsvarend­e 300 millioner liter melk. Det er tre ganger Jarlsberg-eksporten, påpeker Nernæs.

Langt fra alle de 126 melkekvote­eiere i regionen vil få innvilget sine ønsker.

Til sammen skal 4,9 millioner liter melk ut av produksjon bare i Vestland, mens kvotene som nå ønskes solgt i regionen er på totalt 8,6 millioner liter melk.

Millionutb­etalinger

Prisen bøndene tilbys er 12,5 kroner pr. liter.

Et melkebruk på Vestlandet med 25 kyr kan anslagsvis produsere rundt 200.000 liter melk i året. Velger bonden å selge sin kvote, er betalingen 2,5 millioner kroner.

Men da er det også slutt på melkekyr på gården.

For melkebonde­n Ove Holmås i Lindås er ikke pengene det viktigste.

Han vil ha en styrt avvikling av melkeprodu­ksjonen og en hverdag som er lettere å håndtere.

Holmås tror det blir vanskelige­re og vanskelige­re for unge å satse på melk.

Mindre rødt kjøtt

– Kvotene blir færre, prisen på melk synker, mens det kreves stadig større investerin­ger i bygninger og utstyr. Jeg misunner ikke dem som skal gå i gang med melk i dag, sier Holmås.

Samtidig synes han det er tøft å ha klimadisku­sjonen hengende over seg, der storfekjøt­t og storefehol­d regnes som en klimaverst­ing. Myndighete­nes opp fordring er å spise mindre rødt kjøtt.

– Hva blir igjen av landbruket på Vestlandet om vi skal slutte med melk og kjøttprodu­ksjon? Med det klimaet og det arealet Vestlandet består av, er landbruket­s største fortrinn gressprodu­ksjon, og dermed melk- og kjøttprodu­ksjon. Forsvinner dette, betyr det gjengroing av Vestlandet, tror Holmås.

Hva blir igjen av landbruket på Vestlandet om vi skal slutte med melk og kjøttprodu­ksjon? Olav Holmås, bonde

Vi må forsøke å overbevise folk om at det er viktig å drikke melk, og at melk har en stor helsegevin­st. Mårten Haukjem, meierisjef hos Tine på Kokstad

 ?? FOTO: EINAR AARRE ?? SELGER: Ikke noe annet sted i landet vil så mange bønder og eiere av melkekvote­r selge kvotene sine som på Vestlandet. Olav Holmås i Lindås er én av dem.
FOTO: EINAR AARRE SELGER: Ikke noe annet sted i landet vil så mange bønder og eiere av melkekvote­r selge kvotene sine som på Vestlandet. Olav Holmås i Lindås er én av dem.
 ?? FOTO: EINAR AARRE ?? SELGER: – Nå vil jeg kvitte meg med melkeprodu­ksjonen, men beholde sauedrifte­n. Det gjør gårdsdrift­en lettere, sier bonden Olav Holmås i Lindås.
FOTO: EINAR AARRE SELGER: – Nå vil jeg kvitte meg med melkeprodu­ksjonen, men beholde sauedrifte­n. Det gjør gårdsdrift­en lettere, sier bonden Olav Holmås i Lindås.
 ??  ?? VESTLANDET­S STØRSTE KJØLESKAP: 150.000 liter melk passerer hver dag gjennom det splitter nye meieriet hos Tine på Kokstad, på vei fra vestlandsb­onden til forbrukern­e i Vestland fylke. De merker at etterspørs­elen etter søtmelk har falt de siste årene.
VESTLANDET­S STØRSTE KJØLESKAP: 150.000 liter melk passerer hver dag gjennom det splitter nye meieriet hos Tine på Kokstad, på vei fra vestlandsb­onden til forbrukern­e i Vestland fylke. De merker at etterspørs­elen etter søtmelk har falt de siste årene.
 ?? FOTO: MARITA AAREKOL ??
FOTO: MARITA AAREKOL

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway