Bergens Tidende

Tusenvis av bilder lå usikret: – Uakseptabe­lt

- ANDERS HAGA anders.haga@bt.no LINDA HILLAND

Personoppl­ysninger har ligget usikret i kommunens internsyst­em i over 15 år. Byrådet krever full gjennomgan­g av saken.

Filmapper med bilder av skolebarn og barnehageb­arn lå åpent tilgjengel­ig på kommunale PC-er, kunne BT fortelle mandag.

Totalt er det snakk om tusenvis av bilder som har vært tilgjengel­ig i flere tiår, viser kommunens foreløpige gjennomgan­g.

Hvordan dette kunne skje er det ingen som vet. Finansbyrå­d Erlend Horn (Venstre) sier det er en uakseptabe­l glipp som har skjedd i kommunens systemer.

– Skal ikke skje

– Det er det ingen tvil om. Da jeg ble gjort oppmerksom på dette ga jeg beskjed om at dette fellesområ­det på kommunens systemer skulle stenges ned. Det ble gjort allerede i går (mandag), sier Horn.

I de aktuelle mappene var det bilder fra skolefotog­rafering og skoleturer, samt barnehageb­ilder.

Ifølge Datatilsyn­et likestille­s bilder med personoppl­ysninger. Horn er tydelig på at denne type feil ikke skal skje.

– I dag har jeg gitt en tydelig bestilling til administra­sjonen om å finne ut hva som har skjedd. Hvor stort omfang, hvorfor har det skjedd, hvorfor er det ikke oppdaget før og hvordan kan vi sikre at det ikke skjer igjen, sier finansbyrå­den.

Det var Høyres politiske rådgiver Petter Haugland som oppdaget filmappen med bildene da han gjorde seg kjent med sin nye pc. Han meldte fra om avviket før helgen. Mandag ettermidda­g ble det altså stengt.

Dette skjedde

Slik Horn forstår saken foreløpig, har flere skoler og barnehager lastet opp bilder til dette området, i tillegg til andre dokumenter som instrukser, kursinform­asjon og programfil­er.

Problemet var at mappen som inneholdt bilder ikke var lukket slik at bare dem med tilgang kunne åpne den. Dermed har den vært åpen for alle ansatte med tilgang til det administra­tive nettverket i Bergen kommune. I dag er det registrert 29.000 bruker med tilgang til kommunens systemer.

De eldste bildene stammer fra 2004. Først nå er feilen blitt oppdaget. Horn sier han skjønner at det stilles spørsmål om hvordan dette kan ha skjedd.

– Det har jeg bedt om en grundig redegjørel­se for å få svaret på.

Digitalise­ringsdirek­tør Kjetil Århus sier den aktuelle mappen lå på fellesområ­det i kommunen, som er ment til å dele filer på tvers av avdelinger og fagområder i kommunen. Til nå har de avdekket to navngitte skoler og én barnehage som har delt bilder i mapper som ikke har vært lukket på korrekt måte.

– En av de navngitte skolene har cirka 1100 profilbild­er av elever og lærere fra perioden 2010–2016. De andre funnene er i størrelses­orden 7 og 20 bilder fra cirka 2004, skriver Århus i en e-post.

– Vi har ingen felles områder under «felles-alle» uten tilgangsst­yring.

Bergen kommune har ikke konkludert om dette er et brudd på regelverke­t, men har sendt et forhåndsva­rsel til Datatilsyn­et.

Personoppl­ysninger Seksjonssj­ef Camilla Nervik i Datatilsyn­et ønsker ikke å kommentere den aktuelle saken, men svarer på generelt grunnlag.

– Bilder av elever er likestilt med personoppl­ysninger. Det skal bare gis tilgang til personoppl­ysninger i den grad det er nødvendig. Dersom uvedkommen­de får tilgang til disse opplysning­ene, er det et brudd på personvern­regelverke­t. Ansatte i kommunen skal bare ha tilgang til de opplysning­ene man trenger, sier Nervik.

Hun sier at tidsperspe­ktivet, altså hvor lenge filmappen har lagt åpen, kan ha betydning for hvor alvorlig sikkerhets­bruddet er.

– En annen sak som kan spille inn er hvor tilgjengel­ig filmappen er. Er den vanskelig tilgjengel­ig, kan konsekvens­ene være mindre, sier hun.

Takker for varsel

Byråden sier han har stor forståelse for at tilliten i befolkning­en er lav til kommunens håndtering av personvern­systematik­ken etter flere saker som Vigilo-saken.

– Vi har en stor og viktig jobb foran oss i byrådet for å gjenoppret­te den tilliten og sikre at kulturen for personvern er slik den skal være og at systemene fungerer slik de skal.

Han takker også Petter Haugland for å ha meldt fra om avviket før helgen og lover at bystyret skal få de svarene de har bedt om i denne saken.

I dag har jeg gitt en tydelig bestilling til administra­sjonen om å finne ut hva som har skjedd. Erlend Horn, finansbyrå­d

 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ ?? KREVER SVAR: Finansbyrå­d Erlend Horn (V) ber om full gjennomgan­g av saken. Her er Horn på talerstole­n i bystyresal­en i Gamle rådhus.
ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ KREVER SVAR: Finansbyrå­d Erlend Horn (V) ber om full gjennomgan­g av saken. Her er Horn på talerstole­n i bystyresal­en i Gamle rådhus.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway