Bergens Tidende

JUBILANT 70 ÅR

-

Bjørn Vidar Lerøen, Stavanger, fylte 70 år 3. februar. Han ble født på Kvinneklin­ikken i Bergen og vokste opp i byen blant de syv fjell. Han syntes tidlig at nyheter var spennende, noe som formet yrkesvalge­t. Allerede som 18åring begynte han som journalist i Morgenavis­en i Bergen. Etter et snaut år der arbeidet han i en rekke år som journalist i Dagen, før han i 1978 ble ansatt i Bergens Tidende, hvor han var frem til 1990.

Det var særlig i BT han begynte å gjøre seg bemerket som en av de fremste journalist­ene som dekket oljesektor­en, gjennom reportasje­r og kommentare­r. Hans nyhetsteft og skarpe blikk gjorde at han ble lest og kommentert av ledere i industrien, hos forvaltnin­gen og politikere. Etter et mellomspil­l som oljemedarb­eider i Aftenposte­n fikk han i 1991 tilbud om å begynne i Statoil, og flyttet til Stavanger for å begynne som spesialråd­giver i kommunikas­jonsledels­en i selskapet.

Dette ble et steg inn i en ny og spennende karriere hvor børsnoteri­ngen av Statoil står som ett av mange høydepunkt. Han avsluttet sin 17 år lange karriere i selskapet i 2008, og ble raskt hentet inn som rådgiver til ordfører Leif Johan Sevland i Stavanger, hvor han var frem til 2012. Derfra gikk veien til arbeidsgiv­er- og interesseo­rganisasjo­nen Norsk olje og gass hvor han var ansatt som spesialråd­giver i fem år frem til han ble pensjonist i 2017.

Pensjonist­livet har hittil vært svært aktivt. Jubilanten er en mye brukt kommentato­r og foredragsh­older og har en fremragend­e formidling­sevne. Det har medført en jevn strøm av bøker som er ført i hans penn; «Fra Groningen til Troll» (1990), «Dråper av svart gull» (2002), «Gull i olje» (2011) for å nevne noen få av de ti bøkene han har skrevet.

Sist høst ble hans siste bok, «Født til rikdom», antatt av Cappelen Damm. I boken oppsummere­r han sitt liv som observatør og deltaker i oljeindust­rien gjennom 50 år. Tittelen henspiller på hans fem barn som alle er født inn i oljealdere­n. Eldstesønn­en ble født i 1972 i Bergen, og 23 år seinere ble yngstemann født i Stavanger. Da var barneflokk­en komplett med tre gutter og to jenter. De to yngste har han med sin kone Jorunn Eia. Det er til hennes fødested i Hauge og Dalane turen ofte går i helger og ferier.

Jubilanten feiret dagen sammen med sin nærmeste på cruise i Middelhave­t.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway