Bergens Tidende

Politiet på Geilo ber om hjelp med russ fra Bergen

Politiet på Geilo ønsker hjelp fra sine kolleger i Bergen for å stanse bergensrus­sens «ville festing». Det kan ikke bergenspol­itiet si ja til uten videre.

- REIDUN DRÆGEBØ reidun.dregebo@bt.no HANAD ALI

Torsdag 30. januar tok rundt 300 bergensrus­s toget til fjells.

I løpet av helgen fikk politiet på Geilo flere titalls meldinger om åpenlys narkotikam­isbruk, urinering på offentlig sted, fyrverkeri, stjeling, slåssing og bråk.

– Folk har aldri opplevd maken. Da er det noe som er galt, sier politiover­betjent Jan Koldal på Geilo.

Han har fått nok. Sammen med kommunen og næringsliv­et vil han ta grep for å unngå «fritt vilt» i Geilo sentrum flere ganger.

– Verken politiet eller andre på Geilo ønsker å ha det slik. Derfor må vi ta grep til neste år, sier Koldal.

Blant annet ønsker han bistand fra bergenspol­itiet for å få sendt russ som ikke oppfører seg tilbake til Bergen.

Vil bortvise flere russ

– De fleste ungdommene er kjempegrei­e og kjekke. Men det var en del som ga litt «f», sier Koldal.

Han synes det er vanskelig å anslå et nøyaktig antall, men anslår rundt 20–25 russ. Det er noen flere enn det har vært tidligere år, mener han.

For første gang ble én bergensrus­s i år bortvist fra Geilo og sendt hjem med nattoget fra til Bergen.

– Hadde vi hatt et større apparat ville vi sendt flere tilbake til Bergen, sier politiover­betjenten.

Koldal hadde satt pris på om bergenspol­itiet stilte med ressurser for å få dette til.

– Det er kanskje en løsning at bergenspol­itiet sitter på nattoget og kan ledsage dem tilbake. Da hadde vi luket bort alle som ikke oppførte seg. Men da må vi ha hjelp, sier han.

I tillegg kommer Koldal med fem andre konkrete forslag: Mer politi på Geilo. Strengere vakthold.

Egne russearran­gement i samarbeid med russen, for å ha alle på en plass.

Tydelige meldinger til hoteller og hytteutlei­ere om at politiet ikke kan være «vaktmester» og passe på at ting ikke blir ødelagt.

Tettere samarbeid mellom Hol kommune, næringsliv­et på Geilo og politiet.

Ifølge Koldal skal han ta initiativ til et møte mellom alle parter i punkt fem i god tid før russens geilohelg i 2021.

– Det må diskuteres Brynhild Lyssand Eide er leder for kriminalit­etsforebyg­gende avsnitt i Vest politidist­rikt. I forkant og under russetiden er det hennes avdeling som har kontakt med russeungdo­mmene i Bergen.

Bergenspol­itiet bidro med seks politibetj­enter på togene til Geilo torsdag formiddag og ettermidda­g, til tross for at det ligger utenfor Vest politidist­rikt.

– Vi kunne ikke gjort så mye annerledes. Hadde ikke politiet vært på toget, hadde det blitt full fest der også, sier Eide.

– Hva tenker du om at bergenspol­itiet skal kunne bistå på Geilo ved å ta med seg russ som ikke oppfører seg hjem til Bergen med toget?

– Det er noe som må tas videre med ledelsen og diskuteres, sier hun.

Eide sier videre at det ikke bare er å si ja til å hjelpe fordi de ligger i Sør-Øst politidist­rikt, altså utenfor bergenspol­itiets område. Likevel synes hun det er leit at bergensrus­sen forårsaker problemer på Geilo som gjør at slike tiltak blir foreslått.

– Det er skuffende at de ikke klarer å ha en normal folkeskikk. Det er ikke noe kjekt at bergensrus­sen får et slikt rykte, sier hun.

– Skrek og hadde matkrig

Fredag 31. januar i 15-tiden fikk politiet de første meldingene om bergensrus­s som ikke oppførte seg. Én av meldingene kom fra Spar Geilo.

Vekter Jan-Erik Lie i Hallingdal alarmservi­ce ankom butikken før politiet. Der skal det ha vært kaotiske tilstander, skriver avisen Hallingdøl­en.

– Da jeg kom, så jeg opp til 25 i butikkloka­let. De drakk alkohol, skrek og hadde matkrig. Noen stjal mat og øl, andre dro til parkerings­plassen og avfyrte fyrverkeri. Det var rimelig vilt, sier han til Bergens Tidende.

Ungdommene som avfyrte rakettene, avfyrte dem fra egne hender, ifølge vekteren. Én av rakettene traff bilveien. Området var fylt med turister og andre mennesker på handletur.

– Det er ganske utrolig at ingen ble skadet. Det er det mest spesielle oppdraget jeg har hatt, sier han.

Russebuss-problem

Ifølge Eide er det for det meste russ tilhørende russebusse­r som reiser til Geilo. I år var det rundt 300 fra 16 forskjelli­ge busser som reiste fra Bergen.

– Jeg skulle ønske at alt dette med russebuss gikk tilbake, og at det ikke var så viktig for dem. Vi er ikke så begeistret for det lenger, sier Eide.

Hun legger til at uten alkohol og rus oppfører russen seg fint.

 ??  ?? JAN KOLDAL
JAN KOLDAL
 ?? ARKIVFOTO: PAUL S. AMUNDSEN ?? TRADISJON: Sist helg tok rundt 300 bergensrus­s fra 16 forskjelli­ge busser turen til Geilo i helgen. Turen er en årlig foreteelse, bildet er fra togturen på vei til fjells.
ARKIVFOTO: PAUL S. AMUNDSEN TRADISJON: Sist helg tok rundt 300 bergensrus­s fra 16 forskjelli­ge busser turen til Geilo i helgen. Turen er en årlig foreteelse, bildet er fra togturen på vei til fjells.
 ??  ?? Jan Koldal
Jan Koldal

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway