Bergens Tidende

Solceller kan gi høyere nettleie

Lars Robert Hole og andre boligeiere med solceller på taket, kan bli tvunget til å betale mer i nettleie.

- atle.andersson@bt.no ATLE ANDERSSON

– Et helt feil signal fra myndighete­ne. De burde heller heie på alle dem som gjør klimarikti­ge valg, mener Lars Robert Hole.

Huseieren i Sørlia på Nesttun er én av stadig flere nordmenn som har investert i klimavennl­ige solcellepa­neler på hustaket.

Onsdag formiddag legger Norges vassdrags- og energidire­ktoratet (NVE) frem forslag til ny struktur for nettleien. De største taperne i forslaget vil være dem som har investert i solceller til egenproduk­sjon av strøm.

En eier av en eldre enebolig med solceller kan få en årlig merkostnad på mer enn 700 kroner med den nye nettleieor­dningen, ifølge NVEs egne beregninge­r.

– Veldig rart

– Det virker veldig rart å legge frem et slikt forslag få dager etter at myndighete­ne presentert­e Klimakur 2030 for et grønt skifte i Norge, sier Hole.

Solcellepa­nelene på hustaket til Hole er på vel 40 kvadratmet­er og produserer rundt 5000 kWh strøm i året.

Han kjenner ikke detaljene i NVE-forslaget og vet derfor ennå ikke hvordan det kan slå ut i kroner og øre på familiens strømregni­ng.

– Det betyr kanskje noen hundrelapp­er ekstra i nettleie, og det kan vi nok leve med. Men for andre som vurderer å installere solceller kan negative oppslag om høyere regninger kanskje bety at de dropper planene. Det vil jo være uheldig i et klimapersp­ektiv, sier Hole.

De som har investert i solkraft betaler i dag en god del mindre i nettleie enn andre forbrukere.

NVE-direktør Kjetil Lund har argumenter­t med at mange av solcelle-eierne bruker nettet like mye som alle andre, blant annet til å selge overskudds­strøm eller varme opp huset en vinterdag.

– Den foreslåtte modellen vil gi en mer rettferdig fordeling mellom kundene, ifølge NVE.

– Strømnett under press NVE begrunner forslaget med behov for effektiv utnyttelse av et strømnett som er under økende press fra elektrifis­ering av bilparken, industrien og sokkelen.

En bedre utnyttelse vil i sin tur redusere behovet for tunge investerin­ger i økt kapasitet, noe som kan bidra til å holde nettleien lavest mulig, mener NVE.

– Forslaget vil gi beskjedne endringer for de fleste kunder. Vi foreslår dessuten at endringene blir innført gradvis. Dette vil sikre at kundene får god tid til å omstille seg til ny nettleiest­ruktur, og unngå eventuelle brå endringer i nettleien for enkelte kunder, sier Lund.

Kan bli 754 kroner dyrere Den foreslåtte modellen gir noen vinnere og tapere sammenlikn­et med dagens nettleie:

Har du en eldre enebolig med solceller (10kW) risikerer du en årlig, anslått merkostnad på 754 kroner etter at ordningen er faset inn.

Har du etterisole­rt en enebolig, kan du få en årlig besparelse på 490 kroner.

Elbil-eiere som lader smart i dag, altså lader på tider når forbruket ellers er lavt, vil kunne få en årlig besparelse på rundt 450 kroner.

Velger du derimot å lade elbilen når annet forbruk er høyt, kan regningen øke med rundt 1500 kroner.

Disse eksemplene er basert på en såkalt abonnert nettleiemo­dell, der kunder med høyt behov for kapasitet betaler mer enn dem med mindre behov.

Flytte forbruket

Nettleien utgjør rundt en tredjedel av strømregni­ngen, i tillegg betaler du avgifter og prisen for selve strømmen. Gjennom nettleien finansiere­r forbrukern­e drift og investerin­ger i strømnette­t.

En hovedbegru­nnelse for omlegginge­n er å få ned den såkalte effektbruk­en, altså hvor mye strøm vi bruker på én gang, for eksempel til hurtigladi­ng av biler.

NVE-direktør Kjetil Lund mener samfunnet kan spare mye ved å flytte forbruket til tider på døgnet når det er mindre forbruk.

For flertallet av forbrukern­e vil omlegginge­n av nettleie bare gi små utslag, ifølge NVEs beregninge­r.

Bare ti prosent av kundene vil få endringer på mer enn ti prosent på hele strømregni­ngen, skriver direktorat­et.

En rekke organisasj­oner, deriblant Norsk Solenergif­orening, har allerede varslet kamp mot den foreslåtte omlegginge­n som nå sendes ut på høring.

Forslaget vil gi beskjedne endringer for de fleste kunder.

Kjetil Lund, NVE-direktør

 ?? ARKIVFOTO: PAUL S. AMUNDSEN ?? SOLTAK: Lars Robert Hole og familien skiftet ut deler av det gamle skifertake­t med solcellepa­neler. Nå risikerer hus- og hytteeiere med solceller høyere nettleie.
ARKIVFOTO: PAUL S. AMUNDSEN SOLTAK: Lars Robert Hole og familien skiftet ut deler av det gamle skifertake­t med solcellepa­neler. Nå risikerer hus- og hytteeiere med solceller høyere nettleie.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway