Bergens Tidende

Varsel fra Helse Bergen: Pasienter var livredde etter vold og trusler på hospits

- SIMEN SUNDFJORD OTTERLEI simen.otterlei@bt.no foto BÅRD BØE

Ansatte på poliklinik­ken ringte politiet da de fikk høre hva som foregikk på hospitset i nabobygget. Det viser et av varslene kommunen har mottatt.

Mottatt ti varsler

Siden 2016 har Bergen kommune mottatt ti varsler eller meldinger om hospitset i Møllendals­veien, som politiet mener er åsted for dobbeltdra­pet i Bergen.

Seks av dem har kommet fra Helse Bergens Lar-poliklinik­k like ved.

Mandag skrev BT at Helse Bergen blant annet har varslet om at flere beboere fortalte om trusler og vold.

BT har nå fått tilgang til innholdet i dette varselet, som ble sendt etter en episode tidlig i 2018. Der skriver lederen for poliklinik­ken, Henriette Blattmann, at de oppfattet situasjone­n som så alvorlig at de kontaktet politiet.

«Tydelig livredd»

«Vi kontaktet i dag politi, etter at flere pasienter kom inn her i poliklinik­ken, var tydelig livredd etter at de hadde vært utsatt for trusler og vold ved Møllendals­veien 19», skriver Blattmann.

Henriette Blattmann, lederen for poliklinik­ken, i e-post til kommunen

«De nevnte personene er beboere i huset selv, og beskriver at de siste 4 døgn har vært uholdbare på adressen. De er anbefalt å melde fra til politi selv, men er redd for represalie­r», fortsatte hun i e-posten til Etat for sosiale tjenester.

Politiet skal ha rykket ut med to patruljer.

I e-posten fremkommer det at poliklinik­ken og etaten har avtalt å ha «nødvendig korrespond­anse» om «uønskede hendelser rundt Møllendals­veien 19».

«Innbrudd og alvorlig vold» Våren 2019 varsler Helse Bergen kommunen to ganger til om en voldsepiso­de og en konflikt.

Innholdet i disse varslene har kommunen bestemt seg for å holde unna offentligh­eten, med henvisning til at de inneholder sensitive personoppl­ysninger.

Høsten 2019 sendes enda et varsel fra klinikkled­er Blattmann til Etat for sosiale tjenester.

«Det er mye uro og bekymrings­fulle situasjone­r som beskrives fra pasienter, og observeres, rundt hospitset i Møllendals­veien 19», skriver Blattmann.

Forsøpling og arbeidskra­ft «En pasient beskriver innbrudd og alvorlig vold», og ble alvorlig skadet, ifølge bekymrings­meldingen.

Klinikkled­eren, som i 2017 også varslet om forsøpling fra hospitset, ønsker ikke å kommentere saken. Fire av varslene til kommunen kommer fra andre enn Helse Bergen.

Av dem handler tre om arbeidsfor­hold og bruk av arbeidskra­ft, og ett om hvordan tidligere beboeres eiendeler tas vare på etter utflytting.

Tilbudene gjelder fra 3/2 - 8/2 Forbehold om utsolgt og trykkfeil.

Ikke alle alvorlige hendelser ved hospitset registrere­s hos kommunen. For eksempel ble en beboer i 2017 angrepet med øks, uten at det fremkommer i oversikten.

Ikke bemanning på dagtid Hospitsled­er Kjetil Aarvik sier de har kontroll når det er ansatte til stede på huset, men påpeker

OPPSKRIFTE­R, TIPS OG INSPIRASJO­N: mega.no at avtalen med kommunen ikke inneholder bemanning på dagtid, kun «sporadisk tilsyn».

Aarvik sier han ikke kjenner til episoden der redde beboere skal ha oppsøkt poliklinik­ken.

– Men hvis det er riktig at dette pågikk i fire døgn, har jo beboerne selv et ansvar for å meddele de ansatte på stedet om forholdene, sier Aarvik.

Han sier han er ukjent med innholdet i varslene om arbeidsfor­hold og bruk av arbeidskra­ft. Til varselet om oppbevarin­g av eiendeler, sier Aarvik at de gjennom avtalen med kommunen har plikt til å oppbevare inntil fem kolli fra en beboer i inntil tre dager etter utflytting.

Kommunaldi­rektør Tommy Johansen har ikke besvart BTs henvendels­er tirsdag. Mandag sa Johansen at kommunen påregner noen avvik fra «normalen» på et hospits, men at de følger opp varslene og har regelmessi­ge tilsyn.

Det er mye uro og bekymrings­fulle situasjone­r som beskrives fra pasienter, og observeres, rundt hospitset i Møllendals­veien 19.

 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO: TOR HØVIK ?? DRAPSSTEDE­T: I januar 2020 ble hospitset åsted for et dobbeltdra­p.
ARKIVFOTO: TOR HØVIK DRAPSSTEDE­T: I januar 2020 ble hospitset åsted for et dobbeltdra­p.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? NABOER: Lar-poliklinik­ken i Møllendals­veien 31 (til v.) har mange pasienter med tilknytnin­g til hospitset i Møllendals­veien 19 (til h.).
NABOER: Lar-poliklinik­ken i Møllendals­veien 31 (til v.) har mange pasienter med tilknytnin­g til hospitset i Møllendals­veien 19 (til h.).
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway