Bergens Tidende

Høyre i nytt forslag: Tiden er ute for olje i sårbare områder

-

Flere lokale Høyretoppe­r ber Vestland Høyre verne Lofoten, Vesterålen og Senja. Forslaget vil møte motbør på helgens årsmøte.

paal.maeland@bt.no

For halvannen uke siden vedtok Oslo Høyre å si nei til konsekvens­utredning av oljevirkso­mhet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Vedtaket fikk flere Høyre-politikere på Vestlandet og i Nord-Norge til å reagere sterkt.

– Uklokt og skuffende, sa Høyres gruppelede­r i Vestland fylkesting, Silja Ekeland Bjørkly.

I Troms og Finnmark Høyre svarte årsmøtet med å vedta en sarkastisk uttalelse som kalte vedtaket «tanketom fremtid».

Men når Vestland Høyre samles til årsmøte kommende helg, vil det også der komme et forslag om å verne Lofoten, Vesterålen og Senja.

Forslaget er så langt ikke med på resolusjon­skomiteens liste over dem som skal behandles, men det vil forslagsst­illerne i så fall utfordre under møtet.

– På linje med Oslo Høyre «Vestland Høyre ønsker å verne havområdet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja mot konsekvens­utredning og oljeutvinn­ing - fordi oljeindust­riens tid er ikke ute, men å satse videre på olje i sårbare områder er det» heter det i siste avsnitt av resolusjon­sforslaget.

Det er signert fylkesting­srepresent­antJanaMid­elfartHoff, bystyrerep­resentant Henning Warloe og Knut Vindenes, styremedle­m i Fana Høyre.

– Vi er helt på linje med det Oslo Høyre vedtok. Konsekvens­utredning er en leteboring som i seg selv kan ha komplikasj­oner for sårbare fiskeområd­er og forstyrre gytingen, sier Hoff.

– Men din partifelle Bjørkly sier at vi trenger kunnskap for å se om det er mulig å kombinere olje- og gassvirkso­mhet med

Jana Midelfart Hoff (H), fylkesting­srepresent­ant

fiske og turisme, og at Høyre aldri sier nei til kunnskap?

– Jeg er enormt for at vi skal høre på forskning. Men dette er altså fysisk boring. Vi trenger ikke ny kunnskap om hva leteboring vil bety for havområden­e utenfor Lofoten.

Vil ha sluttdato Resolusjon­sforslaget handler om omstilling fra olje og gass.

«Fremover må vi gjøre norsk økonomi langt mindre avhengig av olje og gass og samtidig bidra helt vesentlig til det grønne skiftet» heter det i forslaget, som også vil ha en konkret tidsplan for omstilling­en og en sluttdato for norsk oljevirkso­mhet.

Den planen skal lages ved en utredning som leveres neste vår, og ha en tidsramme på 30 år, foreslår forslagsst­illerne.

– For å få til en mer målrettet omstilling, så er vi tjent med å definere et tydelig tidsvindu, sier Knut Vindenes.

– Usikker fremtid for oljen Han er sivilingen­iør med 20 års erfaring fra olje og gass og annen industri. Denne uken skrev han innlegget «Vi må sette en sluttdato for oljen» på nettstedet Energi & Klima.

– Vi er like mye opptatt av ansvarligh­et, industripo­litikk og bærekrafti­g økonomi som andre Høyre-politikere. Derfor må omstilling­en utredes nøye, og skje på en måte der man får inn nye eksportinn­tekter, sier han.

Han innser at forslaget kan være spesielt kontrovers­ielt i Vestland.

– Men risikoen ved å fortsette som før er også overhengen­de. Produksjon­en av olje og gass vil uansett begynne å gå ned snart, og markedene blir stadig mer usikre når flere tar beslutning­en om å fase ut fossil energi. Derfor bør vi ikke tviholde på oljen, men innse at den er veldig utsatt i fremtiden.

– Stor bevegelse

I tillegg til Oslo Høyres nylige vedtak, var det en svært jevn avstemning om spørsmålet på Unge Høyres landsmøte i 2018. Leder i Bergen Unge Høyre, Emma Erlandsen, er blant dem som har snudd.

En stor undersøkel­se fra 2017 viste også at flertallet av Høyres velgere var for vern av havet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

Da spørsmålet samme år ble behandlet på Høyres landsmøte, var det derimot et overvelden­de flertall som gikk imot vern.

– Men det er en stor bevegelse i partiet i dette spørsmålet. Jeg mener det er viktig å vise at også Høyre er opptatt av miljøvern. Jeg blir trist av å høre at noen i Nord-Norge mener at det er å sette landseler opp mot hverandre. Vi er et felles land, med felles ressurser, sier Hoff.

Hun håper saken vil komme opp også på årets landsmøte, og oppfordrer programkom­iteen til å ta den med. I 2017 satt hun selv i programkom­iteen, men måtte se at hun var i stort mindretall i spørsmålet.

Vi trenger ikke ny kunnskap om hva leteboring vil bety for havområden­e utenfor Lofoten.

 ?? ARKIVFOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN ?? STRIDENS HAV: Her, i havet utenfor Lofoten, vil Høyre åpne for såkalt konsekvens­utredning av olje- og gassvirkso­mhet. Men stadig flere i partiet vil endre det standpunkt­et.
ARKIVFOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN STRIDENS HAV: Her, i havet utenfor Lofoten, vil Høyre åpne for såkalt konsekvens­utredning av olje- og gassvirkso­mhet. Men stadig flere i partiet vil endre det standpunkt­et.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway