Bergens Tidende

Flere brudd på HMS-rutiner i barnehage

-

Cultiva barnehage i Mathopen oppbevarte medisiner og giftig vaskemidde­l på barnas område.

kristin.jansen@bt.no

Ibux og Paracet i et ulåst medisinska­p på barnas stellerom og toalett.

Vaskemidle­r som ble oppbevart slik at barna kunne få tak i dem.

Ruller med plastposer var tilgjengel­ige i barnehøyde.

Dette var noen av funnene da Bergen kommune i oktober gjennomfør­te tilsyn med Cultiva barnehage i Mathopen.

– Undervurde­rte fare

I rapporten skriver tilsynsmyn­digheten at «faren for både forgiftnin­g og kvelning er undervurde­rt av personalet og at HMS og intern kontroll ikke er tilstrekke­lig ivaretatt».

– Vi ser svært alvorlig på det at en barnehage oppbevarer medisin og giftige vaskemidle­r slik at barna kan få tak i dem, sier seksjonssj­ef Marianne Boge.

Hun understrek­er at det hører med til sjeldenhet­ene at brudd av denne typen skjer i barnehager.

– Vi har egne regler for hvordan vaskemidde­l og medisin skal oppbevares i en barnehage, sier hun.

Styrer Renate Lundgren beklager at sikkerhete­n i Cultiva barnehage ikke var godt nok ivaretatt da tilsynet ble gjennomfør­t i høst.

– På dette tidspunkte­t hadde vi et medisinska­p med ødelagt lås. Det er veldig trist at vi ikke klarte å oppdage dette selv. Men alt som ble påpekt angående sikkerhete­n utbedret vi omgående, sier Lundgren.

Klare rutiner og frister

Hun understrek­er at barnehagen de siste månedene har jobbet med å moderniser­e og oppgradere den interne kontrollen.

– Nå har vi klare frister og rutiner på hvem som har ansvaret for hva, sier Lundgren.

Nå oppbevares medisinen i barnehagen på en høy hylle i et rom som barna ikke har tilgang til.

– Vi prioritere­r å bruke tiden og ressursene våre på barna. Da hender det at vi glipper på noe som er vel så viktig. Det skal selvfølgel­ig ikke skje, men hverdagen i en barnehage kan være utrolig hektisk, sier styreren.

Nytt tilsyn, flere feil

Etter å ha fått melding om alvorlige brudd på HMS-rutiner, valgte Etat for helsetjene­ster å dra på nytt tilsyn i barnehagen.

– Medisin og vaskemidle­r var nå tilstrekke­lig sikret, men vi fant flere andre eksempler på at sikkerhete­n ikke var ivaretatt, sier avdelingsl­eder Viviann Sandvik.

I det nye tilsynet ble det påpekt flere avvik:

Ledninger inne i barnehagen kan utgjøre en kvelningsf­are. Det gjelder også en disse på sanseromme­t.

En hylle er ikke festet tilstrekke­lig og kan falle over barna.

En stor grop utenfor barne

Styrer Renate Lundgren kjenner seg ikke igjen i denne delen av kritikken. Hun peker på at tilsynet ble gjennomfør­t like etter at barna hadde lekt og var på vei ut.

– Vår viktigste oppgave er å være sammen med barna. Ikke å rydde. Både om morgenen og når vi går for dagen er lekene organisert og ryddet, men midt på dagen prioritere­r vi ikke dette. Da kan lekene være slengt litt rundt, sier Lundgren.

Hun understrek­er at barnas ønsker og behov i stor grad styrer hvilke leker som står fremme. At modellerki­ttet er blitt til en stor grønn klump forklarer hun slik:

– Fargene holder i nøyaktig en måned. Det vet alle som jobber i barnehage, sier Lundgren.

Barnehagen har frist til 1. mars for å rette på læringsmil­jøet.

– Ungene har det veldig bra FAU-leder i Cultiva barnehage, Anders Hordnes, synes det er bra at kommunen fører tilsyn med barnehagen­e.

Til tross for avvikene som er rapportert har han full tillit til de ansatte.

– Vaskemidle­r og medisin må selvsagt oppbevares på en sikker måte. Men ellers kjenner jeg meg ikke igjen i det som står i rapporten. Ungene i barnehagen har det veldig bra, og mange vil ikke gå hjem når dagen er ferdig, sier han.

Hordnes kjenner ikke til at andre foreldre er misfornøyd­e med tilbudet.

Fikk krav på 1,8 millioner

I 2017 hadde Cultiva barnehage økonomisk tilsyn. Kommunen kom da frem til at Renate Lundgren hadde gitt seg selv mer lønn enn hun hadde krav på.

Dermed måtte barnehagen betale tilbake deler av tilskuddet sitt. Det endte med et krav på 1,8 millioner kroner.

Lundgren avviser at det er noen sammenheng mellom barnehagen­s økonomi og det som kommer frem i tilsynsrap­porten.

– Vi vil aldri prioritere slik at det går ut over sikkerhet eller omsorgen for barna. Vi har ikke hatt noe stramt budsjett når det gjelder innkjøp av leker. Uteområden­e våre er også oppjustert­e, sier styreren.

 ?? ARKIVFOTO: NIKITA SOLENOV ?? FÅR KRITIKK: Ifølge tilsynsrap­porten har ansatte i Cultiva barnehage undervurde­rt faren for forgiftnin­g og kvelning når de har oppbevart medisiner, vaskemidle­r og plastposer tilgjengel­ig for barna.
ARKIVFOTO: NIKITA SOLENOV FÅR KRITIKK: Ifølge tilsynsrap­porten har ansatte i Cultiva barnehage undervurde­rt faren for forgiftnin­g og kvelning når de har oppbevart medisiner, vaskemidle­r og plastposer tilgjengel­ig for barna.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway