Bergens Tidende

Rieber skal bygge opp et teknologim­iljø i Bergen

-

Rieber & Søn har fått tilbake navnet sitt, og går sammen med Fjordkraft om en ny teknologis­atsing.

bendik.storen@bt.no foto

For tre år siden bestemte Fritz Rieber og familiesel­skapet, som da het Atlantis Vest, at de ville investere i kraftmarke­det. Enten det var solceller eller elektrifis­ering av biler, så de en sterk fokusering på ren energi, forteller Fritz Rieber.

– Elektrifis­ering er en megatrend, og her på Vestlandet har vi solid erfaring med kraftprodu­ksjon, sier Rieber til BT.

Høsten 2019 fikk familiesel­skapet Rieber & Søn navnet tilbake, etter at de i 2012 solgte merkevaren til Orkla og med det gikk ut av matvarepro­duksjon. Nå blir en felles satsing med Fjordkraft første nye investerin­g under det gamle navnet.

– Etter syv år kunne vi omsider ta i bruk Rieber & Sønnavnet igjen. Det betyr mye for oss, sier Fritz Rieber.

Teknologi til kraftbrans­jen Med en plan om å ta del i elektrifis­eringstren­den ansatte Rieber Johnny Haugsbakk, en mann med 20 års erfaring fra utvikling av programvar­e til kraftbrans­jen. Med Haugsbakk på laget kom de i kontakt med Fjordkraft, og oppdaget at de hadde jobbet med noen av de samme ideene.

Fjordkraft, som gjennom sine kunders strømmåler­e håndterer hundrevis av millioner av transaksjo­ner, hadde allerede jobbet i syv år med å utvikle nye og enklere IT-systemer. Nå går de sammen med Rieber for å kommersial­isere løsningene gjennom selskapet Metzum.

– Gjennom Metzum gjør vi denne teknologie­n til hyllevare. Det gjør utviklinge­n mer kostnadsef­fektiv enn om vi skulle gjort det selv, ettersom de kan selge den til andre igjen og får større skalaforde­ler, sier Rolf Barmen, konsernsje­f i Fjordkraft, til BT.

Eierskapet deler Fjordkraft og Rieber & Søn med 40 prosent hver, mens de ansatte eier 20 prosent. Når fire nyansatte snart er på plass, vil selskapet telle ni personer, inkludert to i ledelsen.

Med seg får selskapet en femårskont­rakt med Fjordkraft. Barmen har stor tro på at de kan bygge opp et teknologim­iljø i Bergen, som kan eksportere til andre land.

– Gjennom EUs energipakk­er etableres mange av de samme løsningene i flere land. Jeg er ikke i tvil om at vi skal bygge et programvar­ehus som har et

FAKTA nasjonalt og internasjo­nalt fotavtrykk, sier han.

Etablerer klynge i Kalfaret Det nye selskapet vil holde til i Riebers ferske kontorfell­esskap i Kalfaret. Her sitter også en annen av familiebed­riftens investerin­ger, helsejourn­alselskape­t Avans, og etter planen skal flere inn. Felles for selskapene er at de leverer skybaserte programvar­etjenester.

Fritz Rieber tror selskapene kan dra nytte av å sitte sammen.

– Vi tror at miljøer av denne størrelsen gjør at man kanskje lettere får synergier i det daglige. Man prøver å dele noen ressurser med flere selskaper, sier Fritz Rieber.

Kontorloka­lene på Kalfaret har plass til 30 personer i et åpent landskap. I tillegg finnes stille- og møterom, og et felles lunsjområd­e.

– Når selskapene kommer opp i en viss størrelse, vil det kanskje være naturlig med egne lokaler. Dette er fint når man har 10–15 ansatte, men kommer du opp i 20 vil du gjerne ha noe eget, sier Rieber.

Etter hvert håper Haugsbakk at Metzum kan samarbeide med flere av kraftaktør­ene i Bergen.

– Vi ønsker å vokse, og bli et forholdsvi­s stort teknologim­iljø mot energibran­sjen, sier Haugsbakk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway