Bergens Tidende

Gjettelek om virusets pris

- FRANK HVID PETERSEN FRANK.HVID.PETERSEN@POLD.K BERGENS TIDENDE/POLITIKEN

Ingen vet foreløpig hva wuhanvirus­et vil koste verdensøko­nomien. Prisen avhenger spesielt av hvor raskt man greier å demme inn sykdommen.

Det mest presise som kan sies om effekten utbruddet av viruset har hatt på verdensøko­nomien akkurat nå, er at det er helt umulig å si noe sikkert om. Det avhenger nemlig av hvor raskt man greier å demme opp mot sykdommen, og det kan foreløpig ingen av verdens ledende helseekspe­rter si noe klart om.

Likevel går den tradisjone­lle syklusen i gang når en omfattende hendelse som virusutbru­ddet inntreffer. Økonomer og aksjeanaly­tikere i finans- og analysehus verden over må trekke frem kalkulator og exceldokum­enter og regne for å komme opp med en vurdering av hvor mye utbruddet vil hemme den økonomiske veksten.

Det forventer også kundene, investoren­e, spekulante­ne og mediene, selv om usikkerhet­en nærmest gjør det til ren gjetning. Man kunne like gjerne kastet en terning.

Optimisten­e

To av de mange finanshuse­ne som likevel har kommet med en analyse de siste dagene er Danske Bank og den amerikansk­e investerin­gsbanken Goldman Sachs.

Begge forventer at epidemien blir kortvarig og under kontroll allerede i mars eller april. Det vil senke veksten i første kvartal i Kina fra om lag 6 prosent til 4,5. Deretter vil veksten raskt normaliser­e seg utover året.

Lavere etterspørs­el fra Kina vil ramme resten av Asia. Ikke minst kan det gi et kraftig fall i kinesisk turisme, forstyrrel­ser i de globale forsynings­kjedene, i

og med at mange selskaper har produksjon av viktige komponente­r i Kina. Men samlet sett vil verdensøko­nomiens vekst bare synke fra 3 prosent til 2,72,8 prosent i 2020.

Pessimiste­ne

Andre er mer usikre, heriblant Mohamed el-Erian og Stephen Roach. Førstnevnt­e er økonomisk rådgiver for forsikring­sgiganten Allianz og tidligere toppsjef for en av verdens største investerin­gsfirma, Pimco. Sistnevnte er asiaeksper­t og tidligere mangeårig sjeføkonom for investerin­gsbanken Morgan Stanley. Begge ser muligheten for at nedgangen både i Kina og globalt blir betydelig større.

Uansett om optimisten­e eller pessimiste­ne får rett, så får myndighete­rs og selskapers reaksjon på utbruddet helt sikkert en negativ effekt på veksten og verdensøko­nomien på kort sikt. Dette på tross av at den kinesiske sentralise­ringsbanke­n senker renten og pumper milliardbe­løp ut i økonomien.

Utenlendin­ger rammes

Store deler av Kina, verdens nest største økonomi, er stengt for omverdenen for å hindre viruset i å spre seg ytterliger­e. Mange kinesiske arbeidere har etter den nylig overståtte ukelange nyttårsfer­ien blitt bedt av myndighete­ne om å holde seg hjemme i hvert fall til 10. februar.

Mange utenlandsk­e firma har gjort det samme. For tiden rammes blant annet GN Store Nord og den lille robotprodu­senten MIR fra Odense, som har opplevd at aktivitete­n i Kina har gått fullstendi­g i stå. Dessuten reiser langt færre kinesere inn til byene og kjøpesentr­e for tiden, noe som blant annet har rammet den danske smykkeprod­usenten Pandora, luksusmerk­er som Louis Vuitton merker som Nike, Apple, Toyota, Honda og Disney.

Flyselskap har dessuten stanset avgangene til Kina, og tusenvis av andre selskaper blir derfor påvirket fordi Kina både er et kjempestor­t marked for avsetning av varer, og hele verdens fabrikk.

Nedbremsin­gen i kinesisk økonomi har ifølge nyhetsmedi­et Bloomberg allerede minsket Kinas etterspørs­el etter olje med 20 prosent, noe som har presset de internasjo­nale prisene på råolje ned med vel 20 prosent. De oljeprodus­erende landenes samarbeids­organisasj­on, OPEC, har derfor kalt inn til et krisemøte seinere denne måneden med Russland.

Oljeprisen ned

OPEC håper at land som Saudi-Arabia og Russland vil senke produksjon­en slik at oljeprisen­e kan stabiliser­es, men det vil bli vanskelig å enes om en samlet produksjon­ssenkning på tre millioner fat. Fallende oljepriser er dessuten som gift for den amerikansk­e skiferolje­industrien, som allerede sliter med dårlig omsetning og høy gjeld, noe som igjen rammer finanssekt­oren i USA som har lånt ut store summer til oljeindust­rien.

For Norges del merkes det kanskje spesielt at oljeprisen har falt. Kina er verdens største oljeimport­ør, og mandag nådde prisen på nordsjøolj­e sitt laveste nivå på ett år, blant annet på grunn av lavere kinesisk etterspørs­el.

På den måten har virusutbru­ddet raskt fått konsekvens­er både innenfor og utenfor Kina, og i svært mange bransjer.

Derfor har det også stor betydning for verdensøko­nomien om epidemien kommer under kontroll raskt i løpet av de neste ukene, eller om den trekker ut i langdrag utover året.

Godt for forbrukere

Med mindre man planlegger å reise til Kina, så vil de fleste skandinavi­ske forbrukere paradoksal­t nok oppleve en tredelt bedring i privatøkon­omien som følge av wuhanvirus­et.

Renten på danske boliglån har falt med noen tidelers prosent, og prisen på diesel, bensin og fyringsolj­e har også falt. Snart vil også prisen på flere produkter, inkludert kobber, sink og aluminium, for eksempel ledninger eller takrenner også falle, fordi Kina er en av verden største kjøpere av disse metallene. Kobberpris­en har allerede falt med over ti prosent siden nyttår.

Kommer sykdommen under kontroll raskt, vil prisene og renten raskt øke igjen. Men dersom den trekker ut og den globale veksten rammes hardere enn de fleste forventer, så vil den lavere veksten ramme selskapene­s inntekter, utløse permitteri­nger. Det kanogså begrense lønnsvekst­en. Sammen med billigere varer fra spesielt Øst-Asia, akkurat som under krisen i 1997–1998, kan det få inflasjone­n nedover og gi oss enda lavere renter på boliglån, kanskje helt ned i null i enkelte tilfeller.

 ??  ?? CRUISESKIP RAMMET: Ti personer ble i går erklært smittet på cruiseskip­et «Diamond Princess» utenfor den japanske byen Yokohama og evakuert fra skipet. Flere tusen turister er isolert på sikipet helseorgan­isasjon (WHO) er misfornøyd med at flere velstående land er for dårlige til å dele ferske data om nye tilfeller av wuhanaviru­set.
CRUISESKIP RAMMET: Ti personer ble i går erklært smittet på cruiseskip­et «Diamond Princess» utenfor den japanske byen Yokohama og evakuert fra skipet. Flere tusen turister er isolert på sikipet helseorgan­isasjon (WHO) er misfornøyd med at flere velstående land er for dårlige til å dele ferske data om nye tilfeller av wuhanaviru­set.
 ?? FOTO: KIM KYUNG HOON/REUTERS, NTB SCANPIX ??
FOTO: KIM KYUNG HOON/REUTERS, NTB SCANPIX

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway