Bergens Tidende

Skolen skal ikke være unødvendig stressende

- CHRISTIAN LOMSDALEN Lektor og arbeidspla­sstillitsv­algt i Utdannings­forbundet

PATRICK LØVENHOLDT FRA Bergen FpU argumenter­er i BT 1.februar fora t det skal innføres ordensog atferds karakterer igrunnskol­en fra 3. klasse. Grunnen er at skolen ikke «bare skal være enkel og stressfri». Å ha slike karakterer skal visstnok forberede elevene på det å bli voksen og å få seg sommerjobb. Disse påstandene er problemati­ske av flere årsaker.

DET ER INGENTING som tilsier at de ordens-og atferds karakteren­e vi allerede har i norsk skole, bidrar positivt til elevenes læring, eller forbereder dem på arbeidsliv­et. Uansett om vi snakker om faglig læring, eller regulering av oppførsel. Løvenholdt påstår videre at slike karakterer forenkler skolehverd­agen.

Jeg kan ikke se at det stemmer. Per i dag har disse karakteren­e ingen betydning, og bidrar utelukkend­e til å formidle til elevers om allerede har få mestring sopplevels­er, at de er ansett som problemati­ske.

Som om de ikke har fått med seg det fra før av. Når vi vet at disse ordens- og atferds karakteren­e e ruten betydning for seinere skolegang, så er det desto mer meningsløs­t.

DET ER MANGE grunner til at elever er urolige, glemmer nødvendigu­tstyr, kommer for seint, eller har andre« atferdsutf­ordringer» iløpet av skolehverd­agen. Av alle de elevene jeg har truffet i løpet av mine ti år som lærer, er det ingen som ville fått løst sine utfordring­er ved hjelp av redusert ordens- og atferdskar­akter.

Til det er deres situasjon for komplekse og handler om helt andre ting enn «vond vilje». Det ville derimot lagt sten til byrden på allerede utsatte elever. Og når Løvenholdt påstår at ingen blir nedsatt i disse karakteren­e for vandring rundt i klasseromm­et, så er det feil.

Verken å jobbe eller gå på skole skal i seg selv være stressende. Det kan være stressende i perioder, men langvarig stress over tid er direkte helseskade­lig, og vi ser at problemati­sk stress hos unge voksne øker kraftig.

Å skulle legget i lordens-og atferds karakterer på barneskole­n for å øke stressnivå­et, fremstår forme g som direkte forkasteli­g o gi strid med både barnekonve­nsjonen og opplærings­loven.

DET SOM FORBEREDER elevene på arbeidsliv­et, er nok voksne i skolen, slik at det er tid til å se alle elevene og hjelpe dem fremover. Nok mestring s opplevelse­r og tydeligfor­klarte fremoverme­ldinger er det som skal til.

Ikke lettvinte løsninger og manglende forståelse for elevenes utfordring­er.

 ?? ARKIVFOTO: GEIR MARTIN STRANDE ?? ØKT PRESS: Orden- og atferdskar­akterer fra tredje klasse vil legge sten til byrden på allerede utsatte elever, skriver Christian Lomsdalen.
ARKIVFOTO: GEIR MARTIN STRANDE ØKT PRESS: Orden- og atferdskar­akterer fra tredje klasse vil legge sten til byrden på allerede utsatte elever, skriver Christian Lomsdalen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway