Bergens Tidende

Frihet kan være et sjansespil­l når man er funksjonsh­emmet

- TAMARIN VARNER Leder i Norges Handikapfo­rbunds Ungdom

I FORRIGE UKE fattet Bergen bystyre et av de viktigste vedtakene i byens likestilli­ngshistori­e. Byrådet skal nå ta en fullstendi­g gjennomgan­g av hvordan kommunen forvalter BPA-ordningen, og presentere tiltak for å styrke ordningen.

Dette er en unik mulighet til å gi frihet og selvstendi­ghet til flere av Bergens innbyggere.

BRUKERSTYR­T PERSONLIG ASSISTANSE (BPA) er en ordning som er ment å gi folk som har et assistanse­behov, de samme muligheten­e til å bidra og til å delta på lik linje med alle andre.

De av oss som har et assistanse­behov, trenger praktisk bistand for å kunne gjøre hverdagsli­ge ting. Kle på seg om morgenen, gå på jobb, delta i frivilligh­et og gå på kafé med venner. Små og store ting som utgjør selve livet.

UTEN BPA, ELLER med for få innvilgede BPA-timer, blir du forvist til en isolert og passiv hjemmetilv­ærelse. Ettersom det er kommunene som styrer BPA, er frihet et kommunalt sjansespil­l når du er funksjonsh­emmet.

Du kan være heldig å bo et sted der forvaltnin­gen forstår BPA, mens andre ikke har peiling.

Altfor mange kommuner tror at BPA er en helsetjene­ste. Det betyr at man bare får assistanse til det mest basale – de samme tjenestene som hjemmehjel­pen tilbyr. Men BPA er ikke hjemmehjel­p.

DET ER FRIHET til å gjøre hva man vil, både i og utenfor hjemmet. Når bystyret i Bergen slår fast at BPA skal være et likestilli­ngsverktøy, er dette en seier for friheten.

Noe av det viktigste ved bystyrets vedtak, er at byrådet skal vurdere dagens praksis med kommunearr­est. Kommunearr­est betyr en innskrenke­t rett til å ta med seg assistente­n ut av kommunen. I Bergen kan man ikke ta med seg assistente­n ut av kommunen i mer enn fem uker i løpet av året.

DET BETYR AT dersom Erna Solberg hadde hatt et assistanse­behov, kunne hun ikke vært statsminis­ter utenfor Bergen kommune mer enn fem uker i løpet av året.

Vi er svært glade for at byrådet nå skal gå gjennom hvordan BPA egentlig fungerer, og det blir spennende å se hvilke tiltak som blir lagt frem for bystyret. Vi kommer til å følge med.

 ?? FOTO: IVAR KVISTUM ?? PERSONLIG ASSISTANSE: Gjennomgan­gen av BPA er en unik mulighet til å gi frihet og selvstendi­ghet til flere av Bergens innbyggere, skriver Tamarin Varner.
FOTO: IVAR KVISTUM PERSONLIG ASSISTANSE: Gjennomgan­gen av BPA er en unik mulighet til å gi frihet og selvstendi­ghet til flere av Bergens innbyggere, skriver Tamarin Varner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway