Bergens Tidende

Samiske foreldre må kjempe i oppoverbak­ke

- ASLAK OWREN Styremedle­m i Bergen SV og innfødt samisk bergenser

DET ER UKJENT hvor mange samer som bor i Norge, men vi vet at stadig flere bosetter seg i storbyer, også utenfor tradisjone­lle samiske områder. I den grad Sametinget­s valgmannta­ll er en indikator, har Bergen en beskjeden, men voksende samisk befolkning – som er blant de største sør for Trøndelag. Det bor også flere samer i områdene rundt Bergen og på Vestlandet for øvrig.

Tilværelse­n som same i sør er ofte ensom og isolert. I mange kommuner er det kun en håndfull av dem, og de kjenner ikke nødvendigv­is til hverandre. Derfor vet vi at mange samer sørpå ikke er del av samiske miljøer, og har få samer i sin omgangskre­ts.

Flertallet behersker i liten eller ingen grad noen samiske språk. Dette kommer frem av valgunders­økelsene som gjøres etter sametingsv­alg.

SAMTLIGE AV DE gjenlevend­e samiske språkene vurderes som truet, alvorlig truet eller kritisk truet av Unesco. Ifølge Samelovens § 1–5 er samiske og norsk språk likeverdig­e i Norge. Den norske stat har også noen lovmessige forpliktel­ser ovenfor den samiske befolkning­en, særlig knyttet til samisk språkopplæ­ring i grunnskole­n. Det er en rettighet som det påligger kommunene å innfri.

I DAG OPPLEVER mange samiske bergensere at de må kjempe i oppoverbak­ke for at deres barn skal få undervisni­ng i samisk, og at undervisni­ng på samisk er umulig. Flere opplever at kommunen ikke informerer godt nok om deres muligheter og rettighete­r, eller at fristen for å søke har gått ut uten at denne var kjent for dem.

Tilbudet som gis i dag, er som regel fjernunder­visning over nett. Kvaliteten på dette tilbudet er ifølge Riksrevisj­onen varierende, og ofte for dårlig.

DETTE GJØR AT mange samiske barn i Bergen ikke lærer seg et samisk språk, og at de blir mindre kjent med sin kultur. For at det samiske skal ha en fremtid i sør, må storbyene gå foran og aktivt legge til rette for dette.

Vi vil at Bergen skal bli en attraktiv by for samer i hele Vestland, hvor språket og kulturen kan blomstre. Et viktig steg i denne retningen er at Bergen oppretter et fast undervisni­ngstilbud i og på samisk sentralt i byen, og at skolene aktivt og gjen

tatt kartlegger ønsket om å ta dette i bruk.

DETTE VIL VI i SV fremme forslag om i bystyret, og vi håper at de andre partiene blir med på å sikre kårene for de samiske språkene i og rundt Bergen.

 ?? FOTO: HEIKO JUNGE, NTB SCANPIX ?? LITE TILRETTELA­GT: Mange samiske bergensere opplever at undervisni­ng på samisk er umulig, skriver innsendere­n.
FOTO: HEIKO JUNGE, NTB SCANPIX LITE TILRETTELA­GT: Mange samiske bergensere opplever at undervisni­ng på samisk er umulig, skriver innsendere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway