Bergens Tidende

TILBUD: Fredrik Haugen fortjener en sjanse i utlandet. Men tilbudet fra Israel setter Brann i spagaten.

Fredrik Haugen fortjener en sjanse i utlandet. Men tilbudet fra Israel setter Brann i spagaten.

- Kommentato­r i Bergens Tidende anders pamer@bt.no Anders Pamer

LA OSS SPOLE to år tilbake i tid. Fredrik Haugen tygget på et meget lukrativt tilbud fra Start. Han skulle få betrakteli­g bedre betalt enn i Brann og skulle bli en nøkkelspil­ler i Starts nysatsing. Haugen ble. Og skrev under ny kontrakt med Brann.

Han kunne gått til Start. Han kunne gått til IFK Göteborg. Det fantes interesse også fra Danmark. Haugen ble.

Nå er det igjen interesse rundt spilleren. Tidligere i vinter har en kypriotisk klubb og Lechia Gdansk fra Polen sirklet rundt ham. Nå er det Bnei Yehuda fra Israel som har kommet med et lånetilbud med opsjon på kjøp.

FØRST EN TEKNIKALIT­ET: Lån med opsjon er kjent innad i fotballmil­jøet for å være en elendig ordning for klubben som avgir spilleren – i dette tilfellet Brann. Det er som å deponere på en genser i en gitt periode.

Passer den, kan man kjøpe den.

Er noe galt, returneres produktet. Mye avhenger naturligvi­s av prisen som er avtalt i opsjonen. Men lån med opsjon gagner i utgangspun­ktet mest den ene klubben:

Den som låner spilleren.

FREDRIK HAUGEN ER BLANT Branns viktigste spillere. Personlig synes jeg han er spilleren med det klart høyeste toppnivået, men det er usikkert om Lars Arne Nilsen er enig. La oss uansett enes om at Haugen er viktig for Brann. Han er lokal, ble i sin tid kjøpt av supportern­e og han er flink til å spille fotball.

Altså finnes det ikke en eneste objektiv grunn til å leie Fredrik Haugen ut til Israels 8. beste klubb - selv om opsjonssum­men skulle ende med å bli mangedoble­t etter det opprinneli­g svært lave førstebude­t fra Bnei Yehuda.

MEN DET FANTES heller ingen tilsynelat­ende god grunn til å selge Sivert Heltne Nilsen til Horsens for tre millioner k'roner midt i en sesong hvor Brann kunne tatt gull. Det var også vanskelig å se at å selge treneryndl­ingen Veton Berisha til Viking etter kun ett år i Brann var en logisk avgjørelse.

Så lenge man kun holder seg til kalde fakta, er det lett å konkludere på denne måten.

MEN DET FINNES MER her, som i de andre sakene. Fredrik Haugen har gått læretiden i Brann. Han har svært lyst til å få sjansen i Israel, til å få oppleve et eventyr og til å komme til utlandet. Han har igjen og igjen reforhandl­et sine kontrakter med Brann, og slik sørget for å ikke gå gratis.

Han fyller 28 år i år, og får ikke stort flere sjanser enn denne. Han har rundt 250 kamper for klubben.

Og jeg gjentar: Han vil veldig, veldig gjerne til Israel.

Derfor tror jeg selv mange Brann-fans må medgi at han fortjener en sjanse i utlandet.

FOR NÅ DREIER ikke alt seg om kalde fakta mer. Husk videre på at Brann kommer fra en elendig sesong med et massivt spilleropp­rør mot treneren, et opprør klubben ikke tok hensyn til. De gjorde det svakt sportslig, og foreløpig er det lite som tyder på at Brann ruster seg for å bli en troverdig gullkandid­at i overskueli­g fremtid. De har solgt unna to tidligere landslagss­pillere og har hentet inn stort sett ukjente erstattere. Å tvinge Haugen til å bli værende i Brann, er heller ikke et scenario uten plagsomme aspekter.

Vi får løsningen på floken om et par dager, når overgangsv­induet i Israel er stengt. Trolig velger Brann å stå fast ved sitt nei til Haugen. Men uansett utfall, er det ikke så helt enkelt å se at de skal komme styrket ut av akkurat denne overgangss­aken.

Selv mange Brann-fans må medgi at han fortjener en sjanse i utlandet.

 ?? FOTO: BJØRN ERIK LARSEN ?? VIKTIG: Objektivt sett finnes det ingen grunn til å slippe Fredrik Haugen til Israel. Men denne saken er mer komplisert enn som så, skriver kommentato­r Anders Pamer.
FOTO: BJØRN ERIK LARSEN VIKTIG: Objektivt sett finnes det ingen grunn til å slippe Fredrik Haugen til Israel. Men denne saken er mer komplisert enn som så, skriver kommentato­r Anders Pamer.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway