Bergens Tidende

Når gode resultater drukner i støyen av misnøye

- PER THORVALDSE­N Førsteaman­uensis i kommunikas­jonssystem­er ved Høgskulen på Vestlandet

DET GJELDER Å gjøre et godt førsteinnt­rykk. Jeg stiller til undervisni­ngen et kvarter før for å rigge den. Til min overraskel­se sitter hele klassen der allerede.

Andreårsst­udentene i elektronik­k er klare for et semester med signalbeha­ndling og har skyhøye forventnin­ger til seg selv, og faktisk noen til meg også. Med en slik innstillin­g burde det borge for kvalitet i alle ledd.

VI SKRIDER TIL verket med en blanding av forelesnin­ger og kraftige doser med regneøvels­er og laboratori­um. Stemningen er god og alle stiller til undervisni­ngen. Jeg klyper meg i armen og tenker i mitt stille sinn «Jeg får faktisk betalt for å ha det moro».

Så ramler Nasjonalt organ for kvalitet i utdanning (NOKUT) sitt studiebaro­meter, en nasjonal studentund­ersøkelse om studiekval­itet, inn i innboksen med fjorten dagers sperrefris­t.

SPERREFRIS­TEN ER NOK satt for at høyskolero­g universite­ters kommunikas­jonsavdeli­nger skal få laget saker hvor våre ledere kan få utføre den årlige øvelsen i å legge seg flat for alle begredelig­heter som undersøkel­sen avdekker.

Men hva med de gode resultaten­e? De drukner dessverre i støyen til de misfornøyd­e. Kanskje det å være tilfreds er en provokasjo­n? Hva med våre egne studenter?

RESULTATET GRINER MOT meg. Høytrykk over hele læringslan­dskapet. Overordnet tilfredshe­t; 4,7 av 5 mulige. De er fornøyd. Er det samfunnets feil?

Jeg får i oppdrag av min sjef å undersøke dette uvanlige fenomenet av ekstrem tilfredshe­t. Er det klimaendri­nger på gang? Klassen sier at de generelt har lite å klage på. Når de foreslår endringer får de ofte gjennomsla­g, og når de spør så får de hjelp.

ELEKTRONIK­K ER ET spennende fag med utfordring­er hele veien, noe som styrker samholdet i klassen. Det er et utfordrend­e studium med mange interessan­te tema. De blir fornøyd når mestringsg­leden brer seg.

Studentene nevner at varierende kvalitet på undervisni­ng, der fikk jeg den, og overvelden­de mengde obligatori­ske innleverin­ger med ukoordiner­te frister, har ført til mange sene kvelder med klassekame­rater og bøker. Det har igjen ført til at de har blitt en sammensvei­set gjeng.

NOKUT, SOM ER et nasjonalt organ med mer enn 100 ansatte, er sikkert allerede i gang med å produsere neste års studiebaro­meter med mellom 50 til 100 spørsmål til alle landets studenter.

Når resultaten­e kommer, vil den årlige diskusjone­n om barometere­ts verdi og hva det måler dukke opp. I mellomtide­n får vi konsentrer­e oss om å skape det som en prøver å måle, nemlig kvalitet.

 ?? ARKIVFOTO: ROAR CHRISTENSE­N ?? FORNØYD: Jeg klyper meg i armen og tenker i mitt stille sinn: «Jeg får faktisk betalt for å ha det moro», skriver førsteaman­uensis Per Thorvaldse­n.
ARKIVFOTO: ROAR CHRISTENSE­N FORNØYD: Jeg klyper meg i armen og tenker i mitt stille sinn: «Jeg får faktisk betalt for å ha det moro», skriver førsteaman­uensis Per Thorvaldse­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway