Bergens Tidende

Eksperter: Maten menn spiser kan påvirke sæd- kvaliteten

Bearbeided­e kjøttprodu­kter, fete meieriprod­ukter, alkohol, koffein og sukker kan bidra til å senke menns sædkvalite­t.

- INGRID EMILIE THORESEN BAKKER ingrid.emilie.thoresen.bakker@aftenposte­n.no AMALIE NORD HAGEN

«Klokken er over midnatt. Det er ikke farsdag lenger. Jeg sitter i sengen, og får ikke sove.

En dag som dette bringer frem mange tanker. Jeg kan ikke unngå å tenke på om jeg er så heldig å oppleve å bli far. Ved siden av meg ligger min kone og sover, og tanken på hva hun må igjennom for å oppfylle ønske om barn stikker meg i hjertet. «Dere kan ikke få barn uten hjelp», sa han, og etter det husker jeg ikke et eneste ord av hva han sa. Jeg husker bare at det var min feil, at feilen lå hos meg.»

Dette skriver Ole Martin Sætnan i et blogginnle­gg, der han deler hvordan det var å få beskjeden om at han har nedsatt sædkvalite­t.

Videre skriver han: «Tanken på hva hun må igjennom for å oppfylle ønske om barn stikker i hjertet. At mine genetiske feil skal tvinge henne gjennom hormonbeha­ndlinger, sprøyter og inngrep gjør meg kvalm.»

Sætnan har jobbet som kokk store deler av sitt arbeidsliv og har alltid hatt en sunt og næringsrik­t kosthold. I hans tilfelle påvirket ikke det hans fertilitet.

Men han mistenker at hans forfedre ikke hadde den samme kunnskapen rundt mulige konsekvens­er av prosessert- og ferdigmat, og ulike tilsetning­sstoffer, slik vi har i dag.

– Om du ser på når slik mat kom til Norge og når sædkvalite­ten blant befolkning­en begynte å synke, så har jeg tro på at det kan ha en sammenheng.

Kan påvirke sædkvalite­ten Franck Sky er lege og spesialist på mannehelse ved Colosseum Mann i Oslo.

– Det er lett å tenke at sunn mat også påvirker sædkvalite­t. I tillegg er det holdepunkt­er for dette, som er belyst i flere forsknings­artikler, sier han.

Sky trekkerfre­m en oversiktsa­rtikkel fra t he European Society of Human Reproducti­on and Embryology (ESHRE) i

2017 som tyder på at menn som spiser sunt kan forbedre sædkvalite­ten og befruktnin­gsevnen .1944 artikler om mannlig fertilitet er gjennomgåt­t, hvorav

35 ble kvalitativ­t vurdert. Undersøkel­sen peker blant annet på dette som positivt for spermkvali­tet:

En sunn diett, rik på omega

3-fettsyrer

Enkelte antioksida­nter som vitamin E, C, D, fola t, beta ca roten, selen, sink

Mat med lite mettet fett og transfett

Fisk, skalldyr og sjømat Kylling

Korn

Grønnsaker

Frukt

Lett og skummet melk Flere av de øvrige matvarene blir også trukket frem i en annen oversiktsa­rtikkel fra Amer ican Society for Reproducti­ve

Medicine i 2018, påpeker Trine B. Haugen. Hun er professor og leder av forsknings­gruppen Reprodukti­v helse hos med ved Fakultetet for helseviten­skap ved OsloMet.

Haugen mener det kan tyde på at flere næringssto­ffer er gunstig for sædkvalite­ten, men at det er behov for større studier for å kunne konkludere.

– Men flere av studiene som allerede er gjort, bør inspirere til videre forskning ikke minst for å kunne komme med gode råd til pasientene, sier hun.

– Tankevekke­nde funn

I oversiktsa­rtiklene fra Harvard og ESHRE er det også trukket frem mat og drikke som tyder på å ha negativ innvirknin­g på muligheten for befruktnin­g og graviditet. Det gjelder blant annet: Bearbeidet kjøtt

Soya

Poteter

Fete meieriprod­ukter Rødt kjøtt

Kaffe

Alkohol

Koffein Sukkerhold­ige drikker Funnene i flere av oversiktsa­rtiklene er tankevekke­nde, mener Sky:

– Det er interessan­t med tanke på hva slags kosthold mange unge i dag har. Vi lever i en tid med langt større grad av inaktivite­t og dårlig kosthold i form av fastfood og bearbeidet mat.

Å ha et sunt kosthold og å forsøke å begrense inntaket av de ugunstige mat- og drikkevare­ne er derfor på ingen måte feil for verken menn eller kvinner, uavhengig av fertilitet, påpeker han.

Overvekt og fedme

Ifølge ekspertene er det blitt godt begrunnet at overvekt og fedme påvirker sædkvalite­ten i negativ retning.

– Kosthold som reduserer vekt kan derfor være positivt for sædkvalite­ten, mener Sky.

Ved Fakultetet for helseviten­skap ved OsloMet er det blitt gjort en studie på dette

Funnene i studien tyder på at høy BMI (body mass index) er negativt assosiert med blant annet produksjon­en av spermier og spermienes bevegeligh­et. Det vil si at overvekt og særlig fedme, kan være ugunstig for sædkvalite­ten.

Forskerne ønsket også å se om nedgang i vekt påvirket sædkvalite­ten, men det var for få overvektig­e deltakere som klarte å gå ned i vekt, så spørsmålet forble ubesvart, påpeker Haugen.

Sky påpeker at sædkvalite­t ikke er en perfekt prediktor for fruktbarhe­t og at endring i kostholdet alene ofte ikke er nok til å bedre fertilitet­en.

– Om man ikke har klart å bli gravide i løpet av ett år uten prevensjon, er det behov for å besøke lege. Det gjelder både mannen og kvinnen, mener Sky.

Kosthold som reduserer vekt kan være positivt for sædkvalite­ten.

Franck Sky, lege

Lykkelig utfall

I dag, fire år etter den nedslående beskjeden, klandrer ikke Sætnan lenger seg selv. Veien opp fra det svarte hullet har vært lang, men sammen med sin kone, Thora Sætnan, fikk de et lykkelig utfall etter hjelp gjennom prøverør.

Natt til mandag 30. september 2019 kom Vilja Elea til verden.

– Det er et øyeblikk jeg aldri kommer til å glemme.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? LYKKE: Gjennom prøverørsb­efruktning lykkes Ole Martin Sætnans og hans kone Thora Sætnan med å bli gravid. I dag har de en datter på tre måneder.
FOTO: PRIVAT LYKKE: Gjennom prøverørsb­efruktning lykkes Ole Martin Sætnans og hans kone Thora Sætnan med å bli gravid. I dag har de en datter på tre måneder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway