Bergens Tidende

Regner med at mange smittes

-

Helsemyndi­ghetene i Norge forbereder seg på at wuhanvirus­et før eller siden kommer til landet.

Selv om mange trolig vil bli smittet, understrek­er overlege Preben Aavitsland i Folkehelse­institutte­t overfor ABC Nyheter at risikoen for å dø ser ut til å være veldig lav.

– Vi vet ikke nok om dette viruset annet enn at folk med kroniske sykdommer dør i større grad enn friske mennesker. Samtidig har også friske mennesker dødd etter å ha blitt smittet. Derfor må vi absolutt ta dette på alvor. Dette viruset kan ta livet av hvem som helst, sier Aavitsland.

Vanskelig å vite

I Norge planlegger helsemyndi­ghetene ut fra at viruset snart vil spre seg i den norske befolkning­en.

– Det er veldig vanskelig å vite hvordan dette vil utvikle seg. Dersom viruset etablerer seg, vil det før eller senere spres til de fleste land i verden. Sannsynlig­vis er det ikke noe immunitet mot dette viruset blant folk. Derfor vil veldig mange før eller senere bli smittet, sier overlegen.

En vaksine mot det wuhanvirus­et kan være klar om ett og et halvt år, ifølge Verdens helseorgan­isasjon (WHO).

Ingen smittede i Norge Folkehelse­institutte­t og Helsedirek­toratet har den siste tiden intensiver­t arbeidet med å informere nordmenn og tilreisend­e om smittefare­n.

– Vi har foreløpig ikke så voldsomme tiltak i Norge, men vi tar dette absolutt på alvor. Vi planlegger for at viruset kommer til Norge, og at det før eller senere sprer seg. Hvis vi kombinerer at smitten blir utbredt, og en viss andel dør, kan det bli mange dødsfall, påpeker Aavitsland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway