Bergens Tidende

Tomme senger på ubestemt tid

-

Sykepleier­e slutter og sykefravær­et gikk til værs. Full drift ved kommunens minisykehu­s er utsatt på ubestemt tid.

kari.pedersen@bt.no

For ganske nøyaktig ett år siden stengte kommunen hele minisykehu­set (ØHD) fordi legemangel­en var akutt. Da ØHD gjenåpnet halvannen uke seinere, var det med redusert kapasitet. Bare

10 av 34 senger var i bruk. Et halvt år seinere ble pasienttal­let hevet til 20. Da eskalerte problemene. I tredje kvartal 2019 nådde sykefravær­et

13,6 prosent.

I tillegg kom det et stort antall avviksmeld­inger. Sykepleier­ne meldte hverandre inn for feil og unnlatelse­r. En del av meldingene handlet om for lav sykepleier­bemanning og at folk på vakt hadde for lite erfaring eller opplæring.

– Bekymrings­fullt «Utviklinge­n er bekymrings­full,» står det i en statusrapp­ort til ledelsen i byrådsavde­lingen. Rapporten er signert Brita Øygard, direktør i etat for helsetjene­ster.

– Problemene har vært relatert til arbeidsmil­jøet, uten at jeg vil gå nærmere inn på hva som ligger i det, sier Øygard.

Rapporten og flere andre dokumenter om ØHD er lagt frem for politikern­e i utvalg for helse og sosial. Utvalget har møte onsdag.

Åpning utsatt

Planen var å gjeninnfør­e full drift fra årsskiftet. Dette er utsatt på ubestemt tid, bekrefter Birger Lærum, som leder ØHD.

I rapporten fra etatsdirek­tøren står det at leder fikk signaler fra flere ansatte om frustrasjo­n og motstand mot å øke pasienttal­let.

– Situasjone­n oppunder jul var bekymrings­full. Vi hadde en del uro, sykefravær­et økte og vi fikk flere oppsigelse­r, sier Lærum.

Lærum sier at fem-seks sykepleier­e av en stab på 40 har sluttet siden han tiltrådte i oktober.

I tillegg manglet ØHD både ny avdelingsl­eder og avdelingso­verlege. Disse er på plass nå, sier Lærum.

– God tro

I fjerde kvartal sank sykefravær­et til 8,5 prosent.

– Vi er i en god prosess med tillitsval­gte. Blant annet skal vi lage en ny og bedre turnus. Vi har også god dialog med sykehusene og jobber med enda tettere samarbeid med fastlegene. Jeg har god tro på at vi skal få til et tilbud som reelt avlaster sykehusene, sier Birger Lærum.

Bergen kommune får 54 millioner årlig for å drive sengeposte­n med 34 plasser – penger som ellers ville gått til sykehusene. Redusert drift ved ØHD har økt presset på sykehusene­s akuttmotta­k og er drøftet både i Helse Bergen og Helse Vest.

– Vi blir hørt

Bente Leversen er hovedtilli­tsvalgt for Norsk Sykepleier­forbund i Bergen kommune. Hun sier forbundet fikk en bekymrings­melding fra sykepleier­ne ved ØHD og ba derfor om et møte med ledelsen.

– Vi føler at vi blir hørt og tatt på alvor, sier hun.

Leversen minner om at det har vært et turbulent år i Helsehuset, noe som har preget arbeidsmil­jøet.

– Hele ledelsen ved ØHD er ny. Det er ikke bare å knipse med fingrene og så er alt løst. Men vi har avtalt tiltak og er i god prosess, sier hun.

– Fallitterk­læring

Høyres Hilde Onarheim er leder i utvalg for helse og sosial.

– Det er en fallitterk­læring at kommunen ennå ikke har klart å få på plass full drift på ØHD, sier hun.

Onarheim varsler at hun vil ta saken opp med byråden og har allerede stilt spørsmål i komiteen om forholdene på Helsehuset.

DETTE ER ...

 ?? ARKIVFOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN ?? HELSEHUSET: Den kommunale sengeposte­n for øyeblikkel­ig hjelp ligger i samme hus som legevakten. I snart ett år har den hatt redusert kapasitet.
ARKIVFOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN HELSEHUSET: Den kommunale sengeposte­n for øyeblikkel­ig hjelp ligger i samme hus som legevakten. I snart ett år har den hatt redusert kapasitet.
 ?? ARKIVFOTO: TOR HØVIK ?? HØRING: I juni ble det arrangert politisk høring om ØHD-problemene. Brita Øygard var blant dem som forklarte seg.
ARKIVFOTO: TOR HØVIK HØRING: I juni ble det arrangert politisk høring om ØHD-problemene. Brita Øygard var blant dem som forklarte seg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway