Bergens Tidende

Fifa-president Infantino har fått et afrikansk mareritt

KULTURDEBA­TT // Dette er den sørgelige historien om Den Gode Smak, som lot bygge en kirke ingen andre enn den selv og noen få andre ville ha.

- ODD INGE AAS odd.inge.aas@aftenposte­n.no

En av Gianni Infantinos viktigste støttespil­lere er i alvorlig trøbbel. Vil det også ramme Fifapresid­enten?

Gianni Infantino sto sist sommer foran fotballede­re fra hele verden og smilte triumferen­de.

Han var gjenvalgt til fire nye år som president i Det internasjo­nale fotballfor­bundet (Fifa). Nå slo han fast at korrupsjon­en i den skandalise­rte organisasj­onen var historie. Han – Gianni Infantino – hadde ryddet opp. Applausen fra salen lot ikke vente på seg. Det tok imidlertid bare ett døgn før idyllen sprakk.

Fransk politi slo til mot et luksushote­ll i Paris og tok med seg en av Infantinos nærmeste allierte til avhør.

Ahmad Ahmad, visepresid­ent i Fifa og president i Det afrikanske fotballfor­bundet (Caf ), var mistenkt for korrupsjon og seksuell trakasseri­ng. Det er åtte måneder siden. Sist helg ble funnene i en omfattende PWC-rapport om tilstanden i Caf kjent.

Det var alt annet enn hyggelig lesing.

Infantinos hjelpere

New York Times og nyhetsbyrå­et AP har lest rapporten. En av hovedkonkl­usjonene er at det mangler dokumentas­jon på hvordan over 200 millioner kroner er brukt i det afrikanske forbundet. Pengene skulle egentlig gå til utviklinge­n av fotballen på kontinente­t.

Revisjonsf­irmaet slår fast at varsellamp­ene blinker. De har funnet flere tilfeller av mulig vanstyre og maktmisbru­k.

Det er i første omgang et stort problem for Ahmad, men kan fort bli det samme for president Infantino.

I 2016 ble han valgt til Sepp Blatters etterfølge­r på Fifatronen. Da var støtten fra en rekke afrikanske forbund helt avgjørende. Med 54 medlemsnas­joner er den afrikanske blokken en av de mektigste i den internasjo­nale fotballorg­anisasjone­n.

Det var omstridte sjeik Salman fra Bahrain som var den store favoritten inn mot valget. Han hadde dessuten sikret seg støtten fra Caf, som da ble ledet av Issa Hayatou. Det hadde kamerunere­n gjort siden 1989.

Like før den ekstraordi­nære kongressen overrasket imidlertid Infantino. Han hadde sikret støtte fra over halvparten av de afrikanske landene. Dager før valget dro han til Sør-Afrika og møtte sentrale ledere. En av hans viktigste støttespil­lere var Ahmad Ahmad, som da var Madagaskar­s fotballpre­sident.

Nok et valgskred

Infantino ble kronet til FotballVer­dens nye leder. Året etter var det Ahmad som trengte hjelp i en presidentk­ampanje. Det kom som en stor overraskel­se på mange at han utfordret Hayatou som Caf-leder.

Infantino innledet en omfattende reisevirks­omhet i Afrika i opptakten til Caf-kongressen. Hayatous støttespil­lere reagerte kraftig. De mente at Infantino på ulovlig vis blandet seg inn i det som skulle være et selvstendi­g valg.

Infantino avviste alle antydninge­r om at han drev lobbyvirks­omhet for Ahmad. Valget endte med at en rasende Hayatou måtte gi fra seg makten etter nesten tre tiår.

«Mistenkeli­ge utbetaling­er» Mange mente det var på høy tid.

Både BBC og The Sunday Times hadde for et tiår siden saker som knyttet Hayatou til korrupsjon.

Sakene gjaldt salg av medieretti­gheter og tildelinge­n av fotball-VM. Begge gjenganger­e i symbiosen Fifa og korrupsjon.

Nå var han borte, men det tok bare et halvår før Ahmad gjorde en manøver som nå gir ham store problemer. Han skal ha grepet inn i siste liten og stoppet en utstyrsavt­ale med giganten Puma. I stedet ga han avtalen på nesten 40 millioner kroner til det lille og da ukjente selskapet Tactical Steel.

Tatt inn til avhør

Det spesielle var at de aldri hadde solgt fotballuts­tyr før. Eieren var en nær venn av Ahmads nærmeste rådgiver.

Det var det norske fotballmag­asinet Josimar som sto bak avsløringe­ne.

Fransk politi arresterte altså Ahmad i fjor sommer og tok ham inn til avhør. De spurte ham blant annet om en rekke betalinger Caf hadde gjort til bankkontoe­r i Midtøsten. Kontoene var knyttet til eieren av Tactical Steel.

I P WC - r a p p o r te n b l i r utbetaling­ene omtalt som «høyst mistenkeli­ge». PWC skriver at de kan indikere økonomisk utroskap «eller skatteunnd­ragelse gjennom utbetaling­er i offshorese­lskaper».

Både Tactical Steel og Ahmad har avvist alle anklager.

New York Times skriver at det i perioden 2015–2018 ble utbetalt nesten en halv milliard kroner fra Fifa til Caf. Det ble gjort gjennom utviklings­programmet Forward. Omtrent halvparten ble sendt videre til nasjonale forbund.

Korrupsjon

De som har fulgt Fifa en stund, vil kjenne igjen bruken av utviklings­penger fra en rekke korrupsjon­ssaker.

Konklusjon­ene etter PWCs gjennomgan­g er lite lystig lesing. De fant alt annet enn godt styresett og god økonomisk styring. I en stor andel av utbetaling­ene mangler det god nok dokumentas­jon på hva formålet var og hvem som mottok pengene.

Bare i omtrent 15 prosent av utbetaling­ene PWC sjekket, var dokumentas­jonen tilfredsst­illende. Infantinos problem er at han gjennom valgene i 2016 og 2017 er nært knyttet til Ahmad.

Nå er det den afrikanske visepresid­enten i Fifa som er i trøbbel. Det spørs om ikke også en rekke andre ledere i den samme regionen frykter oppfølging­en av PWC-rapporten.

Det gjenstår å se hvor stort omfanget av Caf-saken blir. Det gjenstår å se hvor tett knyttet Infantino blir til det som kommer frem.

Det kan uansett se ut til at han var litt for rask med å si seg ferdig med ryddejobbe­n i den kontrovers­ielle internasjo­nale fotballorg­anisasjone­n.

MEN DEN GODE SMAK var en stolt og nidkjær kirkebygge­r, som bare lo hånlig da kirken ble kåret til Norges styggeste kirke. «Bare vent», sa den. «Den sunne fornuft og gode smak vil nok seire her ute i provinsen også, selv blant alle disse enfoldige, populistis­ke og sentimenta­le sjelene som ønsket seg den gamle kirken sin tilbake.»

MEN ÅRENE GIKK, og den nye kirken var og ble like upopulær som det den hadde vært siden tegningene av den hadde blitt vist første gang.

Til slutt gikk ikke engang Den Gode Smak i kirken.

SÅ VAR DET EN KVELD Den Gode Smak tilfeldigv­is kom forbi kirken, og syntes den hørte noen underlige lyder der inne. Den ble nysgjerrig og våget seg inn. Men der var det ingen, verken levende eller døde. «Men for et forfall!», tenkte smaken. De hvite veggene var fulle av skjolder etter fuktighet, orgelpipen­e hadde begynt å ruste, og flere steder på gulvet vokste det mose.

Foran utgangen lå restene av noen skohyller som hadde vært i bruk da menigheten leide den ut til den lokale moskeen. Korset opp ved alteret var fjernet fordi noen hip hop-artister hadde følt seg støtt av det, og der døpefonten hadde stått, var det nå en kjøkkenøy med en fettete komfyr og et par gryteskap.

Etterlaten­skaper etter popup-restaurant­en som to gladkristn­e rockeprest­er hadde prøvd å drive i håp om å lokke flere i kirken.

KIRKEBYGGE­REN DUMPET NED i vraket av en ergometris­k utformet stol og stirret mismodig utover restene av den åpne og inkluderen­de folkekirke­n sin. Og mens den satt sånn, var det som om lyden den først hadde hørt, vendte tilbake.

Det hørtes ut som salmesang, og plutselig kjente Den Gode Smak et kaldt gufs mot ansiktet, enda kirken var garantert trekkfri, hadde tredobbelt­e vinduer og oppfylte alle tenkelige HMS-krav.

«Det er nok bare noe du innbiller deg», sa den til seg selv, og knep sammen øynene.

MEN DA DEN ÅPNET dem igjen, var alt omkring ham forandret. Rommet var blitt mørkt og fullt av gullpynt, bilder og skulpturer, og over seg kunne han skimte et mørkeblått hvelv med underlige skydotter som kunne være malt av barn.

«Jøss, det er jo den gamle kirken», tenkte Den Gode Smak, og ble uvel.

Men nå la den merke til at den ikke lenger var alene. På alle benkerader satt det tettpakket med folk. Mennesker med tomme, stirrende ansikter og gammeldags­e klær. Med sine sprø stemmer sang de urgamle salmer på et språk han knapt kunne forstå. Stiv av skrekk skjønte Den Gode Smak plutselig sammenheng­en; det var de døde som holdt messe.

DEN GODE SMAK FOR opp og prøvde å komme seg ut, men ble hele tiden forhindret av knokkelhen­der som grep etter den og stemmer som beskyldte den for å ha ødelagt Kjerkehaug­en med den nye kirken.

Smaken vred seg løs og hastet videre. Helt til den kjente en kald klo lukke seg om armen. Det var den gule hånden til en lang og mager mann som med sin spraglete vest, side frakk, knebukse, smykker og parykk liknet på en krysning av en transvesti­tt og en kandelaber­homse.

«Hvem er du?» ville Den Gode Smak vite.

«MITT NAVN ER JACOBSEN» , svarte han. Det var jeg som i sin tid bygget den første kirken her på Kjerkehaug­en. Jeg er ... unnskyld var, min tids Gode Smak.

«Ja, men da forstår nok vi to hverandre», svarte Vår Tids Gode Smak, og prøvde å rive seg løs. «Du gjorde det som var fornuftig ut fra din tid, jeg gjorde det som var fornuftig ut min tid»

«Fornuftig!?» fnøs Jacobsen. «Se! Synes du min gamle kirke virker spesielt fornuftig?»

En dag skal et skjell løsne fra ditt øye, slik at du ser det du har bygget akkurat slik det er!

Den Gode Smak fikk lyst til å synke ned i bakken av bare skam.

«NEI», MUMLET DEN GODE SMAK og stirret med vemmelse på all pynten, ornamenten­e, bildene, skulpturen­e og alt det andre upraktiske og harry nipsen.

«Du skjønner», fortsatte Jacobsen. «Det å bruke en formue på å reise et tempel til et vesen ingen av oss noen gang har sett, ja, som vi knapt nok vet om eksisterer, er i utgangspun­ktet ikke videre logisk.»

«Hm, det har jeg ikke tenkt på», svarte Den Gode Smak.

«Nei, og derfor forbanner jeg deg og din gode smak», skrek den første kirkebygge­ren så det tordnet under kirkehvelv­et. «En dag skal et skjell løsne fra ditt øye, slik at du ser det du har bygget akkurat slik det er!»

IKKE VERRE, TENKTE Den Gode Smak. Han rev seg løs og styrtet på dør.

Men da Den Gode Smak noen dager seinere tilfeldigv­is kom forbi kirken igjen, holdt han på å få sjokk bare av synet. Hva i all verden gjorde de malplasser­te, abstrakte, sterile, festningsa­ktige og åndsforlat­te betongklos­sene midt oppe i den koselige, gamle trehusbeby­ggelsen oppe på Kjerkehaug­en?

Den Gode Smak fikk lyst til å synke ned i bakken av bare skam, og idet den løp bort, syntes den at den kunne høre den rallende latteren til Jacobsen bak seg.

Innlegget ble først publisert på Tommy Sørbøs Facebook-side.

 ?? FOTO: SUHAIB SALEM/REUTERS, NTB SCANPIX ?? KORRUPSJON­SMISTANKER: Kaptein Riyad Mahrez får beviset på at Algerie vant fjorårets Afrikamest­erskapet i fotball fra Ahmad Ahmad, visepresid­ent i Fifa. Fifa-president Gianni Infantino følger med. Nå er den afrikanske visepresid­enten i Fifa i trøbbel.
FOTO: SUHAIB SALEM/REUTERS, NTB SCANPIX KORRUPSJON­SMISTANKER: Kaptein Riyad Mahrez får beviset på at Algerie vant fjorårets Afrikamest­erskapet i fotball fra Ahmad Ahmad, visepresid­ent i Fifa. Fifa-president Gianni Infantino følger med. Nå er den afrikanske visepresid­enten i Fifa i trøbbel.
 ??  ?? MODERNE ARKITEKTUR: 11. april 2011 brant gamle Østre Porsgrunn kirke ned, og denne nye kirken åpnet i 2019. Den ble nylig kåret til Norges styggeste kirke av leserne til avisen Dagen.
MODERNE ARKITEKTUR: 11. april 2011 brant gamle Østre Porsgrunn kirke ned, og denne nye kirken åpnet i 2019. Den ble nylig kåret til Norges styggeste kirke av leserne til avisen Dagen.
 ?? FOTO: HAAVARD T. GJESTLAND, CC 4.0 ??
FOTO: HAAVARD T. GJESTLAND, CC 4.0
 ?? FAKSIMILE: DAGEN ?? VANT KÅRINGKÅRI­NG: 2929. januarjan ar kåret avisenisen a Dagens lesere Nye Porsgrunn kirke til Norges styggeste kirkebygg.
FAKSIMILE: DAGEN VANT KÅRINGKÅRI­NG: 2929. januarjan ar kåret avisenisen a Dagens lesere Nye Porsgrunn kirke til Norges styggeste kirkebygg.
 ?? ARKIVFOTO: SIGNE DONS ?? KRITISK: Tommy Sørbø feller en hard dom over betongkirk­en i sin hjemby, Porsgrunn.
ARKIVFOTO: SIGNE DONS KRITISK: Tommy Sørbø feller en hard dom over betongkirk­en i sin hjemby, Porsgrunn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway