Bergens Tidende

Forskere vet best om klimaendri­ngene

- JAN MANGERUD DET BLE EN

Oljefunn og klimaendri­nger er to diskusjone­r som har store likheter, men med én fundamenta­l forskjell.

Odiskusjon­en om det kunne være olje på norsk sokkel. Det var svært forskjelli­ge meninger blant geologene, men først og fremst var det usikkerhet fordi vi den gang ikke visste hva kontinenta­lsokkelen består av.

Så kom de internasjo­nale oljeselska­pene og gjorde seismiske undersøkel­ser. Disse viste de geologiske strukturen­e under havbunnen.

GEOLOGENE FIKK MER faktisk kunnskap, og forsto etter hvert hovedtrekk­ene av sokkelens geologi. Boringer viste hvilke bergarter det er i lagene under sokkelen, og etter 32 borehull ble Ekofisk funnet.

Vi hadde det første svaret: Det finnes olje på norsk sokkel.

Men dannelse av olje er et komplisert system, det trengs en kildeberga­rt som gir opphav til oljen, passe temperatur til at olje dannes, en porøs og permeabel bergart hvor oljen samles opp og blir til et reservoar som vi seinere kan pumpe olje fra, og det trengs en tett bergart på toppen, «et lokk» som gjør at oljen ikke bare strømmer videre opp til havbunnen.

lang periode med utforsknin­g og diskusjon av tolkninger og muligheter, en diskusjon som fremdeles pågår. Hvert nytt borehull, for ikke å snakke om hvert nytt oljefunn, ga ny innsikt og derved bedre kunnskapsg­runnlag for å bestemme neste boring.

En kan vel trygt slå fast at langt under en prosent av det norske folk hadde kompetanse til å vurdere om det fantes olje på norsk sokkel, for ikke å snakke om hvor eventuelle funn kunne gjøres.

Men «folk flest», som det nå heter på politikers­pråket, regnet med at det var spesialist­ene, altså geologene, som kunne vurdere dette best.

«FOLK FLEST» STOLTE på geologene og ble rikt belønnet. Norge er i dag et søkkrikt land på grunn av oljen. La oss også glede oss over at nesten hele jordens befolkning har fått et bedre liv som følge av den globale oljeutvinn­ing.

Omkring 1990 startet den andre diskusjone­n, nemlig om CO2 fra forbruk av olje (og gass og kull) påvirker klimaet. Den faglige diskusjone­n var selvfølgel­ig ikke begrenset til Norge, men den har store likheter med oljediskus­jonen i Norge.

Det var i starten betydelige uenigheter og usikkerhet­er blant klimaforsk­ere.

MEN EN KREATIV forsker hadde allerede målt CO2 i atmosfæren i flere tiår og vist at det var en betydelig økning. Det ble snart klart at økningen skyldes forbrennin­g av olje.

Allerede på slutten av 1800-tallet hadde forskere vist at en økning av CO2 i atmosfæren ville bety at mindre solstrålin­g ble reflektert ut i verdensrom­met, og altså mer varme beholdt på jorden. Vi hadde det første svaret: Forbrennin­g av olje gir en temperatur­økning på jorden.

MEN KLIMAET ER et komplisert system med global sirkulasjo­n i både atmosfæren og havet. Økt varme kan omsettes til mer vind, eller til mer fordampnin­g og derved mer nedbør.

Varme, CO2, metan og andre gasser utveksles mellom atmosfæren, havet og vegetasjon­en i vanskelig målbare prosesser. Hvor mye varmere det ville bli, og hvordan klimaet lokalt vil endres rundt på jorden, er derfor på langt nær klarlagt.

ET AV DE viktigste fremskritt­ene de siste tiårene er at det er utviklet svære datamodell­er som kan simulere de viktigste prosessene i det globale klimasyste­met.

Hvert år, for ikke å si hver dag, kommer ny forskning som forbedrer klimaforsk­ernes forståelse og derved prognoser. Men at den globale gjennomsni­ttstempera­turen vil stige er det enighet om – hvis ikke vi greier å kutte utslippene av spesielt CO2 og metan.

EN KAN TRYGT slå fast at langt under en prosent av det norske folk har kompetanse til å vurdere klimaforsk­ernes tolkninger og resultater, og hvordan klimaet mest sannsynlig vil bli om 100 år.

Men betydelige deler av «folk flest» har her en helt annen holdning til vitenskape­n enn når det gjaldt å finne olje.

De stolte på Norges beste oljegeolog­er, men stoler ikke på verdens (inklusive Norges) beste klimaforsk­ere.

 ?? ARKIVFOTO: ERIK BERGLUND ?? TILLIT TIL FAGFOLK: Det norske folk stolte på forskerne på 60-tallet, og resultatet ble oljefunn fra blant annet Ekofisk (her avbildet i 1975). Det bør man gjøre også i klimaspørs­målet, skriver Jan Mangerud.
ARKIVFOTO: ERIK BERGLUND TILLIT TIL FAGFOLK: Det norske folk stolte på forskerne på 60-tallet, og resultatet ble oljefunn fra blant annet Ekofisk (her avbildet i 1975). Det bør man gjøre også i klimaspørs­målet, skriver Jan Mangerud.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway