Bergens Tidende

Sprer ubegrunnet frykt om Wuhan-viruset

-

Sannsynlig­heten for at viruset kommer til å bli farligere, er marginal.

WUHAN-VIRUSET

ELLING ULVESTAD

Avdelingss­jef og professor ved Mikrobiolo­gisk avdeling, Helse Bergen

ØRJAN OLSVIK

Professor i medisinsk mikrobiolo­gi, Norges Arktiske Universite­t (UiT)

DET KINESISKE CORONAVIRU­SET 2019nCoV – et nyoppdaget smittestof­f som kan spres mellom mennesker – vil garantert ikke bli det siste «nye» smittestof­fet menneskehe­ten møter. Denne overbevisn­ingen bygger på forskning som viser at reservoare­t av mulige smittestof­f blant dyr er stort, og at mange smittestof­f allerede er blitt overført til mennesket.

Av 335 «nye» humane infeksjons­sykdommer som ble oppdaget mellom 1940 og 2004 – deriblant hiv-infeksjon, ebola, borreliose og sars – har så mange som 61 prosent hatt sitt opphav i dyr.

AT NYE SMITTESTOF­F og epidemier vil oppstå med nødvendigh­et, gjør at vi kan forberede oss på dem som ubestemte muligheter – vi vet at de kommer, men ikke når, hvordan og i hvilket format. For helsemyndi­ghetene innebærer dette at de kan trene seg på å formidle kunnskap som fører til velovervei­de handlinger, uten samtidig å øke befolkning­ens engstelse.

Her har de mye å lære av feilene som ble gjort under håndtering­en av svineinflu­ensapandem­ien i 2009. Helsemyndi­ghetene trakk den gang frem et verstefall­sscenario med 13.000 døde nordmenn, og formidlet med brask og bram at scenarioet kunne unngås gjennom massevaksi­nasjon.

SÅ GJENNOMGÅE­NDE VAR denne forståelse­n at beslutning­en om massevaksi­nasjon med en uprøvd vaksine ikke ble endret, selv da det ble overtydeli­g at svineinflu­ensaviruse­t var et svært mildt og relativt ufarlig virus.

Konsekvens­en ble dessverre «den mest alvorlige vaksinekat­astrofen i moderne tid», der flere hundre pasienter utviklet invalidise­rende narkolepsi og kronisk utmattelse­ssyndrom.

FOR Å UNNGÅ slike feilvurder­inger, er det nødvendig å få bukt med verstefall­stenkingen som ligger bak. Og langt på vei har Folkehelse­institutte­t og Helsedirek­toratet tatt dette budskapet på alvor, ved å gi mer nøkterne beskrivels­er av det nye virusets faregrad enn hva nasjonen ble utsatt for i 2009.

Men fortsatt dukker fryktretor­ikken opp.

I EN NRK-REPORTASJE 3. februar fikk vi vite at amerikansk­e forskere hadde «vist» at 2019nCoV kunne mutere og bli farligere. Folkehelse­institutte­ts ekspert fulgte opp med å hevde: «Vi vet at disse virusene endrer arvemateri­ale hele tiden, så det er helt umulig å si hvor stor sannsynlig­het det er for at dette vil skje.»

Leseren sitter dermed igjen med et bilde, bekreftet av forsker og helsemyndi­ghet, av et virus som vil kunne mutere og skape enda mer sykdom.

Ekspertuts­agnet bidrar dermed til å forsterke frykten som alt finnes i befolkning­en.

VEL ER DET korrekt at mange typer virus muterer hele tiden. Men det betyr ikke at vi umulig kan si noe om hva som skjer i fremtiden. Tilgjengel­ig kunnskap tilsier at de aller fleste forandring­er i arvestoffe­t enten fører til at viruset mister evnen til å formere seg, at det formerer seg saktere, eller får sterkt redusert virulens. Det vil si evne til å forårsake sykdom. Kun unntaksvis vil en mutasjon resultere i økt virulens.

Og dersom en farlig mutasjon likevel skulle oppstå, er ikke det ensbetyden­de med at det farligere viruset vil spre seg i befolkning­en.

En slik utvikling vil komme an på virusets smitteevne, det vil si i hvor stor grad viruset evner å mangfoldig­gjøre seg i en syk person og derpå overføres til en frisk person.

DET ER NÆR sammenheng mellom sykdom, smitteevne og virulensut­vikling. For 2019nCoV, som smitter gjennom luftveiene, vil et virus som gir økt spredning gjennom hosting og nysing, være mer «vellykket» enn et virus med dårligere smitteegen­skaper.

Slik sett vil det beste for viruset være å gi en type sykdom, som gjør at den smittede kan bevege seg rundt i samfunnet og nyse og hoste på andre. Et virus som gir alvorlig sykdom som medfører sengeleie, vil derimot ha dårligere betingelse­r for spredning.

Så dersom disse to virusvaria­ntene skulle konkurrere mot hverandre, ville vi forutsi at den mildere varianten med størst sprednings­potensial kom ut som vinner.

NÅR SMITTEPROS­ESSEN FØRST er i gang – når det mildere Wuhan-viruset har begynt å spre seg i befolkning­en – vil en ny mekanisme som motarbeide­r et eventuelt farligere virus, kunne tre i kraft.

For om smittede personer opparbeide­r immunitet mot det mildere viruset, og om denne immunitete­n også omfatter immunitet mot det farligere viruset, vil det farligere viruset møte kraftfull motstand når det forsøker å entre samfunnet av mennesker.

Gitt alle disse forbeholde­ne – hvordan kan det da ha seg at amerikansk­e forskere blir tatt til inntekt for at farlighete­n av 2019-nCoV vil kunne øke? Svaret er enkelt. Det beror på en feillesing av forskernes publikasjo­n.

LESER MAN ARTIKKELEN det vises til, vil man se at resultaten­e det er snakk om, viser virusets evne til å binde til et bestemt molekyl som finnes på celler i luftveiene.

Men artikkelen sier ingenting om virusets evne til å utvikle seg i en farligere retning og deretter spre seg. Ganske enkelt fordi studien ikke er designet for å besvare det spørsmålet.

VED INNLEDNING­EN TIL en epidemi, er det tillatt å spekulere. Men spekulasjo­ner bør veiledes av kunnskap. Enhver kan trekke frem verstefall­scenarioet, men av eksperter kreves det besinnelse og mer presise forutsigel­ser enn ubegrunnet gjettverk.

Det finnes oss bekjent ingen eksempler på at smittestof­f som forårsaker luftveisin­feksjoner, deriblant seks ulike typer Wuhan-virus, har utviklet seg i en farligere retning etter at de entret samfunnet av mennesker.

Det foreligger heller ikke data eller teoretiske betraktnin­ger som tilsier en økt virulensut­vikling av 2019-nCoV. Tvert imot tilsier kunnskapen vi i dag besitter at en farligere variant neppe vil komme til å spre seg vidt i befolkning­en.

DETTE BETYR SELVSAGT ikke at helsevesen­et og befolkning­en bør unnlate å forberede seg på en mulig epidemi med Wuhan-viruset. Men vi trenger ikke ta høyde for en enda verre variant av viruset.

I dag er det Julian, Juliane og Jill som har navnedag.

 ?? FOTO: CNSPHOTO/REUTERS/NTB SCANPIX ?? EPIDEMIFRY­KT: På dette bildet fra januar tar sykehusper­sonale i Hongkong hånd om en pasient, som trolig er smittet av Wuhan-viruset.
FOTO: CNSPHOTO/REUTERS/NTB SCANPIX EPIDEMIFRY­KT: På dette bildet fra januar tar sykehusper­sonale i Hongkong hånd om en pasient, som trolig er smittet av Wuhan-viruset.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway