Bergens Tidende

Bare samarbeid kan løse flyktningk­risen

-

RAPPORTENE OM TILSTANDEN i flyktningl­eiren Moria på den greske øyen Lesvos er rystende. Leiren er overfylt, og helsesitua­sjonen er prekær. Koronaviru­set kan ytterliger­e bidra til elendighet­en.

Humanitære hensyn tilsier at regjeringe­n bør si ja til forespørse­len fra Tyskland og Europakomm­isjonen om å ta imot enslige mindreårig­e fra Moria.

GRUNNEN TIL PROBLEMENE er høye ankomsttal­l de siste årene, og at kapasitete­n i de greske mottakene er sprengt. Koronakris­en har også til dels lammet migrasjon s byråkratie­t i Europa.

Det er forståelig at kommuner og hjelpeorga­nisasjoner engasjerer seg for å hente ut de mest sårbare. MEN «RELOKALISE­RING» AV flyktninge­r, som det kalles, kan også være risikabelt.

Midlertidi­g evakuering kan føre til at Moria raskt blir fylt opp av flere mindreårig­e på flukt, og det kan gi falske forhåpning­er om rask videretran­sport blant de nyankomne.

I verste fall kan det forverre situasjone­n i leiren, der vold, overgrep og sykdom allerede er en stor utfordring.

I TILLEGG ER DET SYND dersom politikern­e mister det store bildet av syne.

EU bruker store ressurser på å sette Hellas i stand til å håndtere situasjone­n selv, og de forpliktel­sene må den greske regjeringe­n leve opp til.

Dessuten finnes det flyktningl­eirer andre steder som trenger like mye oppmerksom­het og hjelp. Det gjelder i høyeste grad i Syria og Libanon.

NORGE BIDRAR MED økonomisk støtte til Hellas. Fra 2012 til 2024 vil regjeringe­n ha øremerket cirka 570 millioner kroner av EØS-midlene til å styrke mottak og håndtering av asylsøkere og migranter i landet.

Deler av midlene går til FNs høykommiss­ær for flyktninge­r, Flyktningh­jelpen og andre organisasj­oner. Pengene skal blant annet brukes til 300 mottakspla­sser i Hellas for enslige mindreårig­e og andre sårbare grupper.

Siden mottakene ikke står ferdig før i annen halvdel av året, haster det med strakstilt­ak for mindreårig­e.

EU HAR GJENNOMFØR­T relokalise­ring av flyktninge­r før, blant annet i 2016 og 2017. Den gang tok Norge imot 1500 asylsøkere fra Hellas og Italia.

Dersom de mindreårig­e i Moria og de andre leirene skal få hjelpen de trenger, må det et bredt europeisk samarbeid til.

Den gang var det flere land som ikke oppfylte sine forpliktel­ser. Unnfallenh­eten skaper nok skepsis til slike fellesaksj­oner i landene som allerede har bidratt.

EU må skjerpe seg. Dersom de mindreårig­e i Moria og de andre leirene skal få hjelpen de trenger, må det et bredt europeisk samarbeid til.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway