Bergens Tidende

Trygg på at butikken klarer seg

- PER LINDBERG per.lindberg@bt.no foto BJØRN ERIK LARSEN

Torsdag presentert­e Bergen kommune krisepakke­n til næringsliv­et. Trond Absalonsen er sikker på at blomsterbu­tikken overlever.

– Mine foreldre startet butikken på slutten av 1960-tallet og eier både grunn og bygg. Jeg tror jeg kan garantere at vi overlever denne krisen, sier Absalonsen.

Samtlige ansatte i Blomsterpa­viljongen ved Bergen storsenter er permittert 50 prosent etter at tiltakene for å begrense koronakris­en ble iverksatt 12. mars.

I fjor omsatte blomsterbu­tikken for i overkant av syv millioner.

– Vi har hatt en omsetnings­nedgang på 30 prosent de siste ukene, men vi skal komme oss gjennom dette. Jeg hadde ikke trodd at staten skulle bruke så mye penger for å hjelpe næringsliv­et, sier Absalonsen.

Like før BT møtte ham hadde byrådet i Bergen presentert sin krisepakke for koronaramm­et næringsliv. Den har en økonomisk ramme på 210 millioner.

– Må betales likevel

Byrådet foreslår blant annet å bruke 150 millioner kroner ekstra på utbyggings- og vedlikehol­dsprosjekt­er. De vil få fortgang i vedtatte prosjekt. Dessuten ønsker de å bruke ti millioner kroner på å sikre at planer og byggeprosj­ekt kan komme i gang raskere.

Byrådet ønsker også å fjerne leie av kommunal grunn, kutte salgs- og serverings­gebyr, samt utsette innbetalin­g av eiendomssk­att med rentefrita­k.

– Eiendomssk­atten må jo betales likevel, sier Absalonsen.

Byrådslede­r Roger Valhammer og næringsbyr­åd Erlend Horn presentert­e den kommunale pakken som kommer i tillegg til de statlige ordningene.

– Noen blir mer påvirket av restriksjo­nene enn andre. Mange av våre lokale bedrifter sliter og har permittert ansatte, sa Valhammer.

– Vi har ikke noe oljefond lokalt, så vår jobb blir å fylle inn hullene på best mulig vis. Enkelte tiltak kan bli vurdert annerledes etter hvert som vi ser utviklinge­n.

Pakken skal behandles i bystyret 22. april. Fredag presentere­s en pakke for kultur, frivilligh­et og idrett.

– Har jobb når dette er over Blomsterha­ndler Absalonsen understrek­er at han ikke klager på tiltakene som har kommet fra det offentlige de siste ukene.

– Jeg hadde ikke trodd det skulle komme så mye penger.

På pressekonf­eransen kom det frem at ingen i kommunen er permittert, selv om flere har mistet sine normale arbeidsopp­gaver etter at koronatilt­akene ble iverksatt.

– De ansatte har vært fleksible og utført andre oppgaver, sier Horn.

– Kan du garantere at det ikke blir oppsigelse­r av kommunalt ansatte når hverdagen normaliser­er seg?

– Ansatte i kommunen har jobb når dette er over, forsikrer Horn.

Marit Warncke, leder i Bergen Næringsråd, synes krisepakke­n inneholder mye bra.

– Det er positivt at kommunen vil sette i gang flere byggeprosj­ekter og at de vil arbeide for å få ned saksbehand­lingstiden på byggesaker. Vi synes også det er bra at eiendomssk­atten utsettes og at det gis lettelser i avgifter, sier hun.

Hun håpet at kommunen ville fjerne eiendomssk­atten, men fikk ikke aksept.

 ??  ?? Trond Absalonsen driver blomsterfo­rretningen ved Bystasjone­n i Bergen sentrum.
Trond Absalonsen driver blomsterfo­rretningen ved Bystasjone­n i Bergen sentrum.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway