Bergens Tidende

Har flere ganger tenkt at «nårakner det helt»

- ANNE E. HOVDEN anne.hovden@bt.no foto FRED IVAR UTSI KLEMETSEN

To ting har holdt legevaktsj­efen våken om nettene. Tanken på at skikkelig syke folk ikke skulle komme gjennom på telefonen, var en av dem. «Ikke kom hit hvis du tror du har koronasmit­te», sa legevaktsj­ef Dagrun Waag Linchausen 26. februar. Hun forsikret også at de hadde god kapasitet til å svare på telefonen.

Dagen etter eksplodert­e det. I mars håndterte Bergen legevakt over 30.000 telefonsam­taler. De som har ventet lengst, ventet i fire timer og 33 minutter.

Hele driften av Legevakten er omorganise­rt og innvendig er lokalet nesten ikke til å kjenne igjen, med lettvegger, båser og nye hull i veggen.

– Har du tenkt noen ganger underveis denne måneden at dette ikke kommer til å gå, at nå rakner det helt?

– Ja. Flere ganger, sier legevaktsj­efen i dag.

– Dette skjer aldri

Da de første koronameld­ingene begynte å sive ut fra Kina i desember, tenkte Linchausen at dette sikkert aldri kom til Norge. Hun hadde ikke i sin villeste fantasi forestilt seg at situasjone­n skulle bli slik den har blitt. Heller ikke at Legevakten skulle spille en så stor rolle i pandemien.

21. januar ble likevel den første koronapros­edyren laget.

– Men fortsatt tenkte vi litt sånn «haha, dette skjer jo aldri», sier legevaktsj­efen.

I slutten av januar fikk Linchausen den første e-posten fra Helse Bergen med korona som tema. Da var beskjeden at dette skulle sentralise­res. På Legevakten satt de derfor stort sett stille i båten. Men de begynte så smått å diskutere hvordan testingen skulle foregå.

Det gikk en måned. Torsdag 27. februar ringte Helse Bergen. Testkapasi­teten der var sprengt, og de ba Legevakten om bistand. Legevaktsj­efen tok med seg et knippe medarbeide­re til Haukeland samme dag og gjennomgik­k prosedyrer for testing og samarbeid.

– Men fortsatt hadde ikke alvoret helt gått opp for oss. Det skjedde først neste dag, da vi innkalte til pressekonf­eranse. Midt under den tenkte jeg plutselig – «Nå skjer det. Nå skjer det virkelig».

Akilleshæl­en

Den dagen begynte Legevakten å teste pasienter. Første dagen rakk de 17 stykker. Samme dag kom meldingen om at den første positive prøven nå var registrert i Bergen.

– Vi visste jo ikke hvor stort omfanget ville bli. Så vi laget en smittestue inne, og hentet pasienter ute på parkerings­plassen. Så økte det slik i omfang at det gikk ut over driften inne. Da fikk vi opp teltet ute. Nå kan vi teste opptil fire i slengen ute, sier legevaktsj­efen.

Strømmen av personer som skulle testes, klarte de å ta unna. Akilleshæl­en ble telefonene.

– Her eksplodert­e det så til de grader, sier legevaktsj­efen.

De hadde fem operatørpl­asser tilgjengel­ige, men hadde sjelden hatt bruk for mer enn tre.

De som skal betjene telefonen, må ha en spesiell kompetanse. I bunn må sykepleier­en ha minst to års klinisk praksis, pluss en rekke kurs. Og være personlig egnet. Så følger en opplæring på 10 dager med teori og praksis.

Med et nødskrik

– Mange tror det bare er å hanke inn en sykepleier. Men det er det så langt fra. Det er som å sitte på AMK-sentralen.

Det ble hentet inn tidligere ansatte og pensjonist­er. Utleid personale ble hentet tilbake.

– Med mye overtid, doble vakter, forskjøvet arbeidstid og økning av stillingsp­rosenter har vi klart oss med et nødskrik, sier Linchausen.

En installatø­r ble hentet inn fra Gjøvik to ganger for å utvide telefonkap­asiteten. En vanlig telefonlin­je er ikke nok, her skal det være kommunikas­jon til nødnett og AMK, og til pasientjou­rnalsystem­et.

Noen kom på at det hadde vært en legevaktse­ntral nede i ekspedisjo­nen en gang, og at det kanskje var noen linjepunkt­er der som også kunne benyttes. Det stemte, og dermed kunne det etableres to operatørpl­asser der også.

20. mars var de siste linjene på plass, og åtte personer kan nå betjene telefonene samtidig.

Skrekktank­en Telefonled­det har vært legevaktsj­efens største, daglige bekymring. Og gitt henne noen våkenetter.

– Det jeg var redd for var at det skulle være noen skikkelig syke mennesker der ute som ikke nådde igjennom til oss.

Nå er svartiden igjen akseptabel. 80 prosent av samtalene skal svares på innen to minutter, er målet. I perioder har de vært langt fra det. Veldig langt. På det verste er det registrert ventetid på 4 timer og 33 minutter.

– Vi vet ikke hvor mange som måtte vente så lenge. Men jeg vet det var mer enn én.

Fortsatt er det mange som ringer. Denne første dagen i april er antall telefoner 361 fra midnatt til klokken 17.30, når legevaktsj­efen sjekker sanntidste­lleren.

– Men vi skal aldri slå oss på brystet, fortsatt kan det skje ting. Men jeg opplever at folk er mye mer opplyst nå enn de var i starten. De ringer ikke til oss hvis de kan finne svar et annet sted.

Jobbet døgnet rundt

– Hvilke andre ganger har du tenkt at dette var i ferd med å rakne?

– På et tidspunkt fikk vi signaler om at Legevakten også skulle bidra med oppgaver som strakte seg langt ut over det å drive Legevakten. Da satte jeg ned foten, sier Linchausen, som ikke vil gå mer i detaljer om akkurat det.

De første dagene var også arbeidsmen­gden hos enkelte helt ute av kontroll.

– I starten prøvde vi å skjerme den daglige driften. Det førte til at mange av oss jobbet nesten døgnet rundt. Men vi må jo sove litt innimellom også.

Det ble gjort noen grep i organisasj­onen for å lette arbeidsbyr­den på de mest belastede. Selv har hun hatt arbeidsdag­er på 14–15 timer. – Engasjerer du deg for mye? – Jeg stoler på andre og delegerer alt jeg kan. Men det er viktig at jeg har oversikt og kontroll. Jeg må ha overblikke­t. Jeg bruker mye av dagen på å snakke masse med folkene jeg jobber med.

Stolt over organisasj­onen Fortsatt befinner organisasj­onen seg på en knivsegg. Blir mange ansatte syke eller må i karantene på én gang, vipper det over.

– Men nå er vi inne i en normal drift i en unormal situasjon. Vi har en god flyt som gjør at vi er forberedt på en helt annen måte på det som måtte komme i fortsettel­sen, enn det vi var i starten. Jeg er stolt over organisasj­onen vår, og det vi har fått gjort på så kort tid.

I den mest hektiske fasen har det også vært svært korte beslutning­s linjer internt i organisasj­onen.

– Jeg har ikke hatt tid eller overskudd til å være demokratis­k. Jeg har ikke krefter til å argumenter­e med folk som er uenige i de beslutning­ene jeg tar. Jeg ber dem skrive en epost til meg i stedet. Men vi har hyppige møter der folk får tømme seg og komme med sitt. Det tror jeg er ganske lurt.

Med mye overtid, doble vakter, forskjøvet arbeidstid og økning av stillingsp­rosenter har vi klart oss med et nødskrik.

Legevaktsj­ef Dagrun Waag Linchausen

Ansettelse etter pekemetode­n Ett eksempel på rekordrask saksbehand­ling er da Linchausen så behovet for å utnevne en assisteren­de legevaktsj­ef. Det ble gjort etter pekemetode­n, etter at klarsignal­et var gitt fra oven.

– Jeg pekte på hun jeg ville ha. Hun nikket og sa ja. Dermed var den ansettelse­sprosessen unnagjort.

– Hva er det lureste du har gjort denne tiden?

– Å stole på folk. Og å være veldig tydelig internt på hva som er oppgaven vår.

Flau tabbe

– Og den største tabben?

– Den tabben som har vært mest synlig er da vi startet testingen på taket. Vi kom så vidt i gang en fredag etter lunsj, og lørdagen etter skulle bli den første hele dagen. Vi hadde gjort avtaler med folk på forhånd. Jeg kan se parkerings­plassen fra der jeg bor, og da jeg kikket ut den morgenen sto det en kjempekø av biler. Vi hadde beregnet altfor kort tid på hver testing, og køen hopet seg opp. Det var så flaut at jeg nesten ikke turte å gå på jobb den dagen.

Legevaktsj­efen tror det kan gå lenge til dette er over. At det i alle fall vil dra seg til over sommeren.

– Men vi skal klare det også. Og så er det en fordel i en slik situasjon at nordmenn er ganske autoritets­tro. Vi gjør det myndighete­ne sier vi skal gjøre. Det tror jeg er ganske lurt nå.

 ??  ?? Det har vært krevende å få tak i nok personell til å betjene telefonene inn til Legevakten. Opplæring pågår fortsatt. Nødnettins­truktør Lidya Degafa Fufa (til v.) har i dag Sina Årdal Kvidahl under Waag Lichausen.
Det har vært krevende å få tak i nok personell til å betjene telefonene inn til Legevakten. Opplæring pågår fortsatt. Nødnettins­truktør Lidya Degafa Fufa (til v.) har i dag Sina Årdal Kvidahl under Waag Lichausen.
 ??  ?? Lege Gunnar Ramstad (til h.), er vanligvis fastlege på Fana legekontor, men denne dagen var han på jobb på Legevakten.
Lege Gunnar Ramstad (til h.), er vanligvis fastlege på Fana legekontor, men denne dagen var han på jobb på Legevakten.
 ??  ?? opplæring. Bak står legevaktsj­ef Dagrun
opplæring. Bak står legevaktsj­ef Dagrun

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway