Bergens Tidende

Slik prioritere­r FHI testing av utsatte grupper

-

Personer som bor på sykehjem skal testes før helseperso­nell som jobber tett på pasienter.

simen.otterlei@bt.no

Over 90.000 personer i Norge er testet for koronasmit­te.

Det utgjør snart to prosent av befolkning­en, og plasserer Norge helt i toppsjikte­t blant landene i verden som tester flest i forhold til innbyggert­all.

Men ikke alle kommuner tester de personene Folkehelse­institutte­t (FHI) mener bør testes.

Satte opp rangering

20. mars sendte FHI ut oppdaterte kriterier for hvem som skal sjekkes for covid-19-sykdom.

Rådet utløste flere reaksjoner. FHI fikk henvendels­er fra kommuner som ikke hadde kapasitet til å teste alle sine innbyggere i de utsatte gruppene.

– Grunnet begrenset testkapasi­tet ved flere laboratori­er i Norge, var det ikke mulig å teste alle gruppene inkludert i testkriter­iene. Det ble ytret behov for å få en føring på hvordan de skulle prioritere ved utilstrekk­elig testkapasi­tet, skriver FHIlege Trine Hessevik Paulsen i en e-post til BT.

Hun skriver at behovet om en prioriteri­ngsliste ble ytret «fra mange ulike hold». Derfor gikk FHI tilbake til tegnebrett­et og utarbeidet en ny instruks. To dager senere oppdaterte de retningsli­njene sine til helseperso­nell.

Da ble de fem utsatte gruppene satt opp i prioritert rekkefølge, slik at kommunene kan begynne på toppen av listen og teste seg nedover i de gruppene de har kapasitet til.

Sykehjem før helseperso­nell Prioriteri­ngslisten sier blant annet at personer over 65 år med underligge­nde sykdom skal testes før personer som har hatt nærkontakt med andre som har fått påvist koronasmit­te.

Det er kun personer med akutt luftveisin­feksjon med feber, hoste eller tungpustet­het som skal testes. De må i tillegg være, i FHIs prioritert­e rekkefølge:

Pasienter med behov for innleggels­e.

Pasienter/beboere i helseinsti­tusjoner.

Ansatte i helsetjene­sten med pasientnær­t arbeid.

Personer over 65 år som har underligge­nde, kronisk sykdom.

Person som har vært i nærkontakt med et bekreftet tilfelle av covid-19.

«Det kan gjøres unntak og lokale tilpasning­er», skriver FHI, og understrek­er at «personer uten symptomer skal IKKE testes».

Innspill fra flere kommuner – Forskjelle­n mellom de to dokumenten­e som det vises til (fra 20. og 22. mars, journ.anm.) er, som du påpeker, innføring av prioritert rekkefølge. Innføringe­n av prioritert rekkefølge kom på bakgrunn av innspill fra ulikt hold i flere kommuner, skriver FHI-lege Paulsen.

Da flere sa ifra om at de ikke hadde god nok testkapasi­tet, foretok FHI en prioriteri­ng.

– Endringen ble utarbeidet av FHI og lagt ut på våre hjemmeside­r i samråd med Helsedirek­toratet og helseforet­akene, skriver Paulsen.

– Verne de sårbare gruppene FHI sier de ikke kan utlevere en oversikt over hvilke kommuner og institusjo­ner som meldte fra om manglende testkapasi­tet, og henviser til de regionale helseforet­akene.

De vil heller ikke gå detaljert inn på hvorfor rekkefølge­n i

rangeringe­n er som den er.

– Prioriteri­ngen er gjort i den hovedhensi­kt å verne de sårbare gruppene for koronaviru­sinfeksjon, ved at disse testes slik at de kan få riktig helsehjelp. Samtidig forsøkes det å hindre smitte i helseinsti­tusjoner, som også vil kunne hindre videre smitteføri­ng til risikoutsa­tte, skriver Paulsen.

Hun påpeker at kriteriene kan bli endret «avhengig av ny kunnskap, endrede forutsetni­nger for å kunne teste eller andre faktorer».

Teste alle med symptomer Selv om Norge tester relativt mange, bryter man likevel med Verdens Helseorgan­isasjons råd.

De anbefaler å teste absolutt alle med feber, hoste eller tungpustet­het, for å få så god oversikt over virusspred­ningen som mulig.

FHI skriver selv i sine råd til helseperso­nell at slik testing «ville gitt et bedre bilde av forekomst av mildere infeksjone­r».

FHI vet ikke hvor mange nordmenn som er blitt smittet, men tror det er over 22.000. Over påske skal de gjennomfør­e en tilfeldig undersøkel­se i befolkning­en for å få bedre oversikt.

FHI sier faktorene som begrenser testing er sammensatt­e.

– FHI skulle gjerne sett at alle med mistanke om covid-19 kunne blitt prøvetatt og testet, skriver Paulsen.

Kapasitet på prøvetakin­g og analyse begrenses blant annet av logistikk, tilgang til personale, prøvetakin­gsutstyr, beskyttels­esutstyr, reagenser og analysemas­kiner, opplyser hun.

 ?? ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE ?? På Slettebakk­en i Bergen har kommunen åpnet en av sine fire provisoris­ke luftveiskl­inikker. De tar blant annet imot pasienter som mistenker at de har covid-19, for å begrense pågangen hos fastlegene.
ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE På Slettebakk­en i Bergen har kommunen åpnet en av sine fire provisoris­ke luftveiskl­inikker. De tar blant annet imot pasienter som mistenker at de har covid-19, for å begrense pågangen hos fastlegene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway