Bergens Tidende

Så mange aktive simkort var det i Bergen mandag klokken 17

-

– De siste ukene har etterspørs­elen etter denne teknologie­n eksplodert, sier Morten Seliussen.

per.lindberg@bt.no foto

Han var med å lage systemet som er et av våpnene mot koronapand­emien. Seliussen var en av gründerne bak systemet som kalles lokasjonsb­asert varsling.

Ved hjelp av teknologie­n kan man varsle og telle simkort innenfor et gitt geografisk område. Det ble kjent for folk flest da noen kommuner nylig ba hytteeiere dra hjem via SMS.

– Nå blir vi kontaktet av myndighete­r og selskap fra hele verden. Teknologie­n var ikke laget for å bekjempe pandemier, men den gir faktisk store muligheter for å analysere smittespre­dning, sier Morten Seliussen.

Bergensere­n er sivilingen­iør fra NTNU I Trondheim. Sammen med fire andre startet han firmaet Cellvision i 2000. På et loft i Fabrikkgat­en i Bergen pønsket de ut ideer.

– Vi leverte tidlig løsninger til landets 112-sentraler, sier han.

I 2001 flyttet de til moderne lokaler i Damsgårdsg­aten. I et intervju med BT samme høst inviterte de andre til lokalene med ønske om å etablere et kreativt miljø.

Siden ble Cellvision kjøpt opp. Nå har Seliussen en sentral stilling i det amerikansk­e selskapet Everbridge med over 1000 ansatte, 40 av dem i Oslo og Bergen. Han er den eneste av gründerne som fortsatt er med i Everbridge.

I Norge har selskapet 70 kunder, ifølge Seliussen, deriblant Helsedirek­toratet og Bergen kommune. Kommunen ønsker å ha mulighet til å kunne sende tekstmeldi­nger til alle innenfor et definert geografisk område eller se om det er faretruend­e mange mennesker ett sted.

Nasjoner som Australia, USA, Peru og Singapore kjøper også tjenestene fra Everbridge, i tillegg til flere europeiske land.

Kan sende varsel

Mens store deler av norsk næringsliv har stengt ned, har han og kollegene lange arbeidsdag­er. Ved hjelp av teknologie­n kan man:

Varsle alle som er i et område med stor utbredelse av koronaviru­set.

Varsle folk som kommer inn i et utsatt område.

Varsle alle utlendinge­r som kommer til landet.

Gi råd til folk som sitter fast i andre land.

Registrere hvor mange som befinner seg i et gitt område.

Splitte opp store ansamlinge­r av folk i et gitt område. – Vi arbeider også med å analysere hvor mye folk beveger seg i et område når de egentlig skal holde seg hjemme, sier Seliussen.

Vet ikke hvem som eier dem – Hva tenker du om personvern opp mot lokasjonsb­asert varsling?

Da hyttefolke­t ble bedt om å dra hjem, sa flere ordførere at det var så og så mange tusen hytteeiere I kommunen deres.

– Det er viktig å understrek­e at det er en teknologi som er utviklet for å varsle folk, ikke for å telle mennesker, sier Seliussen.

I dag bruker mange simkort i for eksempel sikringssk­ap, elbiler og «ring hytten varm»-løsninger. Disse simkortene kan dermed forveksles med mennesker.

– Vi forsøker hele tiden å filtrere ut denne typen utstyr, men også her vil det forekomme avvik, opplyser Seliussen.

– Betyr det at det som oftest er flere simkort enn mennesker i et gitt område?

– Ja.

BT var i kontakt med Datatilsyn­et i forrige uke. De opplyste at de hadde fått mange spørsmål knyttet til koronaviru­set og personvern og har opprettet en egen nettside om dette.

Datatilsyn­et henviser til kommunene eller leverandør­ene når det gjelder utsending av SMSmelding­er.

– Vi må veie de ulike interessen­e mot hverandre: på den ene siden hensynet til innbyggern­es helse, og på den andre siden det som kan oppleves som en krenkelse av personvern­et. Vi legger til grunn at kommunen har vurdert at hensynet til folkehelse har vært viktig, skriver Datatilsyn­et til BT.

 ?? SKJERMDUMP ?? Mandag klokken 17.00 var det registrert 45.008 sim-kort sentralt i Bergen. Til venstre ser du i hvilke land de er registrert.
SKJERMDUMP Mandag klokken 17.00 var det registrert 45.008 sim-kort sentralt i Bergen. Til venstre ser du i hvilke land de er registrert.
 ??  ?? Morten Seliussen var med å utvikle en teknologi som etterspørr­es over hele verden.
Morten Seliussen var med å utvikle en teknologi som etterspørr­es over hele verden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway