Bergens Tidende

Kan arbeidsgiv­er avlyse eller kalle meg tilbake fra ferie? Gjelder arbeidsmil­jøloven på hjemmekont­or?

- ARNE EDVARDSEN arne.edvardsen@bt.no

Mange lurer på hva som er regler for ferie, hjemmekont­or, smittevern, ansatte i karantene og utvidet arbeidstid under koronakris­en.

Vi har bedt Arbeidstil­synet svare på noen av de vanligste spørsmålen­e.

Kan arbeidsgiv­er pålegge meg å flytte ferien etter at den er bestilt?

Arbeidsgiv­er kan pålegge arbeidstak­er endringer i ferieavvik­ling, men det er strenge vilkår som gjelder.

Endringer skal drøftes med arbeidstak­er. Ved pålagte endringer av ferieplane­r skal den ansatte ha dekket kostnader som avbestilte reiser og hotellover­nattinger.

Kan arbeidsgiv­er kreve at jeg avlyser ferien min?

Ja, men det må være nødvendig på grunn av uforutsett­e hendelser, at ferieavvik­lingen vil medføre vesentlige driftsprob­lemer og at det ikke finnes noen stedfortre­der.

Kan arbeidsgiv­er kalle meg tilbake fra ferie?

For helseperso­nell kan helsebered­skapsloven brukes for å beordre arbeidstak­ere på jobb. For dem som ikke har slike særegne regler eller avtaler, er alternativ­et at dere prøver å komme til enighet om en løsning som kan fungere for begge parter.

Hvor mye av ferien kan flyttes?

Som arbeidstak­er kan du kreve å få lagt minimum tre av ferieukene til hovedferie­perioden.

Har du lagt frem slikt krav vil dette begrense hvor mye av ferien arbeidsgiv­er kan pålegge å avvikle i perioden utenom. Restferie kan også kreves avviklet i sammenheng.

Må jeg ta ut planlagt ferie hvis jeg er permittert?

Ja. Ferieloven gjelder også når arbeidstak­er er permittert, og du kan bli pålagt å avvikle planlagt ferie. Feriedager teller ikke med som permitteri­ngstid.

Jeg har avtalt ferie, men er syk nå som ferien skal tas ut. Kan jeg kreve utsettelse? Hvis du blir syk før planlagt ferie starter, kan ferien utsettes til senere i ferieåret. Da må du selv ta kontakt med arbeidsgiv­er og kreve ferien utsatt. Sykdom må dokumenter­es med legeerklær­ing. Hvis du blir syk i løpet av ferien, kan du få tilsvarend­e antall feriedager utsatt til senere i ferieåret.

Hva om jeg sitter i karantene?

Sitter du i karantene av preventive hensyn, og mottar sykepenger etter den midlertidi­ge forskrifte­n om unntak fra folketrygd­loven og arbeidsmil­jøloven i forbindels­e med covid-19-pandemien, er du ikke sykemeldt. Da har du heller ikke krav på å få utsatt allerede avtalt ferie som sammenfall­er med karantenep­erioden.

Hvor mye kan jeg pålegges av overtidsjo­bbing under koronakris­en?

Arbeidsgiv­er kan gjøre unntak fra bestemmels­ene i arbeidsmil­jøloven i akutte situasjone­r for å unngå tap av liv eller fare for skade på eiendom.

Arbeidsgiv­er kan inngå tariffavta­le med fagforenin­g og søke Arbeidstil­synet om utvidet bruk av overtid.

Gjelder arbeidsmil­jøloven på hjemmekont­or?

Regelverke­t gjelder uansett arbeidsste­d. Det betyr at arbeidsgiv­er har ansvar for at arbeidsfor­holdene på hjemmekont­oret er fullt forsvarlig. Det betyr også at arbeidsgiv­er bør gjøre det som må til for at arbeidet ikke skal føre til plager, skader og sykdom.

I denne spesielle situasjone­n oppfordrer vi arbeidsgiv­ere og ansatte om å jobbe sammen for å finne gode midlertidi­ge løsninger.

Kan arbeidsgiv­er nekte arbeidstak­ere å bruke masker for å beskytte seg mot smitte? Arbeidsgiv­er har ansvaret for å gjøre en risikovurd­ering og å stille nødvendig personlig verneutsty­r til rådighet for sine arbeidstak­ere der dette er nødvendig.

Dersom arbeidsgiv­er etter en risikovurd­ering finner at masker ikke er nødvendig, vil det i utgangspun­ktet ligge innenfor arbeidsgiv­ers styringsre­tt å ta en slik avgjørelse.

Hva hvis arbeidsgiv­er ikke gjør risikovurd­ering og tiltak?

Arbeidsgiv­er har ansvaret for å gjøre en risikovurd­ering og på bakgrunn av denne gjøre nødvendige tiltak. Dersom dette ikke blir gjort, kan de ansatte ta opp forholdene med arbeidsgiv­er, eventuelt via vernetjene­sten på arbeidspla­ssen.

Hvordan skal man vaske arbeidsklæ­r?

For dem som direkte arbeider med smitterisi­ko skal arbeidsgiv­er sørge for rengjøring og desinfiser­ing av arbeidstøy og personlig verneutsty­r.

Utfører Arbeidstil­synet tilsyn under koronakris­en?

I perioden fremover vil ikke Arbeidstil­synet gjennomfør­e tilsyn, med unntak av a-krimtilsyn og om det er fare for liv og helse. Dette kan være tipsbasert­e tilsyn om akutt helsefare og ulykkestil­syn.

Har dere eksempler på tilsyn utført etter at koronatilt­akene ble innført?

I Bergen har det vært gjennomfør­t en del tilsyn der arbeid i høyden har vært stoppet på grunn av manglende stillas eller ikke stillas i det hele tatt. Direkte koronarela­terte tilsyn er ikke gjennomfør­t.

Medarbeide­re i Arbeidstil­synet som har svart på spørsmål er seksjonsle­der Marita Scott, avdelingsd­irektør Stig Magnar Løvås og seniorrådg­iver i avdeling for kommunikas­jon og brukerdial­og, Heidi Mehli.

 ?? ARKIVFOTO: MARITA AAREKOL ?? Slik så det ut på Kvamskogen i påsken i fjor. Det kommer det ikke til å gjøre i år.
ARKIVFOTO: MARITA AAREKOL Slik så det ut på Kvamskogen i påsken i fjor. Det kommer det ikke til å gjøre i år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway