Bergens Tidende

FHI: Nå er det slutt på influensas­esongen

-

Nedstengni­ngen av Norge har satt en bråstopp for influensa. – Blir du syk nå, må du tenke at det kan være korona, sier virusekspe­rt.

kari.pedersen@bt.no

Stengte skoler, barnehager, butikker og utstrakt bruk av hjemmekont­or gjør at færre blir syk av vanlig influensa.

Torsdag kom ukens influensar­apport fra Folkehelse­institutte­t (FHI). I forrige uke var det bare en halv prosent av dem som kom til lege som fikk diagnosen influensal­ignende sykdom. Det er svært lavt og under det nivået som regnes for utbrudd.

Influensas­esongen er med andre ord slutt, langt tidligere enn FHI ventet.

– Har fortrengt influensa – Betyr det at hvis jeg får influensas­ymptomer, så er det mer sannsynlig at det er korona jeg har fått?

– Ja, vi tror jo at korona har fortrengt influensa nå, og at det er korona som dominerer i samfunnet. Smitten har spredd seg. Det er ikke plass til influensa, sier Kristin Greve Isdahl-Mohn, førsteaman­uensis ved Universite­tet i Bergen og overlege på Haukeland universite­tssjukehus.

– Når vi holder avstand, stopper vi dessuten influensa fra å spre seg, legger hun til.

Alle med luftveissy­mptomer er bedt om å holde seg hjemme. De som får påvist covid-19 skal leve i isolasjon.

– Lær forskjelle­ne

– Blir du syk nå, må du tenke at det kan være korona og forholde deg deretter. Ikke vent for lenge med å ta kontakt med fastlegen om du får symptomer som feber og tung pust. Vi vet dessuten at korona kan slå ut med magesympto­mer, sier Isdahl-Mohn.

Vi er på vei inn i pollenseso­ngen. Allergier kan gi symptomer som minner om forkjølels­e og covid-19. Isdahl-Mohn oppfordrer folk til å holde seg oppdatert på hva som skiller.

Fyrtårnprø­vene forsvant At færre får influensa har samtidig spolert et verktøy FHI ville bruke til å kalkulere smittespre­dning i befolkning­en.

FHI har et nettverk med 70 leger spredt over hele landet som sender inn prøver av pasienter med influensas­ymptomer. Fyrtårnleg­er kalles disse, og ordningen gir FHI et grunnlag for å estimere influensaa­ktiviteten.

Siden slutten av februar er disse prøvene også undersøkt for koronaviru­s. Så langt har FHI testet 60 fyrtårnprø­ver for korona, men bare funnet ett tilfelle av smitte. Det var en person som hadde vært på ferie i Østerrike.

I uke 12 kom det én fyrtårnprø­ve til FHI. I uke 13, altså forrige uke, kom det ingen.

Planlegger to studier Overlege Didrik Vestrheim sier FHI planlegger flere studier som skal svare på hvor stor smitte det er i befolkning­en. Disse vil fylle samme rolle som fyrtårnprø­vene skulle.

- Vi jobber så raskt som mulig, men slike studier må gjennom en prosess før de kan gjennomfør­es.

FHI vil både teste et utvalg av befolkning­en for smitte og teste et utvalg av befolkning­en for antistoffe­r mot koronaviru­set.

Den første studien vil si noe om hvor mye smitte det er, den andre vil indikere i hvilken grad befolkning­en har utviklet immunitet.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway