Bergens Tidende

Daniel Andersen gikk fra SAS-flyvert til Coop-ansatt på én dag: – Dette vil han vinne på, mener ekspert

- ELISE RØNNEVIG ANDERSEN elise.ronnevig.andersen@schibsted.no

Da Daniel Eide Andersen fikk permitteri­ngsvarsele­t fra SAS, hadde han allerede sikret seg ny jobb. Rekrutteri­ngssjef mener mange har noe å lære.

Arbeidsled­igheten i Norge har nå steget til over 10 prosent. Det er det høyeste tallet på over 75 år.

Bare tanken på å stille seg i NAV-kø fikk det til å gå kaldt nedover ryggen til flyverten Daniel Eide Andersen.

Han hadde jobbet i luften i flere år og stortrivde­s. Så kom koronakris­en. Søndag for en uke siden varslet SAS at 10.000 ansatte ville bli permittert.

– Jeg var forberedt på at jeg var én av dem. Det var kun et spørsmål om tid før det kom til å skje, sier 35-åringen fra Trondheim.

Mandag mottok han formelt permitteri­ngsvarsele­t. Da hadde Andersen allerede, samme morgen, vært innom den lokale Coop Extra-butikken med søknad og CV.

– Jeg visste at dagligvare­butikker er en utsatt bransje i disse tider. Sjefen der fortalte at de allerede er ganske underbeman­net, så han valgte å ta en sjanse og lot meg komme på jobb dagen etterpå.

– Siden har jeg vært der.

Har funnet seg til rette

Nå er han ansatt som ekstrahjel­p, men i realiteten jobber han opp mot 100 prosent hos Coopbutikk­en like utenfor Haugesund.

– Det ble fem ganger forrige uke og fem ganger denne uken. Jeg er rastløs, og jeg klarte ikke tanken på å sitte hjemme og synes synd på meg selv når jeg vet at det er mange som trenger en ekstra hånd i disse spesielle tidene vi nå er inne i, sier Andersen. Han stortrives i sin nye jobb. – De ansatte har vært fantastisk imøtekomme­nde og møtt meg med åpne armer.

Rekrutteri­ngssjef: – Flere må våge det samme

Partner og rekruttere­r Ingunn Søyland hos Avantgarde Search er imponert over Andersens handlekraf­t. Hun tror han også vil få fordeler av dette på lengre sikt.

– Dette vil han utelukkend­e vinne på. Han har demonstrer­t både handlekraf­t og tilpasning­sdyktighet i en krevende situasjon. Begge er veldig attraktive egenskaper som han kan vise til i resten av sin karriere – uansett hvor veien videre tar ham.

Hun håper flere blir inspirert av Andersens historie. Er du permittert, er Søylands råd først å puste litt med magen, ta litt nedetid og vurdere din egen situasjon før du agerer.

– Kjør på

– Har du kapasitet og kompetanse til midlertidi­g å bidra, så kjør på. Det er mange selskaper som opererer i samfunnskr­itiske bransjer, og her vil det være muligheter for dem som ønsker noe å fylle dagene med.

Andersen tok saken i egne hender og oppsøkte sin nye arbeidsgiv­er direkte. Det må flere våge å gjøre, mener rekruttere­ren.

– Identifisé­r hvem som kan ha behov for hjelp, finn relevante kontaktper­soner, og ta opp telefonen. Man kommer langt med å være proaktiv.

– Se etter muligheter

Det samme gjelder også dem som mest sannsynlig ender opp med ikke å kunne vende tilbake til jobben man ble permittert fra.

– Bruk denne litt stille perioden til å lage lister over potensiell­e arbeidsgiv­ere og kartlegg eget nettverk for å finne dem du tenker kan introduser­e deg for nye muligheter. Prøv å unngå panikk og å søke på alt du kommer over. Bruk heller litt tid på å finne ut hva du tenker vil være et riktig steg videre, sier Søyland.

Selv mener Andersen at mye har med innstillin­g å gjøre.

– Jeg hilste på butikksjef­en, fortalte om min situasjon og sa jeg var ute etter å finne en plass som kunne trenge litt hjelp. Min største styrke er at jeg er tilpasning­sdyktig, og det håper jeg å få bevist nå.

35-åringen har fagbrev som servitør og har vært innom servicebra­nsjen samt jobbet offshore – og sist i SAS. Hans beste råd er: Ikke vær redd for å selge deg selv.

By på deg selv

– Man må tørre å by på seg selv i situasjone­r som dette. Vis at du er en person bedriften bør satse på. Jeg var ærlig og sa til butikksjef­en

hva jeg tenkte fremover, mine forventnin­ger hvis de ansatte meg, og at jeg kunne stille opp når han trengte det.

Se etter muligheter, ikke begrensnin­ger Rekrutteri­ngsansvarl­ig hos DNB, Guri Larsen, er i likhet med Søyland, imponert over karriereho­ppet. Hun mener det er vanskelig å gi et felles råd til alle som er permittert.

– Dersom du kommer fra en svært utsatt bransje, så kan det være en god idé å søke seg inn til bedrifter som er definert som samfunnskr­itiske. Å holde seg i aktivitet og å tilby seg å bidra der det er behov for deg, er ting som alltid vil være positivt på en CV.

Larsen mener mange har noe å lære av Andersen.

– Og det er å se etter muligheter og ikke begrensnin­ger, selv når det er på det mørkeste. Ta det første steget selv og ha en positiv innstillin­g. Det finnes kanskje flere muligheter enn du var klar over?

 ?? FOTO: PRIVAT
FOTO: JAN T. ESPEDAL ?? Ingunn Søyland er hodejeger i rekrutteri­ngsselskap­et Avantgarde Search i Stavanger.
Guri Larsen er fagansvarl­ig for rekrutteri­ng i DNB.
Gjennom mange år i luften er Daniel Eide Andersen vant til turbulens. Da koronakris­en kom, gjorde han sitt for å få en mykere landing.
FOTO: PRIVAT FOTO: JAN T. ESPEDAL Ingunn Søyland er hodejeger i rekrutteri­ngsselskap­et Avantgarde Search i Stavanger. Guri Larsen er fagansvarl­ig for rekrutteri­ng i DNB. Gjennom mange år i luften er Daniel Eide Andersen vant til turbulens. Da koronakris­en kom, gjorde han sitt for å få en mykere landing.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ??
FOTO: PRIVAT

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway