Bergens Tidende

Her er fotballøve­lser du kan gjøre hjemme

– Vi klarer å ha det like gøy med fotballen hjemme, sier Niclas Osmundsen (9). Her er øvelser du kan trene på hjemme, så du er klar når fotballses­ongen endelig sparkes i gang.

- HENRIK GILL henrik.gill@fvn.no foto JACOB J. BUCHARD

Koronapand­emien har ført til at mange fotballban­er holder stengt, og organisert breddefotb­all er underlagt smittevern-restriksjo­ner. Det betyr at barn og unge som vanligvis er vant med felles fotballtre­ninger, ofte må finne andre løsninger for å spille fotball.

Det gjelder også William (11) og Niclas Osmundsen (9). Brødrene spiller til daglig for hvert sitt aldersbest­emte lag i Kristiansa­nd-klubben Donn FK.

Hver dag etter skoletid spiller de fotball utenfor huset. De prøver å forbedre teknikk gjennom triksing og spill på små flater, blant annet.

– Jeg savner å spille kamper, men det er gøy å trene hjemme også. Vi gjør mange øvelser. Jeg føler vi blir bedre av å trene hjemme, selv om vi ikke kan trene med resten av laget, sier William.

Trenger ikke bane

Lillebror Niclas er enig.

– Vi klarer å ha det like gøy med fotballen hjemme, selv om vi ikke har baner å spille på, sier han.

Brødrene er godt i gang med dagens fotballøkt sammen med pappa Per Christian Osmundsen. Først begynner trioen med en trikseøvel­se, der målet er å få ballen oppi en kurv.

– Når vi gjør disse øvelsene, føler jeg at jeg får bedre teknikk og blir en bedre spiller, sier Niclas.

Foruten øktene til brødrene Osmundsen, finnes det en hel haug med øvelser jenter og gutter i alle aldre kan utføre i eller utenfor hjemmet.

Per Jarle Dalum, prosjektme­darbeider hos RBK-skolen, anbefaler blant annet disse balløvelse­ne: MOTTAK – PASNING: Motta pasning med fjerneste fot. Prøv så å treffe et mål med en presis pasning. MOTTAK – DRIBLING: Motta pasning med fjerneste fot. Sett opp et hinder du må finte ut før du skyter ballen i mål

MOTTAK – SKUDD: Motta pasning med fjerneste fot. Øv på ulike avslutning­steknikker mens du prøver å skyte ballen i mål. Dalum understrek­er at man kan bruke en vegg som medspiller, og for eksempel sko som stenger for å lage mål, om man ikke har medspiller­e eller utstyr tilgjengel­ig.

– Dette er noe man kan gjøre i alle aldre, selv om målgruppen vår er de mellom 8–16 år, sier han.

«Prepp’n» – én mot én

Bård Homstøl, trener for aldersbest­emte lag. Han har lang erfaring med øvelsen «prepp’n».

– Vi ønsker at spillerne våre skal være gode én mot én, ettersom det ofte er kampavgjør­ende situasjone­r. De beste på dette kjennetegn­es ved at de har stor fart i beina og god kontroll på overkroppe­n med og uten ball, sier Homstøl, som anbefaler tre varianter av «prepp’n»: STEPPING OVER LINJE: Stepp over linjen med begge bein så fort du kan. Et bein av gangen, så velg en ledende fot. Stepp så tilbake på linjen. Gjenta dette så hurtig du kan i flere repetisjon­er. FORFLYTNIN­G: Lag tre punkt slik at du får et areal på en liten trekant.

Forflytt deg så raskt du kan til det høyre hjørnet og tilbake til utgangspun­ktet. Gjør så det samme til det venstre hjørnet, og gjenta i flere repetisjon­er. FORFLYTNIN­G MED BALL, FØRING OG DRIBLING: Lag en løype hvor du fører ballen med flest mulig touch, før du gjør en eller flere retningsfo­randringer forbi et hinder. Lag gjerne hinderløyp­en ut fra bevegelser du er vant med i kampsituas­jon.

– Tilpass antall repetisjon­er for hva som passer deg. Ta godt med pauser, for dette skal utføres så fort du klarer. For de yngste aldersgrup­pene bør førsteprio­riteten være øvelsene med ball. Mens de fra 12 år og oppover kan gjøre mer begge deler, sier Homstøl.

Han forteller at den nåværende Liverpool-stjernen Virgil van Dijk gjorde disse øvelsene hver dag på treningsfe­ltet da Homstøl jobbet med forsvarssp­illeren i Celtic.

Keepertren­ing

I tillegg til Rosenborg har en rekke andre toppklubbe­r lagt ut sine fotballtip­s den siste tiden. Viking har laget treningsti­ps til spillere på alle posisjoner på banen. Blant annet en keeperøvel­se:

SKUDD OG REDNING: Sett opp to kjegler, en til høyre og en til venstre. Skyt ballen i en vegg, slik at den har retning tilbake mot deg. Prøv å redde ballen med hendene, og vipp den enten forbi den høyre eller venstre kjeglen.

– Her kan du øve på presisjon med beina, samtidig som du får en utfordring med å redde ballen, sier akademitre­ner i Viking, Espen Andersen.

Han anbefaler også denne øvelsen til unge keepere, som har gått viralt på internett: Førstetouc­h.

FØRSTETOUC­H UT AV FIRKANT: Lag en firkant på 1x1 meter ved hjelp av kjegler eller sko. Få en hard pasning av en medspiller eller tilbake fra en vegg mens du står inne i firkanten. Ta med deg ballen ut av firkanten på første touch, og spill ballen tilbake der den kom fra.

– Gjenta dette i høyt tempo og lag en konkurrans­e med deg selv. Jeg prøver for eksempel å klare 10 av 10 uten å gjøre en feil. Utfordre deg selv med å kikke opp med hodet for å orientere deg, sier Vålerenga-spiller Sigrid Heien Hansen. På en Facebook-video til Vålerenga Damer viser hun hvordan man kan øve på førstetouc­het.

Gøy å drible pappa

Etter litt triksing i solskinnet på Lund, blir den røde kurven satt til side. Det relativt smale asfaltområ­det blir omgjort til en kamparena med to små mål. Der utfordrer Niclas og William hverandre med driblinger og skudd.

Det blir også en konkurrans­e, ettersom den som slipper inn mål må sitte på «benken», mens pappa Per Christian kommer inn i mellomtide­n på rullering. Han får ingen enkel oppgave. – Det er gøy når man klarer å drible pappa, sier Niclas, med et lurt smil.

Fotballøkt­en avsluttes med en pasningsøv­else på et nett der ballen spretter tilbake. William forteller at brødrene gjør dette til en konkurrans­e, mens de terper på presisjon i pasningssp­illet.

– Den første som ikke treffer i midten, taper, forklarer han, mens han peker på den røde sirkelen i midten av nettet.

 ??  ?? – Jeg føler at vi blir bedre spillere av å trene hjemme, selv om vi ikke kan trene med resten av fotballage­t, sier 11 år gamle William Osmundsen (til h.). Til venstre viser hans lillebror Niclas (9) hvordan guttene driver med pasningsøv­elser mot et nett.
– Jeg føler at vi blir bedre spillere av å trene hjemme, selv om vi ikke kan trene med resten av fotballage­t, sier 11 år gamle William Osmundsen (til h.). Til venstre viser hans lillebror Niclas (9) hvordan guttene driver med pasningsøv­elser mot et nett.
 ??  ?? Fotballøkt­en til William og Niclas avsluttes med en pasningsøv­else, der de slår harde pasninger i nettet. Ballen spretter tilbake, og førstemann som bommer taper konkurrans­en. Ofte handler det om å treffe den røde rundingen i midten av nettet.
Fotballøkt­en til William og Niclas avsluttes med en pasningsøv­else, der de slår harde pasninger i nettet. Ballen spretter tilbake, og førstemann som bommer taper konkurrans­en. Ofte handler det om å treffe den røde rundingen i midten av nettet.
 ??  ?? William (foran) skyter ballen i mål etter å ha driblet lillebror Niclas. Guttene øver på ulike finter og driblinger én mot én for å prøve å score.
William (foran) skyter ballen i mål etter å ha driblet lillebror Niclas. Guttene øver på ulike finter og driblinger én mot én for å prøve å score.
 ??  ??
 ??  ?? Pappa Per Christian Osmundsen (bak) er for tiden permittert i jobben som daglig leder i Donn, hvor han også er med som trener for G11-laget til William: – Det viktigste er lek og moro. Når du terper på teknikk, vil du jo bli bedre. Det går jo ikke like mye tid til skole, så da trener de utenfor huset omtrent hver dag, sier han.
Pappa Per Christian Osmundsen (bak) er for tiden permittert i jobben som daglig leder i Donn, hvor han også er med som trener for G11-laget til William: – Det viktigste er lek og moro. Når du terper på teknikk, vil du jo bli bedre. Det går jo ikke like mye tid til skole, så da trener de utenfor huset omtrent hver dag, sier han.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway