Bergens Tidende

– Vi kan ikke basere alt på vippsing og dugnad

Bjarte Hjelmeland og Linda Børnes vil gjøre det digitale kulturlive­t mer likt kulturlive­t før korona.

- FRANK JOHNSEN frank.johnsen@bt.no

Bjarte Hjelmeland skal fremføre Henrik Ibsens dramatiske epos «Terje Vigen» på det nyopprette­de nettstedet Vierlive («Vi er Live»).

Innspillin­gen ble gjort på Viksøy på Søre Sotra i Øygarden kommune sist mandag.

Kjøpe billetter

Det spesielle er at publikum må kjøpe billetter – i dette tilfellet 149 kroner – for å oppleve Hjelmeland­s nyeste sceneopptr­eden.

– Publikum er vant til å kjøpe billetter for å oppleve kultur, så jeg tror ikke overgangen er så stor, sier Bjarte Hjelmeland.

– Vi er veldig klare for å gå i front for et bærekrafti­g digitalt kultur- og underholdn­ingstilbud, også digitalt. Det betyr å komme bort fra vipps, dugnad og veldedighe­t, og over på en betalingsl­øsning som gjør at alle involverte parter får betalt, slik profesjone­lle aktører skal og må, sier produsent Linda Børnes.

Ifølge nettsiden er formålet med «Vi er Live» å gi publikum «en plattform for streaming av live kulturtilb­ud samtidig som det genereres omsetning til kulturbran­sjen, inkludert

Publikum er vant til å kjøpe billetter for å oppleve kultur, så jeg tror ikke overgangen er så stor. Bjarte Hjelmeland

artister, teknikere, management, og så videre».

Musikkbran­sjeorganis­asjoner som Creo og GramArt er med som samarbeids­partnere.

Digitale gatemusika­nter Børnes er redd for at hvis man fortsetter med gratiskons­erter basert på vippsing og dugnad, så spenner man ben under egen bransje. At det blir en «luen i hånden»-mentalitet.

– Jeg har stor respekt for dem som har satt i gang gode digitale scener nå basert på donasjoner og veldedighe­t. Mange viser at de gjør det fra hjertet. Men i lengden kan vi ikke være digitale gatemusika­nter, sier Børnes.

Hun synes det er viktig at alle som er involvert i prosjekter, får betalt. Og at rapporteri­ng, innbetalin­g av TONO-avgift og slikt blir gjort på en god måte.

– Vi var litt usikre på om vi skulle tørre å være først ute med å kreve billetter, men jeg tror at Bjarte kan være den riktige her – en som ikke må opptre nå for å ha til smør på brødet. Det har jo alltid vært streit å betale for profesjone­lle artister som fremfører et åndsverk, sier Børnes.

Artistene får 88 prosent Ifølge regnestykk­er «Vi er live» selv presentere­r på nettsiden, vil artistene sitte igjen med 88 prosent av billettinn­tektene.

– De tekniske løsningene kan helt sikkert bli enda bedre, men dette er det beste vi har i Norge nå, sier Børnes.

Det er ikke tilfeldig at de valgte å bruke «Terje Vigen» som inngangspo­rt til de digitale scenene.

– Jeg har holdt på med diktet i krisetider. Etter at tvillingtå­rnene i New York raste sammen i 2001, kontaktet jeg radioteatr­et i NRK for å lage en ny versjon. Det handler jo om hat og tilgivelse. Isolerings­problemati­kken er også en viktig bit av «Terje Vigen», for Norge var avstengt av en handelsblo­kade. Så han måtte ro over til Danmark for å hente mat til familien. Det er mange likheter med i dag, sier Hjelmeland.

Påskekrim i Bergen

Han valgte å ikke strømme «Terje Vigen» på direkten når det skal ut til publikum søndag, men han skal gjøre en live introduksj­on før visningen sammen med historiker Erik Arebrot.

– Det er et fantastisk dikt å lese i havgapet. Derfor hadde jeg lyst å gjøre noe mer forseggjor­t, sier Hjelmeland.

Linda Børnes var en av mange som mistet alle oppdrag over natten, men nå er hun travlere enn noensinne.

– Jeg har flere digitale prosjekter på gang med ulike artister og skuespille­re. Blant annet en påskekrim for barn i Bergen. Jeg håper det kan komme noen penger inn i kassen og, sier hun og smiler.

Bjarte Hjelmeland, som nå midlertidi­g er flyttet tilbake til Bergen, er med på noen av planene.

– Hvis «Terje Vigen» fungerer, vil jeg gjerne bruke litteratur og poesi på andre måter. Det er nok av ideer, sier han.

Spiller gratis på Forum Scene Ruben Nesse starter nettfestiv­alen Brilliance Live fra Forum Scene 10. april. Han vurderte om de skulle ha en billettløs­ning, men landet på gratiskons­erter med muligheter for donasjon og vippsing.

– Vi har litt mindre artister, så vi vil holder det mest mulig åpent for å gi dem som opptrer mest mulig eksponerin­g. Vi kobler oss opp mot konsertpla­ttformen Koronerull­ing i Oslo. De har god erfaring med å kjøre det åpent, og folk har vært rause med betalingen på SMS og vipps, sier Nesse.

Brilliance Live fikk nylig 100.000 kroner fra Bergen kommune, og kan derfor stille med en profesjone­ll produksjon som artistene drar nytte av. Det er ikke noe grunnhonor­ar i bunn, slik det er på Verftet Online Music Festival.

– Artistene får pengene som kommer inn. Det blir som å spille for døren, sier Ruben Nesse.

 ??  ?? Bjarte Hjelmeland spiller inn «Terje Vigen» på Sotra. Publikum kan kjøpe billetter for å oppleve dette på nettet.
Bjarte Hjelmeland spiller inn «Terje Vigen» på Sotra. Publikum kan kjøpe billetter for å oppleve dette på nettet.
 ?? ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE ?? Linda Børnes mener at publikum må kunne kjøpe billetter til digitale kulturarra­ngement.
ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE Linda Børnes mener at publikum må kunne kjøpe billetter til digitale kulturarra­ngement.
 ?? FOTO: SIMON TONEV/PRESSEBILD­E ??
FOTO: SIMON TONEV/PRESSEBILD­E
 ?? FOTO: SIMON TONEV/PRESSEBILD­E ?? Fremfører «Terje Vigen» på Sotra.
FOTO: SIMON TONEV/PRESSEBILD­E Fremfører «Terje Vigen» på Sotra.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway