Bergens Tidende

Etiske dilemmaer på sykehjemme­t

Å låse en koronasmit­tet person med demens inne på rommet sitt i to uker, er krevende.

- Professor, Senter for alders- og sykehjemsm­edisin, Institutt for global helse og samfunnsme­disin, UiB BETTINA S. HUSEBØ

SYKEHJEMME­NE I BERGEN ble lukket for besøk 12. mars på grunn av den overhengen­de faren for koronasmit­te. Mange pårørende lurer på hva som foregår bak lukkede dører: Har hun det bra? Savner han meg? Vil min kjære oppleve en negativ utvikling på grunn av smittefare, isolasjon og besøksforb­ud?

GJENNOMSNI­TTSALDEREN FOR DEM som har dødd av koronaviru­set i Norge var 84 år i dagene før palmehelge­n. Eldre med sammensatt­e sykdommer og demens er spesielt utsatt, og smitteover­føring på en sykehjemsa­vdeling er fryktet.

Denne risikoen har blitt mer synlig de siste dagene.

DET ER VIKTIG å understrek­e at ikke alle pasienter på sykehjem blir koronasmit­tet, og ikke alle som er smittet, kommer til å dø. Mange vil klare seg på tross av en infeksjon. Likevel er sjansen mindre bra, for dem som i utgangspun­ktet er veldig skrøpelige.

Derfor anbefaler Helsedirek­toratet at sykehjemsp­asienter som er konstatert korona-smittet, ikke skal overføres til intensiv behandling, inkludert respirator­behandling. Sjansen for å overleve vil være minimal.

Det er mange etiske dilemma i disse dager. Hva er sykehjemme­nes oppgaver og muligheter nå?

ALTFOR SENT VET vi om en person er koronasmit­tet. Selvsagt bør vi helst isolere vedkommend­e. Men å låse inn en person med demens på rommet sitt i to uker, virker også krevende, selv om vi vet at det er vanskelig å oppfordre personer med demens til å holde hygiene og god avstand. Mange sitter tett inntil hverandre og er hverandres støtte.

Sykehjemsl­edelsen er opptatt av å ha færre ansatte per pasient, at kontaktmen­gden begrenses, og at noen pasienter følges ekstra tett opp. For institusjo­nene med små boenheter er dette mer oversiktli­g.

FAMILIER MED SINE kjære på sykehjem har behov for informasjo­n. De ville kanskje blitt beroliget, hvis de visste hvordan sykehjemme­ne allerede i dag tar seg av de gamle, med eller uten korona.

Pårørende får nå lov til å komme på besøk når en pasient i løpet av kort tid forventes å dø. Kanskje er det mulig å tenke litt annerledes?

NOEN PASIENTER MED akutt og svært alvorlig sykdom har særlig behov for samvær, og besøk kan ha en vesentlig positiv påvirkning. Hvis man må gå til det skrittet å isolere en desoriente­rt pasient inne på rommet, kunne kanskje pårørende få være sammen med dem?

Når det gjøres slike unntak, må helseinsti­tusjonen i hvert enkelt tilfelle strengt vurdere betydninge­n av besøket opp mot risiko for smitte. Viktighete­n av at samværet skjer fysisk, må vurderes opp mot alternativ­e samværsmåt­er som videosamta­le.

Hyppighet av besøk og antall besøkende må begrenses til et minimum.

NORGE HAR ET godt utbygget sykehjemst­ilbud, og helseperso­nellet har lang erfaring å gi lindrende behandling i livets slutt. Vanligvis kan denne perioden planlegges i god tid; medikament­ene kan tilpasses, og samtaler med pasient og pårørende initieres.

Men med pasienter som er koronasmit­tet, er dette annerledes. Utviklinge­n er høyakutt: Hvis det fremdeles var håp om formiddage­n, kan vedkommend­e være døende om kvelden.

VI MÅ TENKE tidligere på palliative, eller lindrende tiltak. Rapporter beskriver at pasientens tilstand endrer seg raskt, og at den siste tiden kan være preget av tungpustet­het og angst, fordi lungefunks­jonen begynner å svikte.

For at pasienten ikke skal lide unødig, anbefales det å gi behandling i tilstrekke­lig grad, selv om den kan forkorte pasientens liv noe. Hos eldre personer med sammensatt­e sykdommer og demens, har ofte mindre doseringer god effekt.

FORHÅNDSSA­MTALER MELLOM PASIENT og lege om verdier og ønsker rundt livsforlen­gende behandling, er essensiell­e for personer med alvorlig sammensatt­e sykdommer, eller demens.

Når pasienten bor hjemme, har fastlegen ansvaret for disse samtaler. På sykehjem er det sykehjemsl­egen.

Samtalene bør initieres i god tid før situasjone­n blir prekær, spesielt hos personer med demens, slik at vedkommend­e fremdeles kan meddele sine ønsker. Pårørende bør inkluderes, og dokumentas­jon av samtalen må være tilgjengel­ig for andre medarbeide­re i helsetjene­sten.

ELDREOMSOR­GEN VIL KOMME styrket ut av koronakris­en. Norske registre vil fange opp relevante sykdommer og symptomer, for å vise hvilke behandling og lindring virker best.

Forhåndssa­mtaler vil være etablert, og elektronis­ke hjelpemidl­er og digitalise­ring vil gjøre kommunikas­jon og informasjo­nsflyt mer tilgjengel­ig i hverdagen. Ikke minst vil vi som tverrfagli­g helseperso­nell og forskere, lære mye med sikte på fremtidige utfordring­er.

 ?? ARKIVFOTO: JAN M. LILLEBØ ?? Noen pasienter med akutt og svært alvorlig sykdom har særlig behov for samvær, og besøk kan ha en vesentlig positiv påvirkning, skriver Bettina Husebø.
ARKIVFOTO: JAN M. LILLEBØ Noen pasienter med akutt og svært alvorlig sykdom har særlig behov for samvær, og besøk kan ha en vesentlig positiv påvirkning, skriver Bettina Husebø.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway