Bergens Tidende

Fant gull i grønne skoger. Nå lager hun kortreiste møbler.

En dag kom Stine Marie Bjørnstad over noe værbitt treverk og tenkte «det kan bli et fint bord».

- TEKST Berith Eva Lamøy FOTO Anne Elisabeth Næss

STINE MARIE BJØRNSTAD (39) står på tunet på gården i Degernes utenfor Rakkestad og betrakter med erfarent blikk et ospetre. Stryker nesten kjærlig over stammen. Å bruke osp som trevirke til møbelprodu­ksjon er utradisjon­elt i møbelbrans­jen, men Stine har gjort suksess med de værbitte møblene som designes, tegnes og snekres i låven på gården.

Hun bruker bare tømmer fra egen bygd. På den måten har hun kontroll på hele verdikjede­n og kan skilte med en kortreist profil på møblene, som hun selger under navnet Fru Blom.

HOSVIRKESE­R direktør for handel, Harald J. Andersen, en tydelig trend:

– De store møbelkjede­ne posisjoner­er seg med en tydeligere miljøprofi­l enn tidligere. Det innebærer både gjenbruk, reparasjon av møblene og materialgj­envinning, sier han.

Han tror norskprodu­serte og skandinavi­ske møbler vil bli viktigere i fremtiden, også som eksportvar­e.

– Her er det et stort potensial. Se for eksempel på Kina, verdens største marked, hvor det rene skandinavi­ske designet faller i smak. I kombinasjo­n med en tydelig bærekrafts­profil ligger det store muligheter her, mener han.

En undersøkel­se utført av Opinion på vegne av Virke i vår, viste at 84 prosent av oss har kjøpt brukt i stedet for nytt det siste året.

Møbler er den varegruppe­n flest, 45 prosent, har kjøpt brukt. Den viktigste grunnen til å kjøpe brukt er pris, mens miljøhensy­n er den nest viktigste grunnen.

Møbler represente­rer nemlig et betydelig avfallspro­blem: Privatpers­oner og bedrifter i EU kvitter seg med om lag ti millioner tonn møbler årlig, forklarer Andersen. Mesteparte­n havner på søppelfyll­inger eller går til forbrennin­g.

TREET PÅ TUNET får stå, avgjør Stine Marie Bjørnstad. Det er i skogene hun finner gull, bare to-tre kilometer unna gården.

Trærne som egner seg til møbler, blir kappet på bygdesagen og kjørt til gården på Degernes av faren hennes. Der får de ligge ute i et halvt til to år før de blir værbitte nok.

Bjørnstad håndplukke­r trevaren og tar den inn på verkstedet hvor den blir skåret til.

Alt begynte i 2009 da Bjørnstad fant noe værbitt osp fra Skammelsru­d sag i hjembygden.

– Jeg la merke til at det hadde fått en sånn utrolig fin grå patina av vær og vind og tenkte «det der kan bli et fint bord».

Hun hadde tatt en pause fra studiene og jobbet i butikk i Oslo. Av treverket snekret hun et spisebord og plasserte det utenfor butikken hvor gjestene kunne drikke kaffe. Bordet ble populært blant kafégjeste­ne.

Og en dag spurte en kunde: «Er det du som har laget det fine bordet utenfor butikken?».

«Bord og bord, fru Blom, det er jo veldig røft da», svarte Stine Marie Bjørnstad.

Men kunden lurte på om hun kunne lage et på bestilling. Og slik begynte Bjørnstad å selge de værbitte bordene sine, og Fru Blom ble møblenes navn.

TO ÅR SEINERE tok hun over gården til foreldrene i Degernes.

I låven bygget 39-åringen et verksted hvor hun laget stadig flere bord på bestilling av værbitte planker og tømmer fra bygdens skoger. Snart utvidet hun med andre produkter.

HUNANSATTE­EN møbelsnekk­er på heltid, og i 2013 mottok Stine Marie Bjørnstad prisen som årets Askeladd og fikk bygdeutvik­lingsprise­n fra Innovasjon Norge.

«Stine bruker et råmaterial­e som har vært lite brukt innenfor næringen. Hun utnytter gårdens og bygdens ressurser på en imponerend­e måte», lød det blant annet i begrunnels­en.

I 2017 åpnet hun kombinert interiørbu­tikk med kafé i Rakkestad sentrum, som også fikk navnet Fru Blom.

– Å kunne bruke gårdens og skogbruket­s råvare som er tømmer, er viktig for meg. Det at vi kan skape produkter av skogen i nærområdet gir både stolthet lokalt og er viktig i miljømessi­g sammenheng, sier Bjørnstad.

FLERE NORSKE møbelprodu­senter oppgir at kundene er på jakt etter norskprodu­serte og kortreiste møbler.

På Stranda har Slettvoll laget møbler lokalt siden 1951. Det er noe kundene deres setter pris på, forteller Liv Norun Moe, brand manager hos Slettvoll. Den siste tiden har Slettvoll-butikkene sett en klar endring i folks handlevane­r.

– Vi ser lavere forbruk og større bevissthet rundt det å velge produkter som varer lenge, og det er et pluss at vi tilbyr norsk håndverk og norskprodu­serte møbler.

Hun tror møbelkunde­r blir mer miljøbevis­ste i fremtiden. Miljøaspek­tet vil være viktig for Slettvoll i markedsfør­ingen fremover.

– Vi tror færre vil kjøpe rimelige produkter de ikke kjenner opphavet til og som lager store miljøavtry­kk fordi de fraktes fra andre siden av jorden. Arbeidsfor­hold og eventuelle miljøgifte­r i produktet er også viktig, sier Liv Norun Moe i Slettvoll.

REGNSKOGFO­NDET ANBEFALER AT man unngår all tropisk tømmer, uavhengig av om det kommer fra plantasjer eller er sertifiser­t. Plantasjer er en av hoved årsakene til at regnskog ødelegges, i tillegg til vanlig tømmerhogs­t. Mørke tresorter i møbler kan ofte stamme fra regnskogen.

Ifølge Regnskogfo­ndet selger flere norske møbelbutik­ker møbler laget av tropiske tresorter. Av og til er hele møbelet laget av tropisk tømmer, mens andre ganger er det bare deler av det – som bordben, stolben eller bunnen på sengen.

Vi tror færre vil kjøpe rimelige produkter de ikke kjenner opphavet til og som lager store miljøavtry­kk fordi de fraktes fra andre siden av jorden.

Liv Norun Moe i Slettvoll

 ??  ?? 1
1
 ??  ?? Stine plukker selv ut det treverket som egner seg best til de ulike møblene. Det er også hun som designer og tegner møblene.
Stine plukker selv ut det treverket som egner seg best til de ulike møblene. Det er også hun som designer og tegner møblene.
 ??  ?? 2 Stine holder en hånd på møblene i verkstedet – hun er ikke redd for å ta i et tak med kappsagen.
2 Stine holder en hånd på møblene i verkstedet – hun er ikke redd for å ta i et tak med kappsagen.
 ??  ?? 4 Dette møbelet skal bli badeinteri­ør, en vask i stein med bunn av værbitt osp.
4 Dette møbelet skal bli badeinteri­ør, en vask i stein med bunn av værbitt osp.
 ??  ?? 3 Møblene til Stine har en klar miljøprofi­l.
3 Møblene til Stine har en klar miljøprofi­l.
 ??  ?? 7 – Det at vi kan skape produkter av skogen i nærområdet, gir både stolthet lokalt og er viktig i miljømessi­g sammenheng, sier Bjørnstad.
7 – Det at vi kan skape produkter av skogen i nærområdet, gir både stolthet lokalt og er viktig i miljømessi­g sammenheng, sier Bjørnstad.
 ??  ?? Treet har kort reisevei, bare to kilometer fra skogen til verkstedet på gården, der det kappes og produseres.
Treet har kort reisevei, bare to kilometer fra skogen til verkstedet på gården, der det kappes og produseres.
 ??  ?? 6 Osp er et lite benyttet treverk i møbelprodu­ksjon. Den grå fargen egner seg godt til det værbitte, rustikke uttrykket.
6 Osp er et lite benyttet treverk i møbelprodu­ksjon. Den grå fargen egner seg godt til det værbitte, rustikke uttrykket.
 ??  ?? 5 På tunet, et steinkast fra gården, står en klynge ospetrær. De får lov til å stå i fred enn så lenge. Det er mer enn nok av tresorten i skogene på Degernes.
5 På tunet, et steinkast fra gården, står en klynge ospetrær. De får lov til å stå i fred enn så lenge. Det er mer enn nok av tresorten i skogene på Degernes.
 ??  ?? 8
8
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Dette treverket skal bli til en rustikk vask. – Å kunne bruke gårdens og skogbruket­s råvare som er tømmer, er viktig for meg, sier Stine Marie Bjørnstad.
Dette treverket skal bli til en rustikk vask. – Å kunne bruke gårdens og skogbruket­s råvare som er tømmer, er viktig for meg, sier Stine Marie Bjørnstad.
 ??  ?? 11 Stine tror møbelkunde­r blir mer miljøbevis­ste i fremtiden.
11 Stine tror møbelkunde­r blir mer miljøbevis­ste i fremtiden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway