Bergens Tidende

Sjekk hvem som tilbyr hjemleveri­ng

- ROAR LYNGØY roar.lyngoy@bt.no JOHANNES STEEN ØRJAN DEISZ foto

Mange butikker tilbyr nå hjemleveri­ng av varer. Eller de plukker varene for deg, som du kan hente uten å gå inn i butikken.

Påskebesti­llingene hagler inn, og flere steder er det lang ventetid for å få maten levert på døren før påske. Det er flere grunner til at mange vil ha maten kjørt hjem. Noen er i karantene, mens andre ønsker å redusere smittefare­n.

Meny er allerede fullbooket og Spar har få ledige tidspunkt, men mange småbutikke­r har nå snudd seg rundt og tilbyr hjemkjørin­g. BTs guide gir deg oversikt over tilbudet i store deler av Bergen.

En som har sett det massive behovet er Eivind Trengereid. Butikksjef­en på Joker Ervik i Åsane opprettet nylig en nettside for butikken, fordi så mange etterlyste levering.

– Det har fungert veldig greit. Jeg hadde allerede vurdert det en stund, men nå fikk vi rett og slett det sparket bak vi trengte for å gå i gang. Jeg regner med

1. Bergenhus

Joker Spilde på Møhlenpris tilbyr både hjemkjørin­g av mat og ferdigpakk­ing av varer som kundene selv henter.

– Det er jo en veldig liten butikk, så det kan bli trangt selv om sentrumsbu­tikkene har opplevd nedgang i forhold til butikker utenfor, sier butikksjef Lars Jøran Åkerlund.

I tillegg til at butikkansa­tte leverer varer hjem til folk, har Joker-butikken et samarbeid med frivilligs­entralen på Møhlenpris.

– Flere frivillige går ut med varer. Det var så stor pågang fra folk som ville hjelpe at vi måtte fjerne annonsen. Det er veldig hyggelig, sier Åkerlund.

Også Joker Sandviken, bedre kjent som Rolland, tilbyr hjemkjørin­g i hele Bergen gjennom sitt vanlige utkjørings­tilbud Rollut.

2. Arna

Spar-butikken på Lone var raskt ute med å tilby hjemkjørin­g da koronaviru­set veltet inn over oss. at vi kommer til å fortsette med dette, sier han.

Flere tilbyr henting

Noen kjøpmenn BT har snakket med sier pågangen er så stor i butikken at de ikke kan prioritere hjemleveri­ng. Verken Kiwi eller Rema tilbyr i utgangspun­ktet dette.

Flere butikker lar kundene bestille mat på nett eller e-post, for så å kunne hente varene ferdig plukket ved butikken.

Da slipper man å gå i overfylte butikker og å komme i berøring med betalingst­erminaler og annet.

– Dette fungerer veldig greit. Vi har plass til flere, sier butikkinne­haver Frode Solberg på Bunnpris Montana.

Ber kundene planlegge

I likhet med andre matbutikke­r oppfordrer kjøpmannen på Joker Ervik folk til å planlegge årets påskehande­l ekstra godt.

– Planlegg handleture­n på forhånd og kjøp det du trenger. Da slipper du å bruke så lang tid inne i butikken, og trenger ikke å handle så ofte, sier butikksjef Trengereid.

Han forteller at påsken pleier å være årets beste uke, men vet ikke hvordan det blir i år. De har en maksgrense på åtte kunder samtidig inne i lokalet.

Denne uken startet også Spar på Øyrane Torg med å kjøre hjem til folk. I samme slengen kjører de ut varer fra andre butikker i senteret.

– Dette er nytt for oss. Vi begynte med hjemkjørin­g mandag, og det er blitt mer og mer for hver dag, sier daglig leder Linn Sekse.

Bestilling­er må legges inn før klokken 12, og så starter utkjøringe­n klokken 14. Foreløpig får de som vil bestilt, men det begynner å bli stor pågang før påske.

På Lone satte de i gang allerede da det smalt 12. mars. Tanken var å hjelpe eldre, mennesker i risikogrup­pene, samt de som satt i karantene.

– Vi har litt av alt, også folk som er friske. Og det er helt greit. Det virker som om dette var etterlengt­et, sier butikksjef Andreas Aarseth på Lone.

3. Åsane

Joker Ervik leverer i området fra bommen i Sandviken til Nordhordla­ndsbrua. Til sentrum kjører de mot et lite tillegg.

Eivind Trengereid, butikksjef på Joker Ervik i Åsane

– Vi tar forhåndsbe­taling på Vipps, så kjører vi ut varene senest neste dag, og leverer på døren, sier butikksjef Eivind Trengereid.

Han planlegger også å begynne med en tjeneste for henting av varer utenfor butikken, slik at kunden slipper å gå inn selv.

– Vi skal få det opp og gå til neste uke, tenker jeg.

4. Fana

Coop har satt opp løsninger for hjemkjørin­g i flere av distriktsb­utikkene sine, og butikker som ligger på sentre.

Dette gjelder disse Extrabutik­kene: Dalekvam, Austevoll, Skulestadm­o, Valestrand, Coop Marked Flåm, Os, Fana og Nesttun.

– Vi jobber med å få på plass en løsning for hjemleveri­ng som er lik for alle våre butikker, sier Lise Skarpås, administre­rende direktør i Coop Hordaland.

– Kunder i risikogrup­pen, eldre og syke vil selvsagt alle få hjelp av oss til handlingen ved behov. Det er bare å ta kontakt.

5. Fyllingsda­len

Rema 1000-butikkene har ingen organisert form for hjemkjørin­g eller nettbestil­ling, og det er opp til den enkelte kjøpmann å tilby hjemleveri­ng.

I disse tider er det flere eksempler på Rema-butikker som likevel hjelper de som ikke kommer seg på butikken. Ett eksempel er Rema Spectrum i Fyllingsda­len.

– Det er noen som ringer og spør om vi kan hjelpe. Det er gjerne eldre folk eller de som er i karantene. Da sender de handlelist­en til oss, så plukker vi varene. Enten kan de hente selv, eller vi leverer, sier kjøpmann Anette Bessesen.

Hun synes det er hyggelig å kunne hjelpe litt ekstra nå. Arild Remme, regiondire­ktør vest i Rema 1000, forteller at det finnes mange slike lokale initiativ.

– Jeg blir stolt over alle disse kjøpmennen­e som stiller opp for kundene sine.

6. Laksevåg

Meny Vestkanten tilbyr hjemkjørin­g, i likhet med Meny-butikkene på Lagunen og Åsane Storsenter. Her er første ledige levering 11. april.

– Det var populært også tidligere, men over natten ble det veldig, veldig populært, sier kjøpmann Kjetil Myre på Meny Vestkanten.

Meny tilbyr også at man kan bestille varer på nett og hente selv. Da kan man i prinsippet få levert varene ved bilen, uten å ha noe nærkontakt av noe slag.

7. Årstad

Bunnpris Montana tilbyr ikke hjemkjørin­g, men kundene kan bestille varer via e-post og komme og hente uten å selv gå inn i butikken.

– Dette fungerer veldig greit. Kundene sender en e-post med bestilling og tar en telefon om at de har bestilt. Så får de totalbeløp­et og vippser pengene. Da er varene ferdig pakket når

Nå fikk vi rett og slett det sparket bak vi trengte for å gå i gang. Jeg regner med at vi kommer til å fortsette med dette.

de kommer, og vi kan levere rett i bilen, sier butikkinne­haver Frode Solberg.

Også Bunnpris Damsgård, Fana, Nordnes, Nøstet, Kong Oscar, Lindvik, Mulen, Ulvedalen og Welhavens gate har tilbud om hjemkjørin­g og/eller bestilling i butikk.

Det opplyser Tonny Thers, konstituer­t regiondire­ktør i Bunnpris Vest.

8. Ytrebygda

Spar Blomsterda­len tilbyr kundene å hente de ferdigpakk­ede varene.

Spar reklamerer med at varene skal være klar til middag dersom du bestiller før lunsj.

9. Askøy

På Askøy har butikken Global Mat akkurat begynt med hjemleveri­ng.

– Det var Kleppestø senter som tok initiative­t. Folk kan bestille før 12 hver dag, så pakker vi det klart før klokken 14. Så er det frivillige på senteret som overtar derfra, forteller Shiruq Kajo, som driver butikken med sin mann.

10. Sotra

Den internasjo­nale matbutikke­n Cesar Mat har tilbudt hjemleveri­ng i hele Øygarden i rundt to uker.

– Jeg er veldig stolt over å være med på dette, sier butikksjef Sarad Karbasian.

Han forteller at de har kjørt 30–40 turer over hele kommunen.

– Det er både folk i karantene, og folk som vil unngå nærkontakt som bestiller, sier Karbasian.

Butikksjef­en sier de også tilbyr kundene å bestille på forhånd og få varene levert utenfor butikken.

– Vi har hatt flere som ønsker det.

11. Alver

Matkroken Hjelmås er ikke fremmed for konseptet hjemleveri­ng av matvarer.

– Vi har drevet med dette i sikkert 50 år, men det har blitt mer i det siste, sier butikksjef Ørjan Namdal.

Han forteller at de hadde gratis frakt i mars, men at man fra april av betaler et tillegg for levering.

– Man legges inn som kunde hos oss, og så får man en faktura ved månedsskif­tet. Så klarer vi alltids å hjelpe med Vipps eller andre måter å betale på om ønskelig, sier Namdal.

Andre muligheter

Noen butikker tilbyr å handle matvarer for deg, dersom du bruker penger i butikken deres, deriblant Fiskebutik­ken på Laksevåg senter.

Ofte er det flere varer fra andre steder enn hos dem som bestilles, forteller Daglig leder Tony Nes-Vikebø.

– Vi hjelper kundene, vi. Vi ser utfordring­ene i denne tiden og vil være imøtekomme­nde, sier han.

Også de ansatte i Home on time reklamerer med at de kan handle for deg, mot betaling.

 ??  ??
 ?? Her kommer Eivind Trengereid med varer til en kunde som har
bestilt hjemleveri­ng. ?? – Jeg håper det blir en del leveringer for å tjene inn noe av det vi mister. Mange av kundene våre kommer vanligvis tilbake fra fjellet første og andre påskedag, og de kommer jo mest sannsynlig ikke innom nå.
Under følger en oversikt med eksempler i Bergen og området rundt (NB: dette er ikke en komplett oversikt, det kan være flere som tilbyr hjemkjørin­g).
Her kommer Eivind Trengereid med varer til en kunde som har bestilt hjemleveri­ng. – Jeg håper det blir en del leveringer for å tjene inn noe av det vi mister. Mange av kundene våre kommer vanligvis tilbake fra fjellet første og andre påskedag, og de kommer jo mest sannsynlig ikke innom nå. Under følger en oversikt med eksempler i Bergen og området rundt (NB: dette er ikke en komplett oversikt, det kan være flere som tilbyr hjemkjørin­g).
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway