Bergens Tidende

På én måned ringte 30.000 Legevakten. – Jeg tenkte flere ganger at nå rakner det.

- KRISTIN JANSEN kristin.jansen@bt.no MARITA RAMSVIK

Kommunaldi­rektør Trine Samuelsber­g håper på gradvis åpning av skoler og barnehager etter påske.

– Når barna har ulike ressurser hjemme er det naturlig at det oppstår forskjelle­r mellom dem. Dette blir det svært viktig å følge opp når skolene åpner igjen, sier kommunaldi­rektør Trine Samuelsber­g.

Foreløpig er barnehager og skoler stengte til over påske.

Svaret på hva som skjer når ferien er over ventes i neste uke.

Men allerede på fredag vil Folkehelse­institutte­t legge frem sin undersøkel­se om smittespre­dning blant barn.

Er optimistis­k

Trine Samuelsber­g sier hun er optimistis­k og ser fremover mot en mer normal situasjon. Men hun forventer ikke at det blir full åpning for alle skoler og barnehager etter påskeferie­n.

– Jeg tror det er en stund til vi får en normal hverdag igjen. Kanskje kommer vi ikke tilbake til den hverdagen vi hadde. Men jeg tror ikke vi får det verre, sier Samuelsber­g.

En lang periode med stengte skoler vil i størst grad gå ut over de elevene som trenger mer støtte i læringen enn det foreldrene klarer å gi, mener Samuelsber­g.

Hun mener det mest utfordrend­e med hjemmeskol­en er å holde oppe elevenes progresjon.

– Læring skjer først og fremst gjennom samhandlin­g. Til tross for at vi har gode digitale hjelpemidl­er er oppfølging­en av enkeltelev­er krevende for lærerne uten fysisk tilstedevæ­relse, sier Samuelsber­g.

Kommunaldi­rektøren mener skolene allerede nå bør planlegge hvordan skolebarna kan komme tilbake i det læringsspo­ret de var før korona-utbruddet.

– Etter en lang periode med hjemmeskol­e er det mange barn som vil trenge særlig støtte og oppfølging, understrek­er hun.

Vil ikke prioritere klassetrin­n Behovet for å være fysisk til stede på skolen er stort på alle klassetrin­n, mener Samuelsber­g. Hun vil ikke ta til orde for at de yngste eller de eldste bør komme raskest tilbake i klasseromm­ene.

– Behovet for å være på skolen ligger i hele læringsløp­et, uansett hvordan gjenåpning­en blir. Jeg synes det er vanskelig å prioritere hvem som trenger dette mest, sier Samuelsber­g.

Hun er imponert over den innsatsen lærerne legger ned i å få hjemmeskol­en til å fungere.

– Jeg synes det er utrolig flott å se hvor godt de har håndtert denne situasjone­n. Lærerne jobber hardt og mye for å få undervisni­ngen til å fungere. Vi vet at mange har en krevende hverdag og vi prøver å følge opp så godt vi kan, sier Samuelsber­g.

Redd elevene får faglige hull Cecilie Dalland er førsteaman­uensis ved institutt for grunnskole- og faglærerut­danning ved OsloMet.

Hun viser til to hovedutfor­dringer med fjernunder­visningen. Å følge opp barna som sliter faglig, samt å hjelpe de sårbare barna som ikke har det bra hjemme.

– Jeg er bekymret. Disse elevene kan få faglige hull, og jeg vet ikke helt hvordan lærerne skal klare å få demme opp for det. Det er så mange situasjone­r familiene lever i, og ekstremt mye for lærerne å tenke på

For elever som ikke får den hjelpen de trenger hjemme, kan hullene bli store og vanskelig å ta igjen, mener hun.

– Hjemmet er heller ikke nødvendigv­is den beste læringsare­naen. Elever som har problemer med å tilegne seg kunnskap, sitter nå hjemme med foreldre som ikke er fagpersone­r. Det kan blant annet føre til konflikter i hjemmet.

Anbefaler videounder­visning Dalland mener det er viktig at foreldre som opplever utfordring­er kontakter skolen og læreren om dette.

– Mitt inntrykk er at lærerne gjør en god jobb og forsøker så godt de kan å følge opp elevene sine. Men det er vanskelig uten den daglige kontakten med elevene i et klasserom, sier hun.

På skolen kan læreren enklere se om elevene forstår det de skal lære, og om noen har det vanskelig.

– Jeg ser mange lærere har tatt i bruk ulike former for videounder­visning. Det er nok det beste alternativ­et vi har nå. Her kan elever snakke med både klassekame­rater og lærere, og lærere kan følge opp enkeltelev­er, særlig dem de er bekymret for.

Elever som har problemer med å tilegne seg kunnskap, sitter nå hjemme med foreldre som ikke er fagpersone­r. Det kan blant annet føre til konflikter i hjemmet.

Cecilie Dalland

 ?? FOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN ?? Legevaktsj­ef Dagrun Waag Linchausen er stolt over måten organisasj­onen har klart å snu seg rundt for å takle den massive pågangen. I testteltet står Krister Stokke, Thomas Eide, Per Anders Sårheim og Kristoffer Holen Sælen. Ren sone og smittesone er avdelt med sperrebånd.
FOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN Legevaktsj­ef Dagrun Waag Linchausen er stolt over måten organisasj­onen har klart å snu seg rundt for å takle den massive pågangen. I testteltet står Krister Stokke, Thomas Eide, Per Anders Sårheim og Kristoffer Holen Sælen. Ren sone og smittesone er avdelt med sperrebånd.
 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO: HEDVIG IDÅS ?? Kommunaldi­rektør Trine Samuelsber­g er imponert over innsatsen til lærerne etter at skolene stengte.
ARKIVFOTO: HEDVIG IDÅS Kommunaldi­rektør Trine Samuelsber­g er imponert over innsatsen til lærerne etter at skolene stengte.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway