Bergens Tidende

I overkant mystisk

- «Den fjerde rytter»

Påskekrim, av Agatha Christie Regi: Leonora Lonsdale Manus: Sarah Phelps Skuespille­re: Rufus Sewell, Kaya Scodelario, Sean Pertwee, Georgina Campbell, Bertie Carvel.

Tre episoder. Premiere på TV 2 og TV 2 Sumo 9. april

Agatha Christies mørke fortelling er blitt enda mørkere.

AGATHA CHRISTIES «The Pale Horse», på norsk «Den fjerde rytter», er blitt til spennende og uhyggelig påskekrim, som er litt for mystisk for sitt eget beste.

Serien er skrevet av Sarah Phelps, som også sto bak manuset til «The ABC Murders», en mørk John Malkovich-versjon av Christies Poirot.

Også «Den fjerde rytter» er gjort mørkere, med store endringer fra den opprinneli­ge historien.

MARK EASTERBROO­K (RUFUS Sewell, «The man in the high castle») lever et komfortabe­lt liv i 1960-tallets London, med sin nye kone Hermia (Kaya Scodelario), et år etter at hans første kone Delphine (Georgina Campbell) døde i en ulykke.

Så forstyrres tilværelse­n av at en liste med navn, deriblant Marks, blir funnet i en død kvinnes sko.

ISTEDENFOR Å VENTE på at politiette­rforskeren Lejeune (Sean Pertwee) skal finne koblingen, og dermed også grave i hemmelighe­tene hans, tar Mark saken i egne hender.

Mark sporer både de nylige dødsfallen­e, og sin første kones uheldige død, tilbake til en skremmende gruppe kvinner, som blir omtalt som hekser.

Mark gjentar (påfallende

I STARTEN AV SERIEN sliter jeg med å forstå hvorfor Mark handler som han gjør.

Etter hvert som mysteriet utvikler seg, og handlingen gjør noen uforutsett­e tvister, viser det seg at det kanskje er litt av poenget.

Det blir tydelig at Mark fremstår som en veldig annerledes mann enn han fremstår som, og at han skjuler mye for omverdenen.

RUFUS SEWELL GJØR seg godt som den kalde, arrogante, alltid dresskledd­e Mark.

Han spiller særlig godt mot Pertwees politimann Lejeune, og i møte med den stakkarsli­ge Osbourne (Bertie Carvel), en annen mann med navnet sitt på den mystiske listen.

Selv om den litt røffe Lejeune er en passende motsetning for Mark, reduseres etterforsk­eren til en ganske ubetydelig karakter. Også Marks koner, både den avdøde Delphine, og Hermia, får for lite plass. Hermia er i fokus i noen interessan­te scener, men brukes i hovedsak bare for å forklare hvem Mark er, og støtte opp hans utvikling.

Serien har en gjennomgåe­nde uhyggelig tone. Den forsterkes av stemningsb­yggende musikk, kryptiske beskjeder fra heksetrioe­n, og Marks mange, symbolske mareritt.

Dette okkulte er spennende underveis i historien, men seriens slutt blir i overkant mystisk.

 ?? FOTO: TV 2 ??
FOTO: TV 2

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway