Bergens Tidende

Når næringsliv­et sliter, har vi sjansen til omstilling

- KNUT VINDENES OG JANA MIDELFART HOFF Bergen og Vestland Høyre KORONAPAND­EMIEN HAR RAMMET

oss knallhardt. Næringsliv­et på hele Vestlandet blør kraftig og utfordring­ene foran oss er store.

Men vi vestlendin­ger gir oss ikke, og møter kriser med omstilling­sevne og kløkt. Som Høyre-folk, og brennende engasjerte for Vestlandet, vil vi løfte frem to strategier som vi mener i kombinasjo­n gir nøkkelen.

STRATEGI EN: VI må skape langt mer fart på samhandlin­gen for å holde fart i næringsliv­et. Det er tid for å skape en vestlandso­ffensiv, der alle de glimrende aktørene i det fragmenter­te økosysteme­t rundt næringsliv­et begynner å snakke daglig sammen; politikere, utdannings­institusjo­ner, FoU-miljøer, næringsfor­eninger m.fl.

Løsninger må samkjøres og vi må få til «fast track»-prosesser. Krise – og kommunikas­jonslinjen­e må bli kortere og tempoet høyere. Det er nå løsningene trengs som holder bedriftene i live og skaper nye muligheter.

STRATEGI TO: VI må bruke anledninge­n til å sette betydelig mer fart i det grønne skiftet. Krisepakke­ne må preges også av grønne og fremtidsre­ttede prosjekter.

Vi må dessuten se med helt nye øyne på grønne prosjekter som ligger «i skuffen» eller «på tegnebrett­et». Hvordan kan de nå innrettes på en smart måte for å bli enda mer attraktive også i veldig kort tidsperspe­ktiv der det brenner med å få folk i arbeid?

FOR PROSJEKTER SOM løftes frem akkurat nå, må selvsagt gi aktivitet og sysselsett­ing om få uker – ikke først om ett år. Det er en myte at alle grønne prosjekter er mer langsiktig­e, mer usikre og mindre lønnsomme, og nå er tiden for å knuse myten så det synes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway