Bergens Tidende

Eldre føler seg sviktet av storsamfun­net

- KURT J. HÆGGERNES Leder Pensjonist­partiet, Vestland fylke

VI I PENSJONIST­PARTIET har de siste dagene fått flere henvendels­er fra bekymrede eldre. De forteller at de er engstelige og er redd for å dø av koronaviru­set, og at de føler seg sviktet av storsamfun­net. En skriver til oss:

«Jeg er 69 år og i utgangspun­ktet frisk. Men jeg sliter mer og mer med psyken.

Sover dårlig om nettene og ligger hele tiden og kjenner etter om alt er bra med kroppen og om jeg har fått korona. Etter slike våkenetter er jeg bare trett og sliten. Grubler og grubler hele dagen. Jeg vil heller ikke ringe til barn og barnebarn, de har sikkert nok med sitt, og jeg vil ikke være en belastning for dem».

MANGE AV DISSE som skriver, bor hjemme hos seg selv og har ikke noen tjenester fra hjemmetjen­esten, fordi de i utgangspun­ktet er friske nok til å klare seg selv.

Mange har heller ikke slektninge­r og pårørende som bor i nærheten og blir således helt isolert. Flere forteller at de sitter i ensomhet i egen bolig, med tv som eneste kontaktpun­kt med omverden.

PÅ NYHETENE FRA tv-skjermen får de høre at det er akkurat de som er i risikogrup­pen, det er de som kommer til å dø. Dette går ut over psyken og flere forteller om søvnløshet og store bekymringe­r.

Barn og unge får fokus fra regjeringe­n og mediene, krise og kontakttel­efoner er opprettet slik at de kan henvende seg og snakke med noen når de har behov for det. Men hvor er tiltakene for de eldre?

DE SOM SITTER mutters alene og får høre at det er de som er truet? Hvor er regjeringe­n? Ikke et trøstende og beroligend­e ord. Hvor er mediene og andre? Det er ingen som har fokus på denne problemati­kken.

Pensjonist­partiet mener det er uverdig at mange eldre skal sitte i ensomhet og føle på angsten. Vi krever at regjeringe­n og Stortinget snarest må sørge for at også denne gruppen blir ivaretatt i denne vanskelige tiden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway