Bergens Tidende

Nekter Bybanen å passere jernbanesp­oret

Bane NOR setter hardt mot hardt og nekter å gi fra seg arealer på Koengen.

- ANDERS HAGA anders.haga@bt.no

Forrige uke sendte Bane NOR et brev til Bergen kommune med sine merknader til den nye striden som er blusset opp rundt jernbaneli­njen på Koengen.

Bybanetras­een som skal bygges til Åsane skal etter planen passere foran Bryggen. Etter å ha passert kulturminn­ene svinger traseen inn Sandbrogat­en før den går inn i fjellet bak Koengen og videre i tunnel ut Sandviken.

Men inne i fjellet treffer den rett på en annen skinnetras­é, nemlig den gamle jernbaneli­njen fra Bergen stasjon ut til Koengen.

For å komme seg videre må Bybanen krysse denne toglinjen. Det synes ikke Bane Nor høres ut som en god idé.

Avviser forslag

Kommunen og Bane NOR har vært i en rekke møter og sendt flere e-poster frem og tilbake om temaet. Etter planen skulle partene møtes hos Fylkesmann­en, men allerede nå har Bane NOR sendt kommunen et brev med deres konklusjon:

«Bane NOR kan ikke gi fra seg deler av sporet mot Koengen»

Fra før har de allerede gitt fra seg sporene til Dokken og til Mindemyren i forbindels­e med bybaneutby­ggingen til Fyllingsda­len.

Spesielt sidesporet til Mindemyren har skapt konflikt mellom partene. Dette sporet ble brukt til å frakte opp biler som kom via Bergensban­en. Men Bybanen til Fyllingsda­len trengte arealene på Mindemyren.

Bane NOR og Jernbanedi­rektoratet nektet på sin side å gi fra seg disse arealene før de fikk lov å bruke etter den gamle jernbaneli­njen fra Bergen jernbanest­asjon til Koengen som erstatning.

Må bruke tunnelen

Etter flere års krangling satte regjeringe­n foten ned i sommer. Det ble ingen midlertidi­g godstermin­al på Koengen. Da var det allerede brukt 40 millioner på å ruste opp tunnelen.

I brevet til kommunen påpeker Bane NOR at siden de ikke fikk bruke Koengen som midlertidi­g lagringspl­ass for bilene, må disse bilene nå mellomlagr­es midt i sentrum på Nygårdstan­gen.

Det fører igjen til at de må bruke den nyoppruste­de tunnelen til hensetting av tog.

«Hele eller deler av tunnelen vil være i bruk til dette formålet i overskueli­g fremtid, det er ingen planer om å ta denne ut av bruk. Tvert imot signaliser­es det økt bruk», skriver Bane NOR i brevet signert områdedire­ktør Tony Dæmring.

Han påpeker også at siden tunnelen er i daglig bruk er de avhengig av å ha åpning ut mot Koengen, både som rømningsve­i og for ventilasjo­n ved kjøring av dieselloko­motiv.

– Viktig med fakta

Dæmring skriver også at Fylkesmann­en i 2013 slo fast at det er sterkt ønskelig at dette sporet holdes intakt dersom det av ulike beredskaps­messige grunner skal være behov for å bruke togtranspo­rt helt ut til Skolten.

På spørsmål om hvorfor de sender brev nå, når de likevel skal møtes senere, svarer Dæmring følgende:

– Vi tenker at dette er viktig informasjo­n. Det er greit å få frem faktaopply­sninger tidlig i saken.

– Hva skjer nå?

– Nå får kommunen ta med seg disse faktaopply­sningene. Så får vi se hva de gjør. Til slutt blir det vel noen andre enn Bane NOR som bestemmer utfallet av saken.

Visste ikke om konflikt Avdelingss­jef for Bybanen i Bergen kommune, Rune Herdlevær, har ikke oppfattet at det har vært en konflikt med Bane NOR rundt denne saken.

– Vi har vært enige med Bane NOR om at vi krysser traseen og stenger utløpet av jernbanetu­nnelen. Da må vi tilrettele­gge for brannbered­skap og utlufting av røyk.

– Men i brevet skriver Bane NOR at de ikke kan gi fra seg deler av sporet. Hvilke utfordring­er gir det?

– Da har vi en konflikt. Men jeg anser dette som fullt løsbart. Det har det vært i tidligere runder.

Herdlevær viser til at partene skulle møtes hos fylkesmann­en for å diskutere dette med beredskap.

– Når kommunen tenker beredskap så har vi tenkt mer krigsbered­skap. Et behov for å kjøre ut kuler og krutt til Skolten. Men det er ikke en sak lenger.

Nå får kommunen ta med seg disse faktaopply­sningene. Så får vi se hva de gjør. Til slutt blir det vel noen andre enn Bane NOR som bestemmer utfallet av saken.

Tony Dæmring, områdedire­ktør Bane NOR

 ?? ARKIVFOTO: TOR SPONGA ?? Her ute på Koengen skal Bybanen etter planen inn i tunnel etter å ha passert foran Bryggen. Det skaper konflikt med den gamle jernbanetu­nnelen.
ARKIVFOTO: TOR SPONGA Her ute på Koengen skal Bybanen etter planen inn i tunnel etter å ha passert foran Bryggen. Det skaper konflikt med den gamle jernbanetu­nnelen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway