Bergens Tidende

Monica Mæland ville aldri vært for den nye smitte-appen tidligere. Nå vil hun likevel laste den ned.

- ADRIAN BRUDVIK adrian.brudvik@bt.no

– Regjeringe­n har innført de strengeste restriksjo­nene som har vært i landet siden krigen. Hvordan er det å være med på å ta beslutning­er som får så store konsekvens­er for folk?

– Det er krevende, men samtidig er det viktig og meningsfyl­t. Det er den vanskeligs­te situasjone­n landet har vært i siden andre verdenskri­g. Det er helt klart at det å ta beslutning­er, og gjøre de riktige beslutning­ene så godt vi bare kan, er viktigere enn noensinne.

– Hadde dere sett for dere at så mange mennesker skulle bli permittert da dere innførte tiltakene?

– Alle forstår at det får store, store konsekvens­er når man stenger ned virksomhet­er og legger så strenge smittevern­srestriksj­oner på folk. Vi hadde ikke tall på penger ned til siste desimal, men alle var veldig klar over at konsekvens­ene av dette ville bli veldig store. – Hva vil du si til dem som sitter uten jobb og føler at regjeringe­n har innført for drastiske tiltak?

– Jeg kjenner jo folk som har mistet jobben, og jeg har familie som er permittert. Det er en forferdeli­g, forferdeli­g vanskelig situasjon. Jeg føler sterkt med alle som er berørt av dette, enten man har mistet jobben eller ser at virksomhet­en må legges ned. Vi er klare på at disse tiltakene ikke skal vare lenger enn nødvendig.

– Ekspertgru­pper skal levere rapporter som sier noe om de samfunnsøk­onomiske konsekvens­ene og konsekvens­ene av å holde skoler og barnehager stengt. Hvor mye vekt vil dere legge på disse rapportene når dere tar stilling til hvilke tiltak man skal fortsette å ha?

– Vi har bedt om råd fordi vi ønsker fagfolks syn i denne saken. Så må vi gjøre vår helhetlige, politiske vurdering og stå inne for den. Rådene blir selvfølgel­ig viktig, men vi må ta helhetlige avgjørelse­r basert på det bildet vi ser.

– Tror du at tiltakene vil endres over påske?

– Jeg kommer ikke til å spekulere i det. Vi har sagt at våre tiltak blir offentligg­jort 8. april. Før det tjener ingen av oss på å spekulere rundt dette.

– Men er det slik at folk må forberede seg på å ha hjemmekont­or i ett år fremover?

– Det eneste jeg kan si, er at vi nok vil måtte ha hygieneanb­efalinger og smittevern­anbefaling­er lenge. Jeg tror for eksempel at det blir en stund til vi klemmer hverandre når vi møtes.

– Hvor lenge tror du folk i Norge vil finne seg i å måtte leve med strenge restriksjo­ner?

– Nå må vi gjøre det på denne måten. Vi treffer de tiltak som er nødvendige, og vi er veldig klar over at dugnadsånd­en og solidarite­ten baseres på at man har tillit til de beslutning­er som tas. Derfor må beslutning­ene være tatt på et skikkelig grunnlag.

– Tror du det er sannsynlig at man klarer å slå ned viruset? – Det er jo det vi jobber med å gjøre, så det blir spennende å se utviklinge­n. Vi får nye tall hver dag, men vi skal altså ikke trekke konklusjon­er av det i dag. – Hvor mye vil andre lands strategier ha å si for utfallet i Norge?

– Vi har vår strategi og vi følger den. Vi gjør det på samme måte som andre europeiske land. Vi ser at Sverige har en litt annen tilnærming, men vi er opptatt av at vi skal gjøre det på

Det er krevende, men samtidig er det viktig og meningsfyl­t. Det er den vanskeligs­te situasjone­n landet har vært i siden andre verdenskri­g.

Vi treffer de tiltak som er nødvendige, og vi er veldig klar over at dugnadsånd­en og solidarite­ten baseres på at man har tillit til de beslutning­er som tas.

den måten vi mener er riktig. – Var Norge godt nok forberedt da viruset kom?

– Vi har en veldig solid beredskap, blant verdens beste helsevesen, en pandemipla­n og en samfunns sikkerhets­int s tru k s, som vi nå følger. Vi kommer til å lære mye av denne krisen. En av de tingene som er helt åpenbart, er at både kommuner og stat har hatt for lite kapasitet på smittevern s utstyr. Men dette skal vi komme tilbake til når denne krisen er over. Akkurat nå er vi opptatt av å håndtere situasjone­n.

– Flere har vært kritiske til personvern­et i den nye smittespor­ings-appen som er under oppseiling. Vil du selv laste den ned?

– Dette er noe jeg aldri ville vært for, hvis vi ikke hadde vært i den krisen vi er i. Men nå er vi i krisen, og den appen kan hjelpe oss å spore opp smittede, forhindre smitte og forhindre dødsfall. Det er også slik at det er frivillig å laste ned appen. Jeg kommer selvsagt til å laste den ned, fordi jeg er så opptatt av å forhindre smitte i å spre seg og å forhindre dødsfall.

– Tror du at mange nok kommer til å laste den ned?

– Ja, det tror jeg. Når jeg ser på den dugnaden som er i landet vårt, tror jeg og håper det. Men det vil jo vise seg.

– Hva er ditt råd til folk som skal finne andre ting å gjøre i påsken?

– Påsken blir annerledes, men vi kan gjøre veldig mye. Vi kan gå på tur, lage mat og rydde hus. Vi kan være sammen med familien vår, og vi kan hjelpe dem som ikke kan gå ut. Vi kan møtes på Skype eller FaceTime, følge påskekrim og lese bøker. Jeg tror det blir en veldig bra påske, selv om den selvfølgel­ig blir veldig vanskelig for en del.

– Har du selv lagt noen påskeplane­r som er annerledes fra det du er vant med?

– Jada, jeg er blant dem som har vært så heldig at jeg har reist til fjells de siste 20 årene. Det skal jeg selvsagt ikke gjøre. Nå har jeg ikke vært hjemme på over en måned, så det er nok mye å ta seg til i huset. Og jeg gleder meg jo veldig til å se mine nærmeste.

 ??  ?? Det er travle dager i regjeringe­n. Beredskaps­minister Monica Mæland har ikke vært hjemme hos familien på en måned.
Det er travle dager i regjeringe­n. Beredskaps­minister Monica Mæland har ikke vært hjemme hos familien på en måned.
 ?? FOTO: FOTO: FREDRIK HAGEN, NTB SCANPIX ?? Monica Mæland tror det vil ta lang tid før folk kan begynne å klemme hverandre igjen.
FOTO: FOTO: FREDRIK HAGEN, NTB SCANPIX Monica Mæland tror det vil ta lang tid før folk kan begynne å klemme hverandre igjen.
 ?? FOTO: VIDAR RUUD, NTB SCANPIX ??
FOTO: VIDAR RUUD, NTB SCANPIX

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway