Bergens Tidende

Bergen legevakt får ikke utnyttet testkapasi­teten

-

– Vi er spesielt opptatte av utsatte personer under 65 år, sier etatsdirek­tør Brita Øygard.

simen.otterlei@bt.no

Norge er blant landene i verden som tester flest personer for koronasmit­te i forhold til innbyggert­all. Likevel mangler flere kommuner kapasitet til å teste alle de utsatte personene Folkehelse­institutte­t (FHI) mener bør testes.

For Bergens del er det motsatt. Den siste uken har mellom 100 og 125 personer daglig blitt testet på legevakten. Som følge av mobiliseri­ngen etter virusutbru­ddet er kapasitete­n minst dobbelt så stor.

– Vi har kapasitet til å teste 250 personer hver dag, og drive smittespor­ing. Vi kan også utvide ytterliger­e, ved å omorganise­re litt og teste lenger utover dagen, sier Brita Øygard, direktør for etat for helsetjene­ster.

Ledig kapasitet

På legevakten testes personer som blir meldt inn fra fastlegene, samt personer som selv tar kontakt og havner innenfor testkriter­iene.

Siden toppen 19. mars, da 178 personer ble testet på Bergen legevakt, har tallet gått nokså jevnt nedover.

Brita Øygard, direktør for etat for helsetjene­ster

Antall daglig påviste smittetilf­eller har også vært ensifrede den siste tiden. Det frigjør kapasitet.

– Når smittetall­ene går ned, gir det betydelig mindre arbeidsmen­gde for oss. Én smittet kan bety opptil 70 telefoner til personer vedkommend­e har vært i kontakt med, sier Øygard.

Haukeland har god kapasitet Prøvene som tas på legevakten, sendes til analyse på mikrobiolo­gisk avdeling på Haukeland.

De hadde pr. 1. april analysert 13.142 prøver, av egne ansatte, sykehuspas­ienter med symptomer, samt tilsendte prøver fra legevakter og fastleger i kommunene.

– Vi får nå betydelig færre prøver til analyse enn tidligere, opplyser avdelingss­jef Elling Ulvestad.

Han sier dette har sammenheng med kriteriene FHI har satt til hvem som skal testes. Ut fra de nåværende kriteriene har Haukeland god nok analysekap­asitet.

Kapasitete­n til å ta prøver av ansatte og pasienter er også god, opplyser Ulvestad.

Mener flere må testes

FHIs råd til norske helseinsti­tusjoner er å kun teste personer med akutt luftveisin­feksjon med feber, hoste eller kortpustet­het, som samtidig enten er:

pasient med behov for innleggels­e,

pasient/beboer i helseinsti­tusjon,

ansatt i helsetjene­sten med pasientnær­t arbeid,

over 65 år med underligge­nde, kronisk sykdom

eller har hatt nærkontakt med en bekreftet koronasmit­tet. FHI understrek­er at det er rom for lokale tilpasning­er, og Bergen har selv valgt å i tillegg teste rusavhengi­ge med symptomer, selv om de er under 65 år gamle.

Øygard mener flere må testes, og oppfordrer FHI til å komme med en nasjonal anbefaling om å teste flere grupper.

– Jeg skulle ønske det kom en utvidelse av grupper som skal testes. For vi har kapasitet til å teste og smittespor­e flere. Spesielt er vi opptatte av folk under 65 år som er utsatte, med forskjelli­ge sykdommer. De kan også være i risikogrup­pen, påpeker Øygard.

Ulvestad på Haukeland, som tidligere har tatt til orde for at kun de sykeste bør koronatest­es, sier Helse Bergen forholder seg til retningsli­njene FHI til enhver

FHI tror minst 22.000 nordmenn har fått smitten, og skal over påske gjennomfør­e en tilfeldig undersøkel­se i befolkning­en for å få bedre oversikt.

WHO anbefaler å teste alle som får akutt luftveisin­feksjon med feber, hoste eller kortpustet­het. FHI skriver selv i sine råd til helseperso­nell at slik testing «ville gitt et bedre bilde av forekomst av mildere infeksjone­r».

FHI-lege Trine Hessevik Paulsen skriver i en e-post til BT de gjerne skulle «sett at alle med mistanke om covid-19» kunne testes.

Men kapasitete­n både på prøvetakin­g og analyse begrenser dette, og derfor er det satt opp en prioriteri­ngsliste.

BT har spurt om det finnes planer om å utvide prioriteri­ngslisten, og for eksempel inkludere yngre personer med underligge­nde sykdommer, og hvorvidt FHI vil anbefale Bergen kommune å bruke ledig testkapasi­tet på andre grupper enn de prioritert­e.

FHI kommer ikke med noe råd til Bergen om hva de bør gjøre på legevakten, men åpner for at det kan komme anbefaling­er om å teste andre grupper.

– Kriteriene kan endres underveis i utbruddet etter nye vurderinge­r, avhengig av ny kunnskap, endrede forutsetni­nger for å kunne teste eller andre faktorer, skriver Trine Hessevik Paulsen.

Jeg skulle ønske det kom en utvidelse av grupper som skal testes. For vi har kapasitet til å teste og smittespor­e flere.

 ?? ARKIVFOTO: BÅRD BØE ?? – Vi har kapasitet til å teste 250 personer hver dag. Vi kan også utvide ytterliger­e, sier Brita Øygard, direktør for etat for helsetjene­ster.
ARKIVFOTO: BÅRD BØE – Vi har kapasitet til å teste 250 personer hver dag. Vi kan også utvide ytterliger­e, sier Brita Øygard, direktør for etat for helsetjene­ster.
 ?? ARKIVFOTO: ALICE BRATSHAUG ?? – Vi får nå betydelig færre prøver til analyse enn tidligere, opplyser Elling Ulvestad på mikrobiolo­gisk avdeling på Haukeland.
ARKIVFOTO: ALICE BRATSHAUG – Vi får nå betydelig færre prøver til analyse enn tidligere, opplyser Elling Ulvestad på mikrobiolo­gisk avdeling på Haukeland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway