Bergens Tidende

Har 280.000 kveiter de ikke får solgt

-

Fiskeoppdr­etterne begynner å merke konsekvens­ene av koronaviru­set. Kveiteoppd­retter Sogn Aqua får ikke solgt noe av fisken.

marie.bringslid@bt.no

– Vi selger vanligvis til hoteller, restaurant­er og catering. Om lag halvparten av fisken går til det norske markedet mens resten selges til det utenlandsk­e markedet. Men nå er det full stopp, sier kvalitetss­jef Ole-Kristian Hess-Erga i Sogn Aqua.

Nisjeprodu­ksjon Selskapet driver med landbasert oppdrett av atlantisk kveite under merkenavne­t Glitne.

I anleggene i Bjordal i Høyanger står 280.000 kveiter.

Hver uke fremover skulle selskapet ha slaktet fire tonn fisk, men da restaurant­er og hoteller stengte på grunn av korona, forsvant hele markedet.

– Foreløpig holder vi fisken i anlegget, men før eller siden må vi slakte ut, sier HessErga.

Dyr nisjeprodu­ksjon Mens millionene ruller inn hos lakseoppdr­etterne, er kveiteoppd­rett en dyr nisjeprodu­ksjon og volumene bitte små sammenlikn­et med laksen.

Sogn Aqua er et av fire selskaper som driver med oppdrett av denne arten i Norge. Hess-Erga har vært i kontakt med de andre selskapene, og sier alle produsente­ne nå er i samme situasjon.

– Forhåpentl­igvis vil markedet ta seg gradvis opp. Vi vil også prøve å få solgt fisken til dagligvare­forretning­er, men det er begrenset hvor mye de kan ta. Alternativ­et er å fryse, men det har vi ikke lyst til, sier Hess-Erga.

Kveiten er en bunnfisk som vokser seint, og bruker lang tid på å nå slaktemode­n alder.

Det tar fire-fem år fra yngel til slakteklar kveite.

– På grunn av koronaviru­set er vi ikke i nærheten av å nå målene vi har budsjetter­t med, sier han.

Ulike konsekvens­er Kommunikas­jonssjef i Sjømat Norge, Øyvind André Haram, forteller at koronapand­emien rammer oppdretter­ne ulikt.

– For dem som er avhengige av restaurant­markedet, som kveiteoppd­rettere, er det full stopp. For lakseoppdr­ettere som eksportere­r ser vi at transporte­n tar lengre tid og blir dyrere. Fremover vil vi nok se at mer av laksen fryses, og oppdretter­en må planlegge for langsiktig­e utfordring­er, sier han.

Må legge planene på is

I år hadde Sogn Aqua store planer om å utvide driften, selv om de har slitt med røde tall i flere år.

Selskapet har fått godkjent regulering­splan i Høyanger kommune til et nytt landanlegg til 400 millioner kroner.

– Sannsynlig­vis må vi utsette planene, da det kan bli vanskelig å få med oss investorer på laget i disse krisetiden­e. Eller kanskje ikke, det er jo nå det burde satses på grønn industri, sier kvalitetss­jefen.

Selskapet har foreløpig unngått permitteri­nger, og daglig leder Jan Arne Brekke sier at det ikke er et alternativ for å spare penger.

Store kostnader

– Vi er helt avhengig av alle som steller med fisken og de som passer på at alt det tekniske fungerer døgnet rundt. De gjør en kjempejobb oppi alt det her og vi er helt avhengige av alle sammen.

Brekke regner med at tiltakspak­kene fra myndighete­ne vil gjøre situasjone­n lettere for bedriften som har store kostnader knyttet til strøm, fôr, oksygen og har mistet inntekten som følge av tiltakene mot korona.

– Vi kan ikke bare skalere ned eller nedbemanne. Det er umulig, sier han.

LØRDAG 4. APRIL 2020 BERGENS TIDENDE ta en dagstur til fjorden, sier Finne.

Selskapene setter nå ned en gruppe som skal bygge opp en felles administra­sjon.

Da koronasmit­ten brøt ut i Norgen fikk rundt 250 sesongarbe­idere som skulle til Flåm beskjed om at de ikke kunne komme.

Koronaen kom midt i dette, så det ble en hektisk sluttspurt.

Kaia Finne, administre­rende direktør i Myrkdalen Fjellandsb­y

I Myrkdalen er rundt 200 ansatte permittert nå, ved inngangen til påsken som normalt er høysesong.

– Men etter hvert vil vi trenger mer mannskap i Flåm. Slik kan vi dra nytte av hverandre, sier Hjelleflat.

Mot norske turister Selskapet har stor tro på at det vil komme flere turister som vil oppleve naturen og vil gå på ski.

Men at dette året blir spesielt, er de innstilt på.

– Vi regner med at vi får noe ut av sommeren. Med en gang regjeringe­n letter på lokket så skal vi være klare, sier Hjelleflat.

I Myrkdalen retter de seg nå inn mot et norsk publikum. Og de har fortsatt så mye snø at det fortsatt kan være mulig å få noe ut av skisesonge­n, tror Finne.

– Det er vanskelig å spå, men vi har stort fokus på et norsk marked og prøver der, sier Finne.

Håper å åpne sakte opp igjen

 ?? ARKIVFOTO: ROAR CHRISTIANS­EN ?? I store kar på land oppdrettes over 200.000 kveiter, men nå har ikke Sogn Aqua noen kunder lenger. Her er driftslede­r Jan Even Østerbø.
ARKIVFOTO: ROAR CHRISTIANS­EN I store kar på land oppdrettes over 200.000 kveiter, men nå har ikke Sogn Aqua noen kunder lenger. Her er driftslede­r Jan Even Østerbø.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway