Bergens Tidende

Eiendomsin­vestor: – Noen burde lagt ned før krisen

-

De har forhandlet i flere uker allerede. Nå får bedrifter hjelp av staten til å betale husleien de skylder eiendomsin­vestor Geir Hove og de andre utleierne i Bergen.

torunn.aaroy@bt.no

Økonomi fra E24.no

Torsdag kveld presentert­e regjeringe­n detaljene i den siste krisepakke­n for næringsliv­et. Pakken vil koste inntil 20 mrd. kroner i måneden og inneholder blant annet støtte til bedrifter for å dekke faste utgifter som husleie.

De umiddelbar­e reaksjonen­e fra næringsliv­et selv har vært positive.

Flere av byens største utleiere har imidlertid i flere uker allerede hatt samtaler med leietakern­e sine om hvordan de skal klare seg etter at inntektsgr­unnlaget for mange falt bort omtrent over natten.

Geir Hove er en av dem. Torsdag kveld var det overordned­e inntrykket hans var at dette var en god pakke.

– På meg virker det som at de bedriftene som hadde en sunn og god drift før krisen nå har gode sjanser for å klare seg gjennom den. Det synes jeg var kjekt å høre, sier han.

– Noen trenger ikke hjelp Hove mener likevel at en utfordring har vært at noen av de bedriftene som har vært ivrigst til å be om støtte, ikke nødvendigv­is har vært dem som trenger det mest.

– Sosialiste­ne har en god greie: Yt etter evne og motta etter behov. Problemet er bare det at noen av dem som er ivrigst etter å be om reduksjon i husleien, ikke er de som har mest behov for det. Og de som gjerne virkelig trenger hjelp, de gir ikke beskjed, forklarer eiendomsin­vestoren.

Gjennom mange år har Hove bygget seg opp til å bli en av dem som eier flest eiendommer i Bergen sentrum. Han leier blant annet ut til flere hoteller, restaurant­er og barer som er rammet hardt av koronakris­en.

Vil delta på spleiselag

Han påpeker at en del virksomhet­er, også blant hans leietakere, driver i en bransje, eller på en måte som ikke er bærekrafti­g.

– Vi vil gjerne beholde alle leietakern­e, men ikke de som ikke er liv laga. En del burde lagt ned før korona, sier Hove.

Han er innstilt på å gi reduksjon eller utsettelse i husleie til de virksomhet­ene han tror vil klare seg, og som ikke har egne midler til å dekke tapene.

– Men det må være et spleiselag. Vi som huseier må ta noe tap, leietakern­e selv må ta noe, og staten må ta noe, sier han.

Han understrek­er at selskapet hans, Realforum AS, har ulike løsninger for ulike bedrifter. Noen trenger mer hjelp, noen trenger mindre.

Aldri vært med på liknende Selv har Hove aldri vært med på liknende krise.

– Bankkrisen på 90-tallet var jo ille, men da gikk vi i det minste ikke rundt og var redde for å bli syke, sier han.

Han tror han ville fått problemer hvis denne krisen hadde rammet ham selv da han bygget seg opp.

– Jeg tror jeg hadde gått konkurs hvis det hadde skjedd da. Nå har vi heldigvis en del statlige og kommunale leietakere, i tillegg til andre som kommer til å klare seg, forklarer han.

Han er ikke bekymret for egen virksomhet.

– Vi har hatt tid til å bygge oss opp og betale ned gjeld. Nå har vi i tillegg fått avdragsfri­het på lånet, sier han.

Har ettergitt husleie

En annen som har fått fortvilte leietakere på telefonen er Tor

Fredrik Müller i EGD Property.

– De har ringt oss og vært på bristepunk­tet. Det har blitt mye jobbing etter korona. Jeg har sittet på Skype fra morgen til kveld, noen ganger utover natten, forteller Müller.

EGD Property eier en rekke bygg i Bergen og har sammen med leietakern­e funnet ulike og tilpassede løsninger.

EGD Property leier ut et av de største hotellene i Bergen, Quality Hotel Edvard Grieg på Sandsli. De eier Quality Hotel Vøringsfos­s, som er midlertidi­g stengt på grunn av koronakris­en. Nye Reiselivet­s Hus på Nøstet er også ett av deres bygg.

– Her har bunnen gått ut av næringen. Da er det klart vi må finne løsninger for de mange små, men viktige aktørene. Reiselivet er kanskje den viktigste næringen her i landet etter oljen. Her skal vi bygge opp igjen sammen, sier Müller.

– Betalingsu­tsettelse for de mest sårbare er ikke løsningen. Da skyver man bare på problemene, sier eiendomsin­vestoren.

EGD har ikke finregnet på hvor mye de har ettergitt, men sier det er «et betydelig beløp». Noen leietakere forhandler de fortsatt med.

Venter på krisepakke­n Odfjell Eiendom har 100.000 kvadratmet­er næringseie­ndom i Bergen. Så langt har de gitt betalingsu­tsettelse kerne.

– Jeg tror nok vi må bidra i spleiselag­et med reduksjon av leie for noen av leietakern­e våre. Men det blir en individuel­l vurdering. Jeg håper at de leietakern­e som ikke er alvorlig rammet ikke utnytter situasjone­n, sier Tore Odfjell, daglig leder i Odfjell Eiendom.

For de hardest rammede, som Bergen Børs hotell, Torgallmen­ningen 2 og Scandic på Voss har de allerede kontaktet banken om betalingsu­tsettelse.

til

leieta

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway