Bergens Tidende

Delikatess­ebutikkene hadde satset millioner på å utvide driften. En måned senere traff viruskrise­n.

- MARIANNE BORCHGREVI­NK-BRÆKHUS marianne.borchgrevi­nk-brekhus@bt.no foto FRED IVAR UTSI KLEMETSEN

alle skal holde de forsvarlig­e to meterne mellom seg inne i den nyoppussed­e butikken.

Bak disken står medeier Einar Lauvås og prøver å betjene så mange han kan, blant verdensmes­terost fra Fana, vaktelegg og skrei. Selv om det for øyeblikket er en del kunder i butikken, merkes det likevel godt at flertallet av bergensern­e sitter hjemme. dag. Det er en del kunder inn mot helgen, men i ukedagene har det vært så rolig at man skulle tro det var julaften og at klokken var 20.00.

Lauvås har drevet delikatess­ebutikken Kvamme Kolonial & Fetevare i over 30 år.

De siste 16 årene har han også vært medeier i Bergens største fiskebutik­k, Strandkaie­n Fisk, sammen med daglig leder Eirik Sundal. Nå står de overfor den største utfordring­en hittil.

Mandag for to uker siden måtte Lauvås permittere 17 av sine 19 medarbeide­re. Selv beskriver han det som det verste han har måttet gjøre i hele sitt liv.

– Det var en tøff dag. Kolonial- og fetevarebu­tikken har røtter tilbake til 1899 da Mons Kvamme etablerte forretning­en i Torgegårde­n, like ved Fisketorge­t.

Etter å ha flyttet litt rundt i sentrum, slo fetevarebu­tikken seg i 2004 sammen med Strandkaie­n Fisk i Vågsgården. Nå er de en av Bergens siste butikker i sitt slag.

Her får du fremdeles kjøpt ferskt smør i løsvekt, og kaffen males etter ønske.

Fisk- og fetevarebu­tikken represente­rer en motvekt til de voksende dagligvare­kjedene, men har klart å klore seg fast i 121 år.

Utvidet rett før krisen

I februar utvidet de driften etter å ha satset flere millioner på de nye konseptene Cafe Bergen og sushiresta­uranten Sushimi. Samtidig flyttet de to tradisjons­rike butikkene sammen, tilbake til røttene i Torgegårde­n, om

trent hundre meter borti gaten.

– Vi ville ha litt flere bein å stå på. Selv om vi aldri har hatt noe mål om å være en turistbuti­kk, var tanken med kafeen at vi forhåpentl­igvis kunne få litt flere kunder nærmere Fisketorge­t, sier Lauvås.

Kafeen slo an, og allerede etter få uker bidro den med størst omsetning til bedriften.

– Kundene var imponert over hva vi hadde fått til. De første ukene gikk det faktisk så bra at vi hadde planer om å ansette en ny kokk for å ta unna etterspørs­elen. Så ble det plutselig bråstopp. Det var rått og brutalt, forteller Lauvås.

Folk vil spise godt hjemme Lørdager som denne er imidlertid viktige lyspunkter, ifølge butikkeier­en.

Selv om kafeen mistet kundene og måtte stenge, har omsetninge­n i butikken økt noe de siste dagene. Samtidig tilbyr de levering på døren for dem som ikke vil gå ut.

– Når folk ikke kan gå ut og spise på restaurant eller reise vekk, vil nok mange spise god mat hjemme i stedet.

Særlig ferske reker har det gått uvanlig mye av de siste dagene – et tydelig avvik fra normalen, og et tegn på at folk ønsker å kose seg litt ekstra når de sitter hjemme, mener Lauvås.

– Før helgen doblet vi bestilling­en, men likevel er det helt tomt nå.

Rekordtall

Varehandel­en er blant bransjene som er hardest rammet som følge av koronaviru­set.

Etter at kundene forsvant, har mange av sentrumsbu­tikkene måttet stenge dørene og permittere sine ansatte.

En nylig undersøkel­se viste at 66 prosent av arbeidssty­rken blant handelsorg­anisasjone­n Virkes medlemmer i Vestland var permittert. Nå er tallet trolig enda høyere.

Også for treningsbr­ansjen er bildet helsvart. Bare i Vestland er minst 900 permittert­e fra denne bransjen.

Krisepakke kan bli redningen Fredag presentert­e regjeringe­n sitt forslag om kontantstø­tte til næringsliv­et, hvor staten vil dekke en andel av de faste kostnadene for bedrifter som har betydelig nedgang i omsetninge­n som følge av virusutbru­ddet og smittevern­tiltakene.

Lauvås tror tiltaket kan ha stor betydning for virksomhet­en.

– For de fleste bedrifter utgjør lønn og husleie de største utgiftene. Hvis vi vil få hjelp til husleien, vil det bidra til at vi klarer oss.

Når folk ikke kan gå ut og spise på restaurant eller reise vekk, vil nok mange spise god mat hjemme i stedet.

Einar Lauvås

For ham finnes ikke andre alternativ­er.

– Vi er nødt til å ha tro på at vi skal overleve. Nå håper jeg folk kjenner sin besøkelses­tid, ikke bare hos oss, men også hos andre småbedrift­er som er avhengige av den daglige inntekten sin. Det er jo tross alt bergensern­e som bestemmer hvilke butikker de vil ha i byen sin.

 ??  ?? Einar Lauvås er medeier i Strandkaie­n Fisk AS, som omfatter Bergens største fiskebutik­k og Kvamme Kolonial & Fetevare fra 1899.
Einar Lauvås er medeier i Strandkaie­n Fisk AS, som omfatter Bergens største fiskebutik­k og Kvamme Kolonial & Fetevare fra 1899.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway